Rog ajutor interpretare analize!

02-03-2015
Maria Ionut
Nu este medic/terapeut
Maria Ionut
Buna ziua,
Am nevoie de ajutorul dvs in interpretarea unor analize de glanda tiroida.Medicul endocrinolog nu ma poate ajuta momnetan deoarece este in concediu.
Glicemie: 86 mg/dl
Free T4: 80 pmol/l
TSH: 2, 58, u
Anti TPO: 10.0 UI/mL
Cortizol: 13, 9 ug/dL
Anticorpi anti tiroglobulina: Cobas e601; ECLIA - Roche, ser 31, 96 IU/ ml
Insulina: Cobas e411, ECLIA - Roche, ser: 16, 40 uU/ml.

Mentionez ca am fost suspecta de tiroidita.

va multumesc anticipat.
8 comentarii
0
02-03-2015, ora 14:32
hipoadin
Nu este medic/terapeut
hipoadin
Fara a specifica si limitele de referinta ale analizelor e greu de pus un diagnostic.Oricum, analizele concludente ptr. tiroida sunt THS, fT3, fT4 dupa care daca din acestea rezulta vreo suspiciune(hipotiroidism, Hasimoto) se pot face ATPO, TBG, cortizol salivar(si nu cel seric) Feritina,... iar in caz de hipertiroidism(Graves) se face si analiza TRAB.
Insulina si glicemia nu sunt analize specifice afectiunilor tiroidiene.
0
02-03-2015, ora 14:53
Maria Ionut
Nu este medic/terapeut
Maria Ionut
Glicemie: 86 mg/dl ( valori normale 74- 106)
Free T4: 80 pmol/l ( valori normale 10, 6-19, 4)
TSH: 2, 58, u ( valori normale 0, 25-5, 0)
Anti TPO: 10.0 UI/mL ( valori normale 35)
Cortizol: 13, 9 ug/dL ( valori normale 5-25)
Anticorpi anti tiroglobulina: Cobas e601; ECLIA - Roche, ser 31, 96 IU/ ml ( interval de referinta: 115
Insulina: Cobas e411, ECLIA - Roche, ser: 16, 40 uU/ml. ( interval de referinta 2, 60-24, 90)

Mentionez ca am fost suspecta de tiroidita si afectiune ale glandei suprarenale.
0
02-03-2015, ora 15:07
hipoadin
Nu este medic/terapeut
hipoadin
Pentru a evidentia o afectiune a glandei suprarenale v-am scris mai sus, se face analiza de cortizol salivar(in 4 chei/timpi) + DHEA, nu cel seric cum vad ca ati facut dvs. Valorile de referinta pe care le-ati trecut nu sunt concludente. O ecografie tiroidiana ati facut?
0
02-03-2015, ora 15:17
Maria Ionut
Nu este medic/terapeut
Maria Ionut
Buna ziua,

Medicul endocrinolog nu mi-a prescris aceasta analiza de cortizol salivar(in 4 chei/timpi) + DHEA. Mi le-a prescris doar pe cele mentionate.

Ecografie tirodiana am facut, spune asa: Glanda tiroida cu volum normal, izoecogena, discret inomogena, nu se evidentiaza formatiuni nodulare nete, vascularizarea parenchimului tirodian normala, adenopatie latero-cervicala in dreapta de 6 mm cu aspect inflamator. Concluzie: Tiroida discret inomogena- posibil tiroidita. "

Va multumescpt raspuns.
0
02-03-2015, ora 15:31
hipoadin
Nu este medic/terapeut
hipoadin
Din analiza cortizolului seric se pot trage prea putine concluzii, el indica nivelul cortizolului din sange la momentul recoltarii pe cand analiza cortizolului salivar arata nivelul cortizolului circadian(pe 24h), adevarat este ca la noi prea putini medici endocrinologici pun accent pe aceste analize si detalii. Dvs s-ar putea sa aveti cortizolul normal la ora recolarii dar seara, in timpul zilei sau la culcare sa aveti valorile alterate(mari, mici), de aceea cortizolul seric(din sange) nu este relevant ptr. a determina functia normala a glandelor suprarenale.
Tiroida deocamdata cred ca functioneaza normal(avand in vedere valoarea TSH) dar depinde si de cum va simtiti.Tiroidita este in principiu data de procese inflamatorii acute, sau pe fond cronic sau infectios. Posibil sa fi avut in trecut afectiuni(anumite tipuri de infectii, viroze, etc) care pot in viitor sa declanseze afectiuni ale tiroidei(care pot ramane permanente sau trecatoare).
0
02-03-2015, ora 15:36
Maria Ionut
Nu este medic/terapeut
Maria Ionut
Buna,
Aceasta analiza de cortizol salivar(in 4 chei/timpi) + DHEA o pot face la cerere, fara trimitere de la medicul endocrinolog?

Va multumesc tare mult pentru timpul acordat! Va doresc o primavara frumoasa!
0
02-03-2015, ora 15:45
hipoadin
Nu este medic/terapeut
hipoadin
Analizele de cortizol si tiroida se pot face fara trimitere la orice laborator. Cea de cortizol salivar din pacate am observat ca doar Synevo o face(la mine in oras cel putin, poate in alte orase fac si alte laboratoare) si costa cam mult( o proba 100ron x 4 = ? ). Cortizolul salivar se ia o proba la trezire(aprox ora 7), la 12, la 17 si la 23(inainte de culcare), probele se pastreaza la frigider pana a doua zi cand se duc la laborator. La primirea rezultatelor se face un grafic care determina starea suprarenalelor dvs..
0
07-03-2018, ora 09:24
zuzu11
Nu este medic/terapeut
zuzu11
Buna ziua, as dori sa ma ajutati pentru interpretarea urmatoarelor analize pentru glanda tiroida:
- anticorpi anti-tireoglobulina = 82.5 (valoare normala <=115)
- anticorpi anti- TPO = 353 (valoare normala <34)
- FT4 = 12, 3 (valoare normala 12-22)
- TSH = 5, 33 (valoare normala 0, 270-4, 20)
Calcitonina = 1, 18 (valoare normala <=6, 4)
Inainte de a efectua aceste analize am efectuat un control de specialitate, iar la ecografie s-au constatat 2 noduli tiroidieni unul pe partea dreapta de 5 mm si unul pe partea stanga de 7 mm, iar in urma elastografiei acestia nu sunt nodului rai.
Multumesc.
Adaugă un comentariu / răspuns

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.