Scandal pe piata antidepresivelor: Prozac nu are niciun efect

28-02-2008
robymat
Nu este medic/terapeut
robymat
Probabil ati auzit deja.

Antidepresivul vedeta Prozac si alte doua medicamente similare sunt la fel de eficiente ca o bomboana, pentru ca functioneaza pe baza autosugestiei, arata studii clinice tinute pina acum la secret, conform unui articol din Cotidianul.

Piata medicamentelor impotriva depresiei este zguduita de un imens scandal ce are la baza studiile clinice facute pentru aprobarea acestor pastile in SUA. Un grup de cercetatori de la Universitatea Hull din Marea Britanie a obtinut de la Food and Drug Administration, institutia americana care elibereaza autorizatiile de comercializare pentru medicamente, o serie de asemenea studii ce nu fusesera date publicitatii niciodata.


Cercetatorii au tras concluzia ca medicamente precum Prozac, Seroxat si Efextor nu erau cu mult mai eficiente decit un preparat placebo (o pastila care opereaza pe baza autosugestiei) cind venea vorba de pacienti care sufereau depresii. Numai in cazul depresiilor extrem de severe s-au dovedit aceste medicamente a fi de un real ajutor pacientilor, relateaza si ziarul "The Independent", citand studiul mentionat.


Profesorul Irving Kirsch, care a condus echipa ce a realizat studiul, mentioneaza ca, "avand in vedere aceste rezultate, motivele care stau la baza prescrierii medicatiei antidepresive sunt destul de putine doar daca nu vorbim despre depresii grave sau daca alte metode de tratament au esuat."


Cotidianul New York Times aa semnalat problema datelor ascunse de FDA in luna ianuarie, cand a publicat un articol bazat pe un studiu efectuat de Erich H. Turner, medic psihiatru si fost evaluator in cadrul FDA. Turner a aratat ca, din cele 74 de studii pe 12.564 de voluntari inregistrate din 1987 pina in 2004 la FDA, 31% nu au fost publicate deoarece acest pas depindea in primul rind de rezultatele obtinute. 22 de studii cu final negativ sau indoielnic nu au vazut niciodata lumina tiparului, iar alte 11 au fost in asa natura prezentate incit sa reiasa ca rezultatul lor este pozitiv.


Reprezentantii companiilor producatoare ale celor trei medicamente incriminate de studiul britanic au fost citati si de BBC, ei exprimindu-si dezacordul cu datele publicate. "Experienta clinica a demonstrat ca Prozacul este un antidepresiv eficient", a comentat purtatorul de cuvint al companiei Eli Lilly, in timp ce comunicatul emis de GlaxoSmith Kline precizeaza ca studiul britanic a avut in vedere doar o parte mai mica din cantitatea totala de date referitoare la eficienta Seroxatului. "Intre cinci si zece la suta din populatia Romaniei a fost de-a lungul vietii in situatia in care i s-a prescris un medicament antidepresiv", apreciaza Mugur Ciumageanu, presedintele Centrului National pentru Sanatate Mintala, ceea ce ar insemna intre unu - doua milioane de romani. El crede ca si efectul placebo ii ajuta pe pacienti, iar daca detaliile studiului britanic se adeveresc, increderea celor care sufera de depresie in medicament poate sa scada, iar o data cu ea va scadea si beneficiul terapeutic. "Orice pastila are si un efect placebo. In domeniul psihiatriei, mai mult decit in alte domenii ale medicinei, acesta este deosebit de important, deoarece este vorba de trairi subiective ale fiecarui pacient in parte", adauga Ciumageanu. Daniel Popescu, manager corporate affairs pentru Romania si Europa de Sud-Est al companiei Eli Lilly, producatorul Prozac, avanseaza o alta cifra referitoare la consumatorii romani de antidepresive: 200.000. El se arata neincrezator in descoperirea medicilor britanici. "Orice investigatie in legatura cu efectele unui medicament este bine venita, pentru ca, la sfirsitul zilei, pacientul are de cistigat. Prin natura studiilor de inregistrare, compania producatoare trebuie sa compare efectele unui medicament cu cele ale unui produs placebo. Daca nu arati ca medicamentul e mai bun decit placebo, nu se uita nimeni la tine. Imi vine greu sa cred ca cineva poate raporta date eronat sau poate schimba astfel de date, pentru ca la nivel international, un asemenea scandal poate duce la prabusirea unei companii. Oricum, principalul aspect este ca pacientul sa nu se sperie de asemenea "descoperiri" si sa fuga din cabinetul medicului", spune Daniel Popescu.


La fel de circumspect asupra studiului britanic ce arunca Prozacul in rindul medicamentelor fara efect terapeutic se arata si Augustin Cambosie, presedintele Federatiei Romane de Psihoterapie: "Nu cred intr-un astfel de studiu, deoarece, in prima parte a unui tratament cu medicament, efectele sale sint egale cu cele ale unui placebo. Numai ca, dupa un timp, actiunea placebo scade ca efect, iar cea a medicamentului creste".


Sursa: ROL.ro

Ce parere aveti, mai ales cei care folosesc asemenea medicamente?
23 comentarii
0
28-02-2008, ora 00:00
_Cristina_
Nu este medic/terapeut
_Cristina_
Si nu numai Prozac...
Efectin, Seroxat...si cate astfel de "bomboane", cum bine le-ai numit, sunt vandute la niste preturi exorbitante...
Sotul meu ia Efectin iar luna aceasta a trebuit sa scoatem din buzunar in plus 200 lei, pt ca firma nu mai subventioneaza ca pana acum, ci mult mai putin.
Iar acum, cand a aflat, mi-a spus ca nici nu vrea sa le mai ia!
As dori si parerea unui medic psihiatru, daca s-ar putea, ar fi interesant ce ar avea de spus!
0
13-03-2008, ora 00:00
Glady
Nu este medic/terapeut
Glady
Si eu ma intreb cate "bomboane" ne sunt servite drept medicamente, mai ales la miraculoasele medicamente si terapii alternative am eu scepticism. Nu ma refer la toate, dar imi e teama ca in multe cazuri se prezinta numai succesele, fara a se prezenta nereusitele si astfel este denaturat in mod voit rezultatul. Cu alte cuvinte ma intreb de cate ori se procedeaza la studii riguros stiintifice in cazul abundentei de tratamente cu produse alternative si daca sunt comparate cu rezultate placebo. Am retinerile mele si in privinta celor care ne servesc mai mult sau mai putin "bomboane", "diete miraculoase" etc, sub o forma eleganta, ambalate frumos si servite in sediul unei firme luxoase, cu pretul exorbitant pe masura si cu diplome de "doctor" agatate pe pereti, titluri obtinute tot in "facultati" de ei inventate, in care nu stiu cata anatomie umana se invata si cati ani de practica comparativ cu eforturile pe care le depun si examenele riguroase la care sunt supusi cei care fac medicina clasica. Scuzele mele pentru cei care au facut medicina alternativa si care intradevar au rezultate bazate pe stiinta si nu pe abureala pacientilor, ca nu la ei m-am referit precizez pentru a elimina orice confuzie.
0
13-03-2008, ora 00:00
Glady
Nu este medic/terapeut
Glady
Era sa uit, chiar un psihiatru care mi-a dat recomandat Rivotril pentru sotia mea, care are tulburari afective bipolare, cand am avut nedumeriri deoarece acest medicament scrie ca este pentru epileptici si nu scrie ca e pentru bipolari, mi-a spus ca Rivotril s-a dovedit ineficient pentru bolnavii de epilepsie, dar efectul lui sedativ puternic (deci un efect secundar), il face foarte bun pentru cei cu afectiuni bipolare care sufera de... insomnie in faza de expansivitate. Subscriu la spusele acestui psihiatru, deoarece efectul sedativ chiar il are. As propune ca Zyprexa (olanzapina) sa fie folosita in tratamentul celor bolnavi de anorexie... ca stiu ca da o pofta de mancare de te ingrasi la sigur, cat despre efectul bun se lasa asteptat saptamani de zile si tot cu Rispolept (Risperidone) a iesit din expansivitate sotia mea in criza. Mai am ceva scepticism referitor la Convulex (acid valproic, Orifiril, Depakine) pe care sotia l-a luat ani de zile si in afara de faptul ca i-a afectat ficatul, nu am remarcat nici sa ii intarzie crizele, nici sa o apuce crizele atunci cand nu l-a luat o perioada de timp deloc. Nu spun ca aceste medicamente nu au valoare, dar mai degraba psihiatria e inca in faza empirica si diagnosticarea ambigua si posibil ca exista si subcategorii la cei cu tulburari afective si in functie de aceste subcategorii unele medicamente sunt eficiente la un grup si nu la celelalte si reciproc.
0
01-05-2008, ora 00:00
BLUE83
Nu este medic/terapeut
BLUE83
Eu nu cred ca antidepresievele sunt bomboane, sau alte medicamente, ii ajuta pe multi, care fara ele nu ar putea face nimic, ca au efecte secundare mai mici sau mai mari, asta e, nu sunt perfecte, sa speram ca evolutia medicatiei psihiatice va lua amploare si se va ajunge la medicamente cu efecte secundare aproape nule, dar asta e, nu ai ce face, ptr unii fare ele nu au nici o sansa, cu toate efectele secundare aferente, asta e deocamdata, vrei sa functionezi mai bine, tre sa iei, oricum beneficiile sunt mai mari decat efectele secundare, nu te obliga nimeni sa iei, tu alegi de disperare, incerci toate variantele si vezi ca sunt singurele care au cu adevarat efect, apoi fiecare trebuie sa urmeze tratament cu medicamente potrivite afectiuniunii, nu iei un medicament daca nu ai nevoie de el.
0
13-06-2008, ora 00:00
Adip
Nu este medic/terapeut
Adip
De doi aproape doi ani sunt un veritabil cobai de testat medicamente(automonitorizat..., urmarirea comportarii pacientului, dozarea tratamentului, astea sunt pura teorie in Romania).
Referitor la cele zise de Augustin Cambosie, presedintele Federatiei Romane de Psihoterapie: "?Nu cred intr-un astfel de studiu, deoarece, in prima parte a unui tratament cu medicament, efectele sale sint egale cu cele ale unui placebo. Numai ca, dupa un timp, actiunea placebo scade ca efect, iar cea a medicamentului creste?. ", cred ca e exact pe dos. Eficacitatea medicamentelor este mai mare in partea acuta de inceput a simptomatologiei, in timp urmand un oarecare efect placebo. Esential este de stiut ca fara modificarea mentalitatii ( psihoterapie), nu se pot inregistra vindecari definitive ale depresiei si anxietatii. Medicamentele nu pot sa ne modifice programele mentale de baza sau sa stearga inregistrarile din memoria afectiva( traumele de exemplu). Sotia in urma cu multi ani (12-14 ani)a avut depresie puternica(plangea tot timpul, " ii fugea pamantul de sub picioare", nu mai vedea sensul vietii), s-a vindecat de le sine mutandu-ne cu locuinta dintr-un mediu stresant de langa socrii, schimband serviciul, petrecandu-ne timpului liber la munte cu cortul. Acum e randul meu..., ma credeam superputernic psihic si ani de zile m-am supus stresului de la serviciu, au urmat doi ani de nervi si griji cu constructia casei. Pe fondul anxios ipohondric generat de o copilarie bolnavicioasa (are si Freud dreptate, Grof nu cred ca se inseala referitor la comportamentele sexuale si inclinatii spre ocultism), si in urma unei oboseli cronice, a urmat trauma (un diagnostic pripit, dovedit gresit dupa aceea si asimilarea, autohipnoza negativa, generata de citirea Site-urilor si Forumurilor de pe Net). De la bun inceput am observa ca o discutie cu un doctor, o carte incurajatoare, orice lucru generator de speranta, imi lua groaznicele simptome ale anxietatii-depresive "parca cu mana" ! Doar alcoolul mai putea face acest lucru, dar acesta e periculos pt. ca iti creeaza variatii mari de dispozitie si cu siguranta ai tendinta de a mari doza si frecventa, chiar daca genetic nu esti predispus acestei "patimi";a doua zi dupa o betie exaltanta, ai mari sanse sa pici in depresie crunta. Am mai observat ca Xanaxul, uneori SedativPc -ul si chiar Extractul de Sunatoare, luate dupa stari moderate de anxietate imi provocau depresie. La Xanax am obtinut o senzatie ciudata de iubire puternica amestecata cu tristete. Am trecut si prin perioada de "Colon iritabil superzgomotos ", supraexcitari sexuale si afective( Efectinul are un cuvant de spus in acest sens) cu amplificarea perturbatiilor specifice "crizei de 40 ani masculine" ce evident sunt date de concentratii nefiresti ale neurotransmitatorilor (mai ales serotonina, dar cred ca au un cuvant de spus si dopamina, noroandrenalina si alti hormoni gestionati de creier ). Sunt convins ca au aparut si modificari ale creierului, probabil amigdala sau hipotalamusul marindu-si dimensiunea si capacitatea, permitind astfel un dinamism mai mare al emotiilor, (specifice de fapt perioadei adolescentine si puse pe seama dezvoltarii maxime in acea perioada a vietii, a acestei zone a creierului ).
Studii recente cu noile tomografe RMN, bazate pe experiente cu sobolani si maimute inca din anii 1960, au aratat ca singura parte din creier ce se poate dezvolta este tocmai aceasta. Interesant este ca soarecii stresati intens au hipotalamusul micsorat (componenta a sistemului limbic, alaturi de amigdala, gestionarul emotiilor noaste) si scoaterea acestora din mediul stresant, determina revenirea si cresterea in dimensioni a acestei zone. Fenomenul este intens studiat acum pt. ca se stia ca singurul organ ce nu se regenereaza este creierul. Se pare ca celelalte zone ale lui intadevar nu se regenereaza. La sobolani creierul se regenereaza si in bulbul olfactiv.
Interactiunea chimica a medicamentului cu creierul este clara, trebuie pus in balanta insa cat de bine face medicamentul cu cat de nociv este. De aceea cred ca utilizrea lor este benefica doar in situatiile de criza. In rest psihoterapia fiind mult mai eficienta. Chiar creierul reuseste sa neutralizeze efectele dorite (controlul concentratiilor neurotransmitatorilor)ale antidepresivelor, ramanand de foarte multe ori evidente doar efectele lor fiziologice nedorite ale toxicitatii acestoara.
0
14-06-2008, ora 00:00
Glady
Nu este medic/terapeut
Glady
Adip, exista un pericol daca citesti foarte mult despre medicina, ai tendinta sa iti atribui tot felul de boli, deoarece ti se pare ca se potrivesc anumite simptome. Asta functioneaza pe acelasi principiu ca prezicerile zodiacale. Eu zic ca e mai bine sa fii pragmatic in viata de zi de zi... sa iti ocupi timpul cu activitati utile concrete, fie ca e vorba de un sport, fie de mesterit prin casa, mereu e ceva de reparat, fie un hobby... dar nu activitati care excita acea parte a creierului raspunzatoare de emotii, fie ea hipotalamus sau care o fi, nu cred ca are importanta... deci sa te feresti de emotii... pare imposibil... ceea ce eu am remarcat este ca oricum avem in viata parte de emotii, dar cei care sufera de boli mentale, de pilda sotia mea, care e bipolara, isi cauta singuri emotiile... care le fac rau in final... uite... sotia mea a schimbat serviciul (e f adevarat ce se spune "schimbi locul, schimbi norocul") si e mult mai bine, deoarece... are mult de lucru si nu mai are timp sa se gandeasca la "nemurirea sufletului" etc... si toate dramele pe care persoanele cu boli mentale au tendinta sa le descopere acolo unde nu sunt sau sa le amplifice... si acasa avem program impreuna de curatenie, gatit... orice impreuna... o implic in orice activitate, iesim in oras... si e mult mai bine... i-am scos ceva "gargauni" din cap, desi daca o las singura si nu are ce face, ii place sa isi faca rau gandindu-se iar la tot felul de drame si tragedii... ai inteles ideea...
0
20-08-2009, ora 15:10
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Din pacate, ai dreptate!


Cu deosebit de multa placere si deferenta,
Mister NICK;)
0
27-08-2009, ora 00:16
mcatalin
Nu este medic/terapeut
mcatalin
Nu cred ca medicamentele psihotrope actioneaza doar pe principiul autosugestiei, pentru ca de multe ori reactiile adverse sunt foarte puternice. Actiunea este si fizica asupra organismului, nu pot fi aceste probleme atat de intense doar sub actiune placebo (mai ales ca multa lume nu citeste prospectul, deci nu ar avea cum sa-si influenteze psihicul cu lista de la "reactii adverse", atata timp cat nu stie despre ele).
Multa sanatate!
0
23-10-2010, ora 13:45
cipralex
Nu este medic/terapeut
cipralex
mcatalin, ai perfecta dreptate si vb din experienta
0
26-07-2012, ora 01:30
nick4
Nu este medic/terapeut
nick4
si eu am sotia cu tulburare afectiva bipolara si medicul mi-a recomandat tot Rivotril, cum ti-a spus si tie, Glady. A luat si a dormit dar boala nu a trecut. Are boala de mai mult timp (cred ca e mostenita de la tatal ei ) si a scapat o perioada de ea dar acum a ramas insarcinata si chiar nu mai stiu ce sa mai fac.A luat si orfiril, clopixol, rivotril la recomandarea medicului.Acum nu mai poate lua nimic si boala care a revenit parca e mai rea ca in trecut cand nu era insarcinata. Sunt disperat, stie cineva cum pot rezolva aceasta situatie.Noi ne dorim atat de mult un bebe ca de atatia ani ne chinuim sa avem si acum cand a venit, parca toata lumea e impotriva noastra, spun sa-l chiuretam ca o sa iasa cu malformatii sau mai rau.Am citit si eu despre prozac, paxil, zoloft si seroxat ca nu fac rau in sarcina...??Stie cineva cv??pls.
0
26-07-2012, ora 07:20
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
@nick4

Sarcina trebuia planificata. Trebuia ca inainte sa ramana insarcinata, sotia dvs. sa renunte treptat la intreaga medicatie. Nu stiu in mod specific despre medicamentele pe care le ia sotia dvs, dar da, medicamentele psihotrope au efect teratogen (adica provoaca malformatii fatului). Este total interzis sa la ia in timpul sarcinii!!!

De ce nu v-ati interesat din timp? Trebuia sa discutati cu medicii psihiatri si cu ginecologi-obstreticieni.
0
26-07-2012, ora 13:59
OvidiuUngureanu
Nu este medic/terapeut
OvidiuUngureanu
Imi place cum ai aruncat un termen aici iar dupa aia l-ai explicat in paranteza... tu fiind o fina cunoscatoare a medicinii a trebuit sa scrii in paranteza pentru prosti termenul acela complicat de acolo. ca sa stie toata lumea despre ce e vorba. Un termen foarte uzual din vocabularul tau. trebuie neaparat explicat si pentru neaveniti !! Bravo... te aplaud... teratogen spui... l-am notat!
0
27-07-2012, ora 14:52
nick4
Nu este medic/terapeut
nick4
Nu, nu a mai luat niciun fel de medicament. Le-am redus treptat pana nu a mai luat deloc de vreo 4 ani.Stiu de medicamentele care le-a luat ca erau ineterzise in sarcina.Oricum, nu ma intereseaza de orice comentariu rautacios si nici nu raspund la toti "neavenitii".Acum nu ia decat acid folic, elevit, utrogestan, vitamina c si nospa la nevoie dar depresia este profunda, adica plange tot timpul, nu doarme deloc, este foarte agitata, nu are stare deloc si foarte nervoasa. Nu ii place sa o contrazici cu nimic. Nu stiu ce sa mai fac...sunt disperat.Am vorbit si cu medicul ginecolog si ia recomandat vitaminele si zyprexa si daca este mai rau sa o internez la un spital de boli nervoase.
0
27-07-2012, ora 15:24
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
@nick4

Medicul ginecolog nu este autorizat sa recomande sau sa prescrie nimanui medicatie psihotropa. In plus, dupa cum am spus, o femeie insarcinata nu are voie sa ia nici un fel de medicatie psihotropa (pe timpul sarcinii si cred ca nici in timpul perioadei de alaptare), deoarece aceasta are efect teratogen.

Cat despre problema in ansamblul ei, v-ati gandit cum si daca sotia dvs, in starea in care este, va putea avea grija de copilul ce urmeaza sa se nasca? Parerea mea personala este ca oamenii bolnavi si partenerii acestora ar trebui sa fie responsabili si sa ia decizia de a nu aduce pe lume copii, care risca fie sa mosteneasca afectiunile vreunuia dintre parinti, fie acestea fizice sau psihice, fie sa nu poate fi ingrijiti si crescuti cum se cuvine si cum au tot dreptul.
0
27-07-2012, ora 16:48
nick4
Nu este medic/terapeut
nick4
Binenteles ca nu medicul ginecolog mi-a recomandat medicatie psihotropa ci medicul psihiatru... si nici nu a luat, deocamdata, medicatiea de care am amintit "deoarece aceasta are efect teratogen", dupa cum vad ca insistati sa o repetati...
Cat despre problema, nici nu va inchipuiti cat de mult ne-am gandit pana sa ramana insarcinata(vreo 6-7 ani). Cu toate riscurile care vor fi, am luat decizia impreuna sa avem si noi un copil. Aveti copii? Va rog sa va puneti in locul ei, acum...Ce aduce alinare si bucurie unei femei, bolnava sau sanatoasa? Care este telul ei in viata? Ce o face sa treaca peste toate greutatile?Care este instinctul ei?De ce a fost creata, pana la urma!??SA ADUCA PE LUME UN COPIL !!!Atunci explicatia dvs. este de neluat in seama. Eu am cerut un ajutor de la cineva care poate sa ma indrume cumva, nu sa certe pentru ce am facut...
0
27-07-2012, ora 17:52
k.v
Nu este medic/terapeut
k.v
@nick4
Tonul care uneori reiese din postari nu reprezinta neaparat faptul ca cineva, , v-ar certa, , in ideea in care chiar aveti de rezolvat o situatie serioasa, dar uneori faptul ca femeile sunt sfatuite sa ia medicatie in timpul sarcinii sau alte indrumari gresite ne face sa fim mai, , teposi, , asa cum am fost si eu aici si nu numai:

http://forum.romedic.ro/prod/Medicamente_antidepresive?_018651.html/47

Eu fac alergie sa vad ca se prescrie medicatie psihiatrica la gravide, copii mici si adolescenti care pot urma alta cale.Fetele de pe forum au si ele de gestionat situatii grele si e vorba de tulburare bipolara, schizofrenie...au suferit mult si au ajuns la concluzia ca nu vor sa aduca pe lume o fiinta care sa pateasca la fel, dar dvs puteti opta spre drumul opus, cu calm, rabdare si incredere puteti reusi.Exclus sa poata lua vreun fel de medicatie pe perioada sarcinii, cea psihiatrica nici atit, ginditi-va ca se adreseaza in principiu creierului si va ajunge si la copil asta.
Un produs naturist cu calitati pozitive in gestionarea tulburarii bipolare ar fi EMPOWER PLUS, o sa insist mult asupra lui, dar nu acum.Daca vreti sa luati legatura cu o persoana care gestioneaza astfel de probleme solicitati ajutor la autoarea topicului, , hopeforbipolars, , :

http://forum.romedic.ro/prod/Tulburarea_Afectiv_Bipolara_-_Solutii_060495.html
0
27-07-2012, ora 21:23
nick4
Nu este medic/terapeut
nick4
multumesc pentru sfaturi, k.v.am o singura intrebare : unde gasesc acest produs? empowerplus??poate hopeforbipolars ar putea sa ma ajute, pls...ma grabesc pentru ca medicul psihiatru ia administrat 5 mg de zyprexa.
0
27-07-2012, ora 23:00
k.v
Nu este medic/terapeut
k.v
Vreti sa spuneti ca medicul psihiatru i-a dat sotiei Zyprexa si a si luat?
Ma abtin din greu pt ca nu vreau sa cititi acum ce imi vine sa zic despre aceasta inconstienta si atitudine total inumana a unui psihiatru.STOPATI acest fenomen sau cu parere de rau va spun ca altfel va trebui sa renuntati la copil.
0
27-07-2012, ora 23:08
nick4
Nu este medic/terapeut
nick4
i s-a dat injectabil pentru ca este internata. eu nu pot controla nimic. nu am vrut sa o internez dar nu am avut de ales. acum e intr-o faza mai accentuata de boala. nu mai stiu ce sa fac...deci, unde pot gasi empowerplus ca imi trebuie f. repede...
0
27-07-2012, ora 23:13
k.v
Nu este medic/terapeut
k.v
Daca este internata nu mai puteti interveni, n-am remarcat ca asa stau lucrurile.Produsul acela isi face efectul in timp, nu acum imediat.Intrebati la farmacii de carbonat de litiu, nu stiu daca-l puteti lua fara reteta insa, lucrurile sunt mai complicate decit credeamV-am scris pe privat, v-am raspuns si pe celalat topic, sunati unde v-am indrumat si in acelasi timp sper sa intre cei care sunt pe carbonat de litiu sa va indrume incotro s-o apucati.
0
27-07-2012, ora 23:45
k.v
Nu este medic/terapeut
k.v
Orice va fi incercati sa va pastrati calmul, intr-un fel lucrurile se vor rezolva.Era de preferat sa intrati pe forum inainte de a decide internarea, cu totul altfel ar fi stat totul, dar in situatii de criza nu stim intotdeauna cum sa actionam.Presupun ca sotia este in episod psihotic, in cite luni este insarcinata?
0
27-07-2012, ora 23:55
nick4
Nu este medic/terapeut
nick4
daca as fi stiut de site mai devreme, as fi cerut o parere si acum era mai bine pentru noi. Internarea am decis-o fortat de imprejurari. Nu am vrut dar nu am avut de ales.Da, este intr-un episod psihotic foarte sever. A mai fost internata dar cum am vazut-o mai devreme, nu a fost niciodata. Este in 13 saptamani si doctora psihiatru a spus ca medicatia care i-a administrat-o este cea care face cel mai putin rau fata da celelalte(zyprexa) si o sa-i mai dea sa vada cum merge tratamentul.A mai fost internata si cu acelasi medicament nu s-a simtit bine deloc, agitand-o f. tare. Nu mai stiu cu cine sa mai vb. ce sa-i dau sa o vad bine...
0
28-07-2012, ora 10:01
k.v
Nu este medic/terapeut
k.v
As avea un mesaj oribil pt.acea doctorita, as intreba-o daca ei personal si-ar adminsitra asa ceva in timpul saricinii sau vreodata in viata ei in vreo situatie critica.Acesta este un subiect pe care-l voi rumega mult, dar numai dupa ce va linistiti si gasiti o solutie.Imi este limpede ca dimineata si seara va, , beneficia, , de acest neuroleptic laudat si de cei care-l folosesc si de cei care-l prescriu, desi medicatia este o cursa de neimaginat, macar in perioada de sarcina cred ca orice om de pe lumea asta stie ca in prima parte nu se administreaza antibiotice si medicatie care ar putea afecta fatul, iar dintre toate cea psihiatrica este cea mai paguboasa.
Cred ca nu este primul episod psihotic prin care trece si ati avut timp sa constatati -cu medicatie sau fara, tot atit va tine si la fel se va manifesta, numai ca se poate obtine sedarea care s-o faca mai putin violenta.Cu destula amaraciune si constienta de faptul ca deja suferiti mult si suteti agittat de nu mai intelegeti mai nimic, intr-un fel atunci cind ati decis s-o internati ati hotarit si soarta copilului.Va trebui sa va pastrati calmul si echilibrul pt ca aveti de sustinut o situatie grea si atit de delicata, daca se va ajunge la chiuretaj nu stiu cum se va putea realiza asta in aceasta perioada a psihozei.
Ati reusit sa intrati pe mesajele private de aici si sa sunati unde v-am indrumat?va garantez ca veti primi un sfat bun si poate si o solutie.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.