Somnul îndelungat dăunează sănătăţii

13-08-2011
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Excesul, dar şi lipsa de somn, cresc riscul de a face boli cardiovasculare, arată un studiu american, care adaugă că durata ideală de somn ar fi şapte ore. Studiul, efectuat de Facultatea de Medicină din Virginia Occidentală (Statele Unite) şi publicat în revista Sleep, îi avertizează pe cei cărora le place să doarmă mult: sănătatea lor este în pericol, scrie site-ul lesquotidiennes.com.

Potrivit cercetării, excesul de somn ar afecta glandele endocrine şi funcţiile metabolice. Persoanele care dorm în mod obişnuit mai mult de nouă ore pe noapte riscă o dată şi jumătate mai mult să facă boli cardiovasculare decât cele care dorm 'doar' şapte ore.

La fel de dăunătoare este şi lipsa somnului, care ar duce la slăbirea toleranţei la glucoză, la o sensibilitate redusă la insulină sau la creşterea presiunii arteriale. Cine doarme mai puţin de cinci ore are şanse de două ori mai mari să sufere de insuficienţe coronariene, angine pectorale sau să facă infarct. Soluţia este un somn de şapte ore pe noapte. Nici mai mult, nici mai puţin.

Rămâne de descoperit cauza legăturii între durata somnului şi bolile cardiovasculare, lucru pe care studiul n-a ajuns să-l explice, încheie site-ul les quotidiennes.com.
_
Sursa: Agenţia Naţională de Presă "Agerpres", partenerul Romedicului pe secţiunea de Noutăţi şi Ştiri medicale.
22 comentarii
0
20-08-2011, ora 06:53
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Iar ai inceput Nicusoare sa induci panica in oameni ???

Teama este unul dintre cele mai mari pacate.

Tu ai inteles ceva din religia pe care ai citit-o la viata ta ???

Sa doarma fiecare cat are chef, domne.

Mai potoleste-te odata cu tampeniile.
0
20-08-2011, ora 07:36
Lucifer from Hell
Nu este medic/terapeut
Lucifer from Hell
Lasa domle oamenii sa doarma !! :))))
0
21-08-2011, ora 15:39
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
Pai bun mai Nick. Eu dorm cam 10 ore pe zi, insa sunt bolnav de schizo. Ma culc pe la 3 dimineata si ma scol cam pe la 13 si jumate. Daca dorm mai putin nu se acumuleaza oboseala? Cand trebuie sa ma duc la medic, o data pe luna, mi se deregleaza somnul de tot vreo 2 zile dupa. Ce sugerezi?
0
21-08-2011, ora 16:37
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Du-te la un medic care are program dupa-amiaza si seara, Daniel. Cred ca de-asta nu-mi schimb eu doctorita, ca e aproape de acasa si nici nu trebuie sa ma trezesc de dimineata ca sa ma duc sa-mi iau reteta. :D

E randul meu sa declar ca si eu sunt o puturoasa. Tot 10-11 ore pe zi dorm. Ma culc pe la 23-24 si ma trezesc la 10! Ptiuuu, nu eram asa lenesa inainte, asta mi se intampla doar de cand am fost internata la Obregia, adica de 2 ani incoace. O fi tot din cauza medicatiei?...
0
21-08-2011, ora 16:48
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
:)
0
21-08-2011, ora 17:20
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Am uitat sa precizez ca de cand dorm atata e pentru prima data in istoria personala cand nu ma mai simt obosita si stresata de-a lungul zilei. Sau o fi tot din cauza medicamentelor, nu stiu... E adevarat ca nu mai fac nici mari eforturi si ca nu mai am programul incarcat cu serviciu si facultate cum era odata.. asa ca am timp berechet sa ma relaxez si sa dorm.
0
22-08-2011, ora 21:03
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Clara,
nu te supara pe mine, dar observ ceva suspiciune in ceea ce spui, era vorba de un studiu, Nick a si dat sursa, e vorba de cercetare.Daca un cercetator afirma ceva, asta nu inseamna ca asa se va intampla cu toti cei care dorm mai mult.Ma ingrijoreaza ce spui legat de Nick si de credinta, pentru ca e un lucru stiut faptul ca Nick studiaza teologia si n-ar vrea sa induca pe nimeni in eroare.Clara, tu mai iei medicatie?De obicei erai altfel si sunt ingrijorat pentru tine, ai mare grija ce faci si cum faci cu medicamentele.Sper sa nu te superi, daca vrei sa mai vorbim pe tema asta, trimite-mi un mesaj privat.Cred ca am spus deja prea multe in public, dar cred ca asta-i rostul forumului.Cu bine si cu dragoste!
6
23-08-2011, ora 12:38
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Sărut mâna!
Dnă clara_p, nu induc nicio panică, nicicum, niciunde, prin ceea ce am postat în cadrul acestui topic.
Teama (frica) este un păcat doar în anumite condiţii, în timp ce în altele este chiar o virtute. De pildă, păcat este o formă a fricii denumită şi pusilanimitate, ea semnificând frica de a nu izbuti, frica de nereuşită, caracterizată fiind prin slăbiciune, necredinţă şi lipsă de curaj în faţa unui lucru pozitiv care trebuie îndeplinit (pusilanimitatea este privită ca un fel de timiditate, nu de laşitate). Frica devine virtute într-o circumstanţă precum aceasta: NU gândeşti, nu spui sau nu faci ceva ce nu-i este pe plac lui Dumnezeu, de frică să nu alterezi comuniunea cu El (o astfel de frică, ca şi formă de dreaptă socoteală, NU este păcat).
În altă ordine de idei, eu NU oblig pe nimeni să doarmă cât spun cercetătorii X, Y sau Z. Nu am făcut să postez un studiu care poate fi luat în seamă sau nu.
_

" Tu ai inteles ceva din religia pe care ai citit-o la viata ta ??? "

- Am înţeles multe din religia creştină ortodoxă pe care am citit-o la viaţa mea, mai multe decât mi-a permis mintea limitată pe care o am, pentru că aşa a îngăduit Dumnezeu pentru mine, după voia Lui.

_

Dragilor, dormiţi cât doriţi, sunteţi liberi. Fiecare om are un ritm circadian/nictemeral (o alternanţă între stare de veghe şi somn), mai mult sau mai puţin fiziologic, în timpul căruia organismul se repară, se odihneşte, secretă anumiţi neurohormoni şi nu numai, însă ţineţi cont de faptul că există şi tulburări de ritm (ritmicitate ultradiană (mai scurtă de 24 de ore) şi infradiană (mai mare de 24 de ore), care perturbă activitatea fizică şi mentalo-psihică a omului).
Somnul este sănătos când nu depăşeşte 10 h pe zi, la omul adult (şi când nu este mai scurt de 5-6-7 h). Când el atinge 11 h/zi într-un fel sau altul este expresia unei pseudohipersomnii, iar când atinge şi depăşeşte 12 h este clar expresia unei hipersomnii (pseudohipersomnia şi hipersomnia de foarte multe ori sunt produse de unele medicamente şi de unele boli, după cum bine ştiu toţi oamenii). Deci...

Toate cele bune,
Nick
6
23-08-2011, ora 12:46
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Salve!
Dle Daniel D., 10 h pe zi de somn, în cazul dv., se încadrează în normalitate. Ceea ce nu se încadrează în normalitate este ora la care vă culcaţi. Normalitatea orei de culcare se termină la ora 21:30 - 22. Deci, ar fi indicat să vă culcaţi la maxim ora 22:00, pentru a putea să vă treziţi în jurul orei 7 :)
Dacă nu puteţi să vă reglaţi somnul într-o astfel de direcţie temporală (direcţia 22:00 - 7:00), să spun aşa, ţineţi cont de sfaturile dnei the_eye. Mergeţi la un medic al cărui program nu vă perturbă dv. somnul.

Graţie şi binecuvântări de la Dumnezeu, vă doreşte,
Nick
6
23-08-2011, ora 12:53
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Sărut mâna!
Dnă the_eye, da, sunteţi "puturoasă" din cauza medicaţiei psihiatrice :-)
99% din medicaţia psihiatrică induce hipersomnie regulată, în principal, pe parcursul administrării medicaţiei, sau ocazională, pe parcursul unui interval de timp limitat după stoparea administrării medicaţiei; 20% din cea neurologică induce pseudohipersomnie ocazională şi 5% tot din cea neurologică induce hipersomnie ocazională.
Vă puteţi ameliora "puturoşenia" cu ajutorul unei motivaţii şi a voinţei, respectând igiena somnului fiziologic!

Graţie şi binecuvântări de la Dumnezeu, vă doreşte,
Nick
6
23-08-2011, ora 13:46
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Erată:
* Nu am făcut decât să postez un studiu care poate fi luat în seamă sau nu.

_

Salve!
Dle pulberedestele, după cum bine ştiţi, suspiciunea este o stare normală, dacă nu depăşeşte un anumit grad.
Din păcate, dna Clara, în virtutea ţinerii unei diete fără gluten şi, poate, fără cazeină şi nu numai, convinsă fiind de unele studii care aclamă pe bună dreptate că o astfel de dietă este foarte benefică pentru bolnavii mentalo-psihic, a cam renunţat la medicaţia psihiatrică prescrisă şi acum se confruntă cu un soi de problemă mentalo-psihică. Nu spun mai multe, pentru că iar se supără pe mine şi mă acuză de faptul că o jignesc, când, de fapt, eu îi vreau doar binele şi încerc să o fac să rezoneze, deşi îmi este imposibil în condiţiile existenţei un refuz categoric.
Stau pe "margine", acum, doar observ, nu mai intervin, pentru că risc să o deranjez mult prea mult pe dna Clara. Poate puteţi dv. să o ajutaţi mai mult. Doamne ajută!

Graţie şi binecuvântări de la Dumnezeu, vă doreşte,
Nick
1
23-08-2011, ora 14:28
k.v
Nu este medic/terapeut
k.v
Mr.Nick

Nu cred ca te mira ca uneori, desori, oamenii inteleg pe dos totul, a, , rumega, , o informatie nu este rau, dar a o transforma in mesaj de inducere teama, panica e alta poveste.
Somnul prelungit, ca orice altceva prea indelungat, (poate in afara iubirii care insa daca e posesiva devine bolnavicioasa, obositoare), aduce dereglari.Deci suntem conceputi pt cantitati prestabilite in toate, sa functionam cit mai optim?.Solutia ar fi motivatia unei vieti active, o hrana alcalina, mult pomenitul sport-usor sa fim mai indulgenti, calatoriile si totusi IUBIREA ramine solutia la multe, poate chiar la somnul prelungit..
0
24-08-2011, ora 23:52
dorina vasiliu
Nu este medic/terapeut
dorina vasiliu
Lipsa somnului amplifica anxietatea si excesul adanceste depresia, o spun din proprie experienta.
0
26-08-2011, ora 00:33
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Mr. Nick a scris:
*********
Din păcate, dna Clara, în virtutea ţinerii unei diete fără gluten şi, poate, fără cazeină şi nu numai, convinsă fiind de unele studii care aclamă pe bună dreptate că o astfel de dietă este foarte benefică pentru bolnavii mentalo-psihic, a cam renunţat la medicaţia psihiatrică prescrisă şi acum se confruntă cu un soi de problemă mentalo-psihică.
*********

A renuntat pe naiba! Chiar i-am propus sa faca lucrul asta. Dar nu poate fiindca are o dependenta psihologica, metabolica si fizca! Daca intrerupe, intra in sevraj, o doare musculatura, burta, devine irascibila, face scandal.

Si sa nu uitam ca deficitul de magneziu si omega 3 din dieta + abuzul de omega 6, provoaca rezistenta la insulina. Iar aceasta nu apare asa din senin, ci prin cresterea cortizolului. Reconstituind acest lant de cauzalitate, se poate lesne observa ca nivelul ceva mai ridicat de cortizol are in spate schimbarea regimului de functionare al axei HPA, adica secretie mai ridicata de ACTH, care este insotita mereu de generarea de opioizi endogeni, moduland astfel dopamina.

Adica ce inseamna in ultima instanta aceasta modulare de dopamina?? Mecanismul asta e folosit in mod obisnuit de catre om sau alte specii, pentru comportamentele de supravietuire, in care trebuie sa actionezi INTR-UN ANUME fel pentru a gasi hrana sau pentru a face gluconeogeneza pana gasesti acea hrana. Si pentru a face fata unor eventuale stari de alerta.

Insa daca pensia pe care o are un bolnav psihic este de 230 de lei, evident ca nu ai cum sa incropesti o dieta cat de cat normala, mai ales daca nu ai un minim de cunostinte in nutritie, iar cei din jurul tau au si ei niste bube in cap. Iata cum niste oameni subnutriti si batuti de soarta, sunt impinsi si mai rau in prapastie de catre niste Neica-Nimeni, niste oameni care ignora legile fundamentale ale functionarii organismului.

Vai, oare de ce se enerveaza pacientu asta de parca ar fi fost batut sau i-ar fi foame?
Hmm, ori nu a luat ˇtratamentu'ˇ ori trebe schimbata schema cu alta mai bashtana.
0
26-08-2011, ora 01:27
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
Cand este gata site-ul ala al tau asta vreau sa stiu eu. M-am hotarat, sa ma informez si eu cat de cat (atat cat imi permite psihicul acesta bolnav), iar cel mai bun loc ar fi siteul tau. M-am lasat de gluten la sfatul tau si mi-a mers bine. Poate voi capata destula incredere in ceea ce spui incat sa merg chiar si mai departe. Nu doresc sa fiu dependent de pastile toata viata totusi!
0
26-08-2011, ora 05:01
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Io pot sa dau ortu popii subit maine, chiar daca azi ma simt totusi bine. Viata ta sa va schimba fundamental functie de ce fata mintea mea limitata?
Poti citi si ce zice Margarit, ce scrie dr Davis. Iei un dictionar daca nu intelegi prea bine totul. Te mai gandesti si de unu singur. Oricum este blogul meu vechi, sunt pe acolo cateva chestii utile, chiar daca ai depasit faza cu glutenul.
De pilda ˇDivided Selfˇ in sectiunea proza utila.

Dar cel nou va fi gata cat de repede.
0
26-08-2011, ora 15:17
daniel d.
Nu este medic/terapeut
daniel d.
Fiecare are mintea limitata mai mult sau mai putin nu trebuie sa te crezi mai prejos decat altii, oricum informatiile tale par a fi utile, cel putin asa am vazut din spusele doamnei K.V.. Acuma na, unul trage hais si altul cea, nu poti sa te arunci sa citesti orice, mai ales cand nu ai mintea prea mobilata cum e cazul meu, iti trebuie un reper de unde sa incepi.

Multumesc pentru sugestii, cred ca le voi folosi!
6
27-09-2011, ora 20:18
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Sărut mâna!
Stimată dnă K.V., nu mă mai miră că unii oameni înţeleg uneori totul pe dos, mai ales în condiţiile în care trăim într-o lume în care mai totul este pe dos. Asta este, dreapta socoteală este o floare rară, în prezent. Să fim înţelegători şi toleranţi, totuşi.
Vă doresc tuturor numai bine.
Cu respect,
Mr. Nick
0
18-10-2011, ora 23:37
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Nick

Eu am dormit mai mult de 20 de ore pe zi de la 20 de mg zyprexa combinate cu 1.000 de depakine.
Era sanatos ?
Asta mi-au dat in spital.

Nici nu stii ce sa mai crezi...
6
20-10-2011, ora 06:09
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Sărut mâna!
Clara, sisuleţ, hipersomnul tău era normal, atunci, în condiţiile în care el ţi-a fost indus farmacologic.
Era şi nu era sănătos, la limita dintre cele două, chiar, însă în contexul vieţii tale era necesar.
Şi da, ai dreptate, nici nu ştii ce să mai crezi.
Stai liniştită, totul va fi bine pentru tine, chiar dacă ai dormit mult.
Numai bine!
Pup,
Mr. Nick
0
25-10-2011, ora 20:01
bleuceu elena
Nu este medic/terapeut
bleuceu elena
Clara sa stai linistita ca totul va fi bine, eu iti inteleg problema, caci si eu am trecut prin asemenea situatii.mai ales sa te trezesti in conditii urate si anturaj urate.
Nick;iar tu cu somnul;nu speria lumea, mai bine pocaiestene..Nick esti un baiat detreba din cate am citit din comenturile tale, sper sa fii si in realitate asa (nu vreau sa-ti aduc niste informatii ce se vorbesc despre tine.), sa fii baiat cuminte, ca toti avem necazuri si incercam sa ne razbunam pe cel de linga noi.dar toate is trecatoare..
6
26-10-2011, ora 14:12
Terapeut Niculae Nicuşor
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Niculae Nicuşor
Sărut mâna!
Stimată dră Sabrina85, eu nu am două feţe. Cum sunt pe acest forum, sunt şi în viaţa de zi cu zi. Urăsc duplicitatea/ipocrizia.
Nu mă interesează ce se vorbeşte despre mine!
Nu sperii deloc lumea în ceea ce priveşte nocivitatea somnului îndelungat. Spun doar adevărul!
Vă mulţumesc pentru cuvintele frumoase şi pentru urări.
Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Toate cele bune,
Mr. Nick
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Tulburările de somn influențează apariția demenței
  • Somnul, afectat de utilizarea iPhone-ului sau e-reader-ului înainte de culcare
  • De cât somn avem nevoie? Noi recomandări de la Fundația Națională a Somnului
  • Somnul din timpul zilei combate efectele lipsei de somn din timpul nopții
  • Folosește-ți simțurile pentru un somn odihnitor
  •