Sufar de anxietate generalizata

04-07-2015
clus03
Nu este medic/terapeut
clus03
Buna ziua,

De o luna de zile am inceput sa ma simt foarte prost. Mai exact pe 31 Mai cand ma duceam pana in bucatarie am vazut negru in fata ochilor si m-am dus repede sa ma pun in pat. Imediat dupa ce am ajuns in pat m-a apucat tremuratul. Imi tremura tot corpul si ma simteam super ametita. Pulsul imi crescuse pe la 120. Speriata fiind am chemat ambulanta.
Cei de la ambulanta mi-au facut electrocardiograma si au zis ca totul este ok dar ca se pare ca sunt eu mai panicoasa. Mi-au dat un xanax sa ma calmeze si niste magneziu + o perfuzie cu saruri apoi au plecat.
Jumatate de ora mai tarziu iar am inceput sa tremur, iar sa ma senzatia de lesin. De data asta m-a condus prietenul meu la urgente unde mi-am facut un set de analize complete. Mi-a iesit hemograma putin mai scazuta dar nimic iesit din comun, si intr-adevar aveam o anemie. Mi-au dat un tratament cu fier si cam atat.
Ajunsa acasa din nou senzatiile au inceput sa continue. M-am dus la endocrinologie crezand ca poate e de la tiroida sau banuaim eu ca ar fi din cauza ca renuntasem la anticonceptionale cu 2 luni in urma. anticonceptionale pe care le luam de 10 ani incontinuu. Credeam ca trec printr-un episod de sevraj ca atunci cand renunti la bautura sau droguri.
Dupa controlul endocrinologic s-a constatat ca am un nodul la tiroida mai mic de un cm dar ca hormonii toti sunt in parametrii normali. Singura problema este ca nivelul meu de calcitonina este crescut si de atunci a tot continuat sa creasca. Momentan (la o luna dupa eveniment) am calcitonina 8.81pg/ml. Doctorii sunt putin alarmati avand in vedere ca cica este un marker de cancer tiroidian si in mod normal ar trebui sa fie mai mic de 5.
Nu stiu daca asta totusi imi declanseaza episoadele de care sufar. Practic de pe 31 Mai pana in prezent senzatiile sau mia schimbat cat de cat. Acum in mare parte doar tremur. Practic de 2, 3 ori pe zii ma apuca tremuratul intregului corp si nu ma pot oprii. Nu am pofta de mancare deloc, ma simt slabita..mi s-a dat de la psihiatrie bromazepam de 1, 5. Nu sunt un fan al benzodiazepinelor din motive evidente dar pur si simplu oricat de calma as incerca sa stau, oricate exercitii de respiratie as face, tremurul nu se opreste pana nu iau bromazepam.
Acum ca vad ca imi creste si calcitonina la tiroida am tot felul de ganduri sumbre, normal nimeni nu ar vrea sa aibe cancer. Deja ma gandesc ca o sa treb sa fac operatie de scoatere a tiroidei si ma ingrozeste ideea.
Anti depresive nu iau desi mi s-au prescris si alea. Dupa multe studii si informatii de pe internet am ajuns eu la concluzia ca au prea multe efecte secundare si ca pana la urma nici nu stiu sigur daca problema mea vine de la faptul ca am un nivel scazut de serotonina.
Iau un tratament naturist format din Ashwagandha, L- Teanina, Taurina si Passiflora.
Sincer nu am vazut inca nici o modificare a starii mele si le iau de vreo 2 saptamani. Ideaa este ca nu sunt panicata sau sa am atacuri de panica. Pur si simplu din senin, pot sa rad, sa fiu cu o prietena, sa ma uit la tv, orice..ma apuca tremuratul si o stare de moleseala si cateodata combinata cu o stare de neliniste. Nelininste in sensul ca simt un stres in cap ca o apasare si simt nevoia sa ma misc ca sa ma destresez.
Am fost si la psihoterapie cognitiv comportamentala. Sincer nu ma ajuta cu nimic, deoarece ma tot pune sa identific la ce ma gandeam cand pornesc starile, iar eu incesc sa ii explic ca la nimic, uneori am mintea complet goala, pur si simplu ma ia din senin.
Iar sa controlez atacurile cu respiratie si metode de relaxare pur si simplu nu merge. Oricate tipuri de respiratie, meditatie sau alte chestii incerc tremuratul nu mi se duce. Nici temperaturile din camera nu le mai simt. Acum spre exemplu stau numai pe 18 grade cu aerul conditionat si cu fereastra deschisa si mie imi este cald. Mama sau prietenul meu spun ca mor de frig.
Ca si concluzie nu stiu ce sa mai fac si ce sa mai iau. Fiecare zii este la fel. Ba ma simt bine, ba din senin ma simt rau, si singurul care ma opreste din tremurat este bromazepamul. La care oricum vreau sa renunt ca il iau cam de multa vreme si cred ca am devenit dependenta.
Ma intreb oare daca starile astea ar putea fi date de tiroida. De faptul ca calcitonina asta creste fara motiv. Sau daca este pe sistem nervos as vrea niste sugestii ale altor membrii despre cum s-au tratat ei si daca are cineva senzatii similare cu ale mele.

O zii frumoasa, Claudia
7 comentarii
0
04-07-2015, ora 11:42
Dr. Ricean Alina
Psihiatrie pediatrica, Brasov
Dr. Ricean Alina
Buna ziua! Din ce ati povestit, cred ca starile dumneavoastra au o baza somatica. Mai cereti parerea inca unui endocrinolog.Cancerul tiroidian poate evolua fara modificari ale hormonilor.Printre explorarile recomamdate sunt ecografia tiroidiana, RMN/CT/PET, biopsia.
Numai bine,
Dr.Ricean Alina
0
04-07-2015, ora 12:43
clus03
Nu este medic/terapeut
clus03
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns. Am fost la cativa endocrinologi pana acum. Din ce mi-au spus dansii de la tiroida nu ar trebui sa am aceste stari nici daca as avea cancer teoretic. Se pare ca acest cancer de tiroida este unul tacut fara senzatii cum am eu. Am facut deja ecografie si am un nodul de vreo 6 mm care nu pare a fi canceros.

Doar calcitonina este singurul indicativ momentan care ma plaseaza intr-o zona gri cum spun doctorii. In orice caz nu am facut punctie inca deoarece nodulul meu este prea mic.

Acum iau anticoncetionale din nou deci nu cred ca mai se pune vorba de dereglari hormonale de gen testosteron, estrogen.

rezultatele mele pana acum la tiroida arata in felul urmator:

Parathormaon: 17.51 pg/ml Interval de referinta: 15 - 65 pg/ml
Calcitonina: 8.81 pg/ml Interval de referinta: 5 pg/ml dar in 5% din cazuri poate urcaa capa la 11.5 pg/ml (ideea care ma sperie e ca aveam calcitonina 5.5 acum o luna iar acum e mai cescuta)
Anti - Tiroglobulina: 2.4 UI/ml Interval de referinta: 4.11 UI/ml
FT3 - ser: 3.34 pg/ml Interval de referinta: 1.71 - 3.71
FT4 - ser: 1.07 ng/dl Interval de referinta : 0.70 - 1.48
TSH: 2.63 ui/ml Interval de referinta: 0.35 - 4.94


Din cate vad eu doar FT3 si FT4 ar fi putin catre limita superioara. As aprecia daca cineva din sfera endocrinologie si-ar putea spune o parere.


Nu mai suport tremurul si starea starea de stres/neliniste, moleseala care imi apar din senin. Multumesc
0
04-07-2015, ora 13:06
clus03
Nu este medic/terapeut
clus03
Singurele altele care mi-ar putea cauza tremur si stari de genul ar fi adrenalina si cortizolul secretate de suprarenale. am avut acum 2 luni un moment mai traumatic ca am avut o operatie de rinoplastie cu niste complicatii, si cred ca am secretat atata adrenalina si cortizol de le-am dereglat complet. Totusi am testat parca cortizolul in sange si era normal, deci nu stiu ce sa zic. Poate sunt doar anumite momente ale zilei cand o iau razna. Cand mi-am recoltat aceste analize eram super calma.

Astept niste pareri. Multumesc
0
04-07-2015, ora 22:22
david90
Nu este medic/terapeut
david90
Asta se intampla cand va 'jucati' cu sistemul neuro-endocrin timp de 10 ani...Ati luat anticonceptionale de parca ar fi vitamine...Renuntati definitiv la ele si 'rugati-va' ca organismul sa-si recapete homeostaza, si totodata, renuntati sa mai fiti ignoranti, documentati-va! Va garantez ca de la anticonceptionale aveti toate acele simptome.

p.s. Ii explicati sotului/iubitului ca trebuie sa folositi alta metoda de contraceptie, una sigura pt sanatatea sotiei/iubitei lui, daca va iubeste cu adevarat si tine la sanatatea dvs...
Si, de asemenea, sa nu aveti intotdeauna incredere in rezultatele analizelor de laborator, ca nu sunt intotdeauna concludente.Ascultati-va organismul, daca va simtiti in continuare rau, e clar ca ceva este dezechilibrat acolo, chiar daca anumite analize ies in intervalul de referinta...
0
04-07-2015, ora 23:00
clus03
Nu este medic/terapeut
clus03
Mersi pt reply. Anticonceptionalele nu le-am luat de capul meu. Mi-au fost prescrise de la varsta de 17 ani pentru ca aveam ovare polichistice si un ciclu foarte neregulat. Apoi pe viitor cand am incercat sa mai renunt la ele din nou ciclu foarte neregulat, acnee foarte mare, testosteron ridicat, asa ca mi s-au prescris de ginecologi de-a lungul anilor.

Nu stiu daca asta este cauza sau nu, dar am fost si la ginecolog de curand caruia i-am spus ca am renuntat la anticonceptionale de 3 luni si in urma ecografiei transvaginale am fost diagnosticata din nou cu ovar polichistic deci mi s-au dat iarasi anticonceptionale de data asta Bellara.

Totusi cred eu avand in vedere ca le-am luat de 10 ani si nu am avut absolut nimic, iar problemele au aparut cand deja renuntasem la ele de 3 luni ca nu ar fi ele cauza. Dar desigur as putea sa ma insel. Au multiple efecte secundare bineinteles. Am crezut chiar eu ca starea de rau se datora faptului ca renuntasem la ele iar corpul meu fiind invatat cu pastila sa fie in soc. Dar acum le-am reinceput si tot asa..
0
04-07-2015, ora 23:53
david90
Nu este medic/terapeut
david90
Atunci se schimba putin datele problemei.Oricum, anticonceptionalele ar fi principalele de banuit, pt ca dau o sumedenie de efecte adverse.Pe deoparte tratezi ceva, iar pe de alta parte dereglezi altceva...
0
03-08-2015, ora 08:46
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
in cazul in care aceste probleme persista te incurajez sa incerci macar o luna tratamentul cu un antidepresiv, combinat cu sesiuni de psihoterapie de alta orientare (eventual psihoterapie sistemica), incepute la finalul saptamanii 2 de tratament. Cum te mai simti acum clus?

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata
Adaugă un comentariu / răspuns

15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea și stresul cronic pot crește riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • Dependența față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia și anxietatea
  • Anxietatea poate influența negativ luarea deciziilor
  • Aplicația pentru smartphone care ar putea reduce anxietatea și depresia
  • Riscul de anxietate la mame, asociat cu utilizarea intensă a dispozitivelor electronice
  • Tinerii și femeile sunt mai predispuși la anxietate
  •  
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.