Sufar de mai multi ani de anxietate | Forumul Medical ROmedic

Sufar de mai multi ani de anxietate

21-04-2010
Cori100
Nu este medic/terapeut
Cori100
Stimate domnule Doctor,

V-as fi recunoscatoare daca v-ati apleca putin asupra problemei mele.

Sufar de mai multi ani (cca 3) de anxietate. Episoadele au fost in general usor de suportat, doar in anumite perioada (mai ales primavara) lucrurile s-au reactivat sau starea mea s-a inrautatit sa spun asa.
Problema este ca de la an la an, realizez ca la simptomele pe care le aveam, se mai aduaga altele si altele noi, care face ca tpt tabloul situatiei mele sa fie si mai greu.
Incerc sa luot cu situatia care este grea si seamana din ce in ce mai mult cu un cimp de lupta.
Am 45 de ani si de ceva timp am inceput sa am si tulburari de menopauza, de aceea cred ca si starea mea emotionala s-a agravat cumva. Spun asta pentru ca am niste stari extrem de reactive la tot ce inseamna conflict, argumentarea unei situatii, stres etc. Sunt constienta de starea mea. Mai precis imi dau seama ca corpul meu reactioneaza exagerat la ceea ce i se intimpla. Am insomnii, iar faptul ca nu dorm, face ca lucrurile sa fie si mai greu de suportat. Am zile in care ma doare oriunde prin copr. Am zile in care ma simt excelent si uit de toate astea. Dar a doua zi situatia se schimba. Nu e ca la o boala ptr care ai luat un tratament si simti ca pe zi ce trece te simti din ce in ce mai bine. Eu parca seara cind ma culc, stiu dinainte ca miine nu stiu cum ma voi simti. Nu imi doresc sa fie asa, sa gindesc asa, dar starile mele sunt atit de diverse incit am inceput sa intru intr-un model parca de suferinta.
Reactiile cele mai acute sunt acum in zona precordiala (am efectuat mai multe ecg si lucrurile par sa fie in ordine) desi atunci cind ma enervez, simt ca acolo se intimpla totul - in zona inimii. Am deseori tahicardie si tensiune aurca si ea uneori. Am luat un tratament ptr asta, si a functionat.
Am incercat sa nu-mi pun singura un diagnostic, dar ptr ca sunt chinuita de atitea stari, m-am gindit ca ceea ce se intimpla cu mine, face parte din nevroze. M-am regasit in pleiada asta de stari. V-as ruga din suflet sa ma indrumati cumva sa pot sa am un cit de cit confort al existentei. Sanatate!
25 comentarii
0
27-04-2010, ora 19:23
dulcola
Nu este medic/terapeut
dulcola
DL.DR VA ROG DIN SUFLET SA MA AJUTATI SI PE MN.SOTUL MEU ARE MOMENTE IN CARE VORBESTE AIUREA.DE EXEMPLU. EU VREAU SA FIU VEDETA CE EU NU POT SA CAND SAU CHESTII DE GENUL ASTA, ARE MOMENTE IN CARE VORBESTE PROSTII LUMEA SE UITA CIUDAT LA EL.NU ESTE ATENT INTOTDEAUNA LA DISCUTII E PARCA CAZUT DIN CER ASA.STA PE NET MEREU CITESTE FEL SI FEL DE CARTI DE MEDICINA SI SE CREDE MEDIC, EL NU ARE FIRE DE BARBAT DACA IL PUN SA BATA UN CUI E ASA IMI ZICE DA CE DC SA IL BAT CE SUNT EU SAU ALTA CHESTIE ERAM LA TARA I-AM ZIS SA MA AJUTE LA ALESUL UNOR PIETRE DINTRE NISTE CRENGI SI MI-A RASP NU VEZI CA PIETRELE ASTEA SUNT MURDARE.SIMT CA O IAU RAZNA DACA EU ZIC IN GLUMA MAINE VOI FI PE MARTE ZICE DACA ASTA GANDESTI AASTA VEI ATRAGE SI E MISTO ACOLO.CE SA ZIC MA SPERIE CAZUL.AM INCERCAT SA II EXPLIC CA AR FI BN SA MERGEM LA UN MEDIC.INSA NICI NU VREA SA AUDA.EXISTA MEDICAMENTE.PENTRU ASA IESIRI.VA ROG SA MA AJUTATI SPER SA NU FIE DIVORTUL ULTIMUL LUCRU DE FACUT.
0
27-04-2010, ora 19:36
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Vorbiti mai "incet" va rog!!

dulcola a scris:
********************************************
Dl.dr va rog din suflet sa ma ajutati si pe mn.sotul meu are momente in care vorbeste aiurea.de exemplu. Eu vreau sa fiu vedeta ce eu nu pot sa cand sau chestii de genul asta, are momente in care vorbeste prostii lumea se uita ciudat la el.nu este atent intotdeauna la discutii e parca cazut din cer asa.sta pe net mereu citeste fel si fel de carti de medicina si se crede medic, el nu are fire de barbat daca il pun sa bata un cui e asa imi zice da ce dc sa il bat ce sunt eu sau alta chestie eram la tara i-am zis sa ma ajute la alesul unor pietre dintre niste crengi si mi-a rasp nu vezi ca pietrele astea sunt murdare.simt ca o iau razna daca eu zic in gluma maine voi fi pe marte zice daca asta gandesti aasta vei atrage si e misto acolo.ce sa zic ma sperie cazul.am incercat sa ii explic ca ar fi bn sa mergem la un medic.insa nici nu vrea sa auda.exista medicamente.pentru asa iesiri.va rog sa ma ajutati sper sa nu fie divortul ultimul lucru de facut.
0
27-04-2010, ora 19:40
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Dl doctor si eu dau raspunsuri de parca as fi savant in toate domeniile - dar nu sunt :) ).
Exista vreun tratament, ceva din import, ca astia la noi nu fac nica bun :(
0
28-04-2010, ora 15:25
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Domnule Germont,

daca ziceti ca sunteti sanatos si traiti sanatos si ganditi sanatos si mancati sanatos, ce mai cautati pe site?
Probabil ca toti de pe forum va acorda o atat de mare importanta, incat va satura setea de recunoastere si va diminueaza frustrarea.Ar fi bine sa va scada si agresivitatea!
0
28-04-2010, ora 16:45
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Nu stiu ce sa zic, probabil ca ai dreptate, cu exceptia faptului ca nu mananc foarte sanatos, nu traiesc foarte sanatos.

Nu ma indoiesc ca foarte multe din raspunsurile mele sunt utile si corecte, insa asta nu ma ajuta in supraviettuire in lupta cu pielonefrita.
dependenta de calculator si lumea virtuala. Trebuie sa ies din casa cu orice pret.
0
01-05-2010, ora 14:42
Mihaela1973
Nu este medic/terapeut
Mihaela1973
Cred ca este vb de o problema sexuala la dulcola, am o prietena care facea sex foarte des cu sotul ei si dupa ce a ramas gravida devenise frustrat, si vroia sa ajunga vedeta sa faca sex cu cat mai multe femei. Barbatii nu pot trai fara sex...
0
31-05-2010, ora 12:24
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
pentru Cori100

In primul rand, felicitari pentru ca nu ati incercat sa va puneti singura un diagnostic. Intr-o lume in care multi nu pot rezista tentatiei de a asocia o boala medicala din spectrul psihiatric cu viata lor actuala, faptul ca dvs va abtineti sa faceti acest lucru este de admirat.

Chiar daca starea dvs ar putea fi descrisa de o eticheta precum "anxietate" - acest lucru nu prea este in masura sa va indrepte catre o solutie de refacere a interiorului dvs. Cu siguranta exista un set de pastile care pot atenua din starile extreme de "lupta" sau stress pe care descrieti ca le resimtiti uneori.
Insa tot din experienta exista cazuri in care psihicul e mai puternic decat pastilele, si daca are un disconfort - il poate mentine activ chiar si sub tratament medicamentos.

De obicei la persoanele cu vulnerabilitate mai mare la stress, primavara si toamna simptomele devin mai intense, ca urmare situatia personala e perceputa ca fiind mai grava decat in restul anului cand psihicul pare a gasi mai usor dumul catre stari de bine.
Tocmai pentru ca spuneti ca in timp s-a instalat parca un "model de suferinta" - parerea mea este ca el ar trebui analizat putin, si spart in elementele componente. Contextul in care traiti, relatiile pe care le aveti in plan personal si profesional, menopauza, vulnerabilitatile dvs personale plus alte posibile conflicte interne de-a lungul timpului au acum ca rezultat aceasta stare. Poate ca s-au adunat mai multe neplaceri la dvs, sau poate ca devenind mai sensibilizata pe fond hormonal - lucruri la care odata puteati face fata au devenit acum stresante, caz in care ar fi bine sa dezvoltati un alt mod de a le gestiona, in noile conditii.
De aceea, daca aveti posibilitatea va recomand sa parcurgeti aceste detalii impreuna cu un psihoterapeut (bun) de la dvs din oras. Exista metode psihoterapeutice prin care corpul (si implicit psihicul) poate fi invatat sa reactioneze mai domolit la situatiile care va provoaca stress. Si in acelasi timp, o investigatie la un endocrinolog ar fi binevenita, pentru a vedea daca nu este cumva cazul sa compensati si posibile dezechilibre hormonale.
In egala masura, ar fi bine sa apelati si la sprijinul partenerului dvs de viata pentru a va sustine in acest proiect de a indrepta lucrurile.

Daca nu reusiti sa gasiti ajutor in acest fel, trimiteti-mi un e-mail.

Toate cele bune,
Andrei Dumitrescu
0
31-05-2010, ora 13:03
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
pentru dulcola

Nu spui daca sotul tau a fost dintotdeauna asa, sau numai de la o vreme se comporta asa.
Pe de alta parte, faptul ca un barbat poate fi genul mai visator (neatent uneori), sau ca nu vrea sa bata un cui cand i se reproseaza asta si ca i-ar place sa devina important insusindu-si cunostinte din medicina - nu este neaparat semn de boala.
Din ce descrii, inteleg ca cu ii tot ceri sa faca lucruri cu care el nu este de acord, pe tine te frustreaza lucrul asta, incepi sa il consideri mai putin barbat din aceste cauze, si de aici incepi sa iti doresti sa existe niste pastile care sa il faca sa indeplineasca toate aceste pretentii pe care tu le ai de la el.

Tocmai de aceea te-am intrebat daca nu cumva a fost dintotdeauna asa. Multa lume intra in cuplu cu speranta ascunsa ca va reusi sa-l schimbe pe celalalt, sa-l transforme in cineva complet diferit. Alteori, partenerii se inteleg initial bine, insa pe fondul unor nemultumiri, unul din parteneri incepe sa saboteze cererile celuilalt de a coopera sau de a se implica. Evident, celalalt partener, simtindu-se refuzat devine nervos, incepe sa pretinda din ce in ce mai multe lucruri si cand pretentiile chiar nu sunt satisfacute incepe sa-l acuze pe celalalt de lipsa responsabilitate sau chiar boala psihica.
De aceea as vrea sa observi daca nu cumva problemele vin din relatia dintre voi, poate din felul in care tu ii ceri imperativ anumite lucruri - fapt care poate il deranjeaza. Ar fi mai bine sa discutati aceste lucruri inainte de a trage concluzia ca a aparut o boala, daca nu cumva boala e a cuplului.
Chiar daca sa spunem ca ar fi aparut un simptom psihic la el, oricum nu veti reusi sa mergeti impreuna la un specialist decat in conditiile unei cooperari, unei imbunatatiri a relatiei, altfel va fi dificil sa-l convingeti sa va auda.

Toate cele bune,
Andrei Dumitrescu
0
31-05-2010, ora 13:16
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
pentru germont

Cand intrebati daca nu exista un tratament ("din import") la ce anume va referiti ?
Pielonefrita este o afectiune renala (care poate antrena complicatii cronice destul de neplacute, intr-adevar), ca atare banuiesc ca orice ingrijorare si simptom pe aceasta tema ati adresat-o unui bun specialist in domeniul renal.


Toate bune,
Andrei Dumitrescu
0
19-06-2010, ora 15:08
Magdalena Tsomo
Nu este medic/terapeut
Magdalena Tsomo
Pentru Cori100

Ca sa aveti intr-adevar rezultate intr-o vindecare, trebuie sa combinati multe cunostinte si remedii pentru aceeasi problema. De exemplu, pe langa analize medicale, psihoterapie, fitoterapie(ceaiuri, etc) poate si homeoterapie, depinzand de posibilitati si motivatia dvs de vindecare, v-as recomanda sa luati in considerare si stiinta straveche yoga, care spune ca in momentul in care noi nu consumam, eliminam, sau sublimam energia erotica, aceasta se aculumeaza si creeaza multiple probleme fizice si psihice chiar, vezi anxietatea.
Va spun toate acestea din experienta si destula cunoastere, pt a va indruma sa practicati yoga cu un profesor competent, pt a elimina cauzele problemelor si stoparea complicatiilor care pot aparea in viitor.
Anxietatea mai este cauzata de deficitul de element pamant in structura, adica dpdv ayurvedic, medicina traditional indiana, exista niste dezechilibre pe centrul 1 al fiintei, Muladhara. In noi fiind prezente toate elementele, apa, aer, pamant, foc(fara de care nu ar exista digestia), asta face ca noi sa fim armoniosi, in cazul in care avem deficit de un element, apar probleme psihice, fizice, adica energetice.:)vezi fizica cuantica. Sper ca veti lua in calcul si vizita la un medic ayurveda sau profesor de yoga, pe langa psihoterapie, care ne poate teoretic, ajuta in deprogramari si echilibrari psihice. Succes!
0
19-06-2010, ora 16:13
gemi
Nu este medic/terapeut
gemi
pentru dl doctor ANDREI DUMITRESCU
Buna ziua sunt gemi am 45 de ani am o problema pe care am incercat s o rezolv aici in CROIVA unde locuiesc dar este scumpa si nu mi permit mai ales ca de 2 luni sunt somer.Am de ani de zile stari peternice de agitatie nu mi pot gestiona gindurile adica ma gindesc ca mi e rau si chiar imi este ca lesin si altele.singurul medicamen pe care l am luat e xanax 1mg sijum citeodata dar nu mai pot renunta la el.Acum ma gindesc sa nu mi faca rau ca l am luat ani de zile.Nu va mai spu ca nu plec singura de acasa
am devenit dependenta de sotul meu lucru pe cre l urasc si ma urasc pentru asta.Am fost la psihoterapeut
dar e foarte scump vreau sa fiu un om normal daca m ati vedea a ti zice ca sunt dar ma simt ca o leguma am fost cinva o femeie draguta dar starile astea ma omoara.Un medic de aici mia spus senin ca nu se moare din asta ce zice ti dumneavostra?
0
19-06-2010, ora 18:59
Cori100
Nu este medic/terapeut
Cori100
Domnule Doctor Dumitrescu,

Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.
Aveti mare dreptate in enuntarea mai multori factori din trecutul meu si din viata mea care au fost factorii "trigger" in situatia de acum.

De-a lungul timpului (adica a suferintei) am efectuat si examene endocrinologice si lucrurile nu pareau sa fie cauzate de asta. E adevarat ca acum datorata probabil furtunii hormonale de la virsta asta, ar trebui sa iau in considerare un nou examen de acest fel.

O sa vad ce rezultate obtin.

Va multumesc pentru invitatia de a va putea scrie la nevoie.

Multumiri si Doamnei care mi-a sscris astazi 19.06.2010. Apreciez mult!

Corina
0
20-06-2010, ora 01:12
filipppmariusss
Nu este medic/terapeut
filipppmariusss
Rescriu pentru rerindule de mai sus, (o sa-mi fac timp si de cele de jos, scuze Gemi, Cori, etc.)

Ce poti auzi domne?
Se gaseste unul de aici de pe forum sa dea un sfat mai rar pe forum Romedic, nu dam nnumele ca se resimte mai mult decat as spune eu"Ganditi sanatos doar mincand sanatos".

Acest domn are o mare dreptate in privinta aceasta, cauta o hrana nelipsita de substante active.Proteinele suficiente, carbohidrati(cartofi nefierti, mai bine macinati), sa luam in considerare si cantitatea sa nu supra calorizeze pe durata de timp 24 ore.

Domne cum se poateo situatie atat de observativa pentru toti cititorii, adaugand in scris anuntarea la viata sexuala.Este destul o anuntare sau un simplu gand pentru un dezastru psihic.Cel mai placut este sa traiesti intro societate in care domineste tirania placeri?

Nu zic eu de depedenta de calculator, sau de altele.Toti acceptam sa vorbim pe internet, sa ne petrecem mult timp, si sa nu acuzam curentul electric."STIRI ASCUNSE" DE CE DE CAND A APARUT CURENTUL ELECTRIC A APARUT PENTRU PRIMADATA ANXIETATEA PE PAMINT?

revin
0
28-06-2010, ora 17:59
corina_1902
Nu este medic/terapeut
corina_1902
Domnule Doctor Dumitrescu,

As dori sa va intreb daca sunteti specialist in psihoterapia prin hipnoza ericksoniana, la ce clinica va pot gasi, intre ce ore sunteti disponibil pentru consultatii si cum pot lua legatura cu dumneavoastra pentru o programare. Multumesc.
0
28-06-2010, ora 20:57
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Buna Maia_eu,

Scrie-mi te rog un e-mail pe adresa andrei.dumitrescu@eql.ro

Toate cele bune,
Andrei Dumitrescu
1
28-06-2010, ora 21:05
Yanip
Nu este medic/terapeut
Yanip
Domnule Doctor Dumitrescu,

In primul rand tin sa va multumesc pentru faptul ca aveti rabdare si va faceti timp sa raspundeti celor aflati in necaz, care va cer sfaturi pe forum.In familia mea exista un bolnav diagnosticat cu schizofrenie din anul 1995, moment in care a inceput si tratamentul (mai intai cu Haloperidol si Fluanxol iar din 1997 cu Zyprexa, doza crescand progresiv, acum am ajuns la max.20 mg pe zi). Din pacate nu observ foarte multe imbunatatiri ale starii generale si nici prea mult control asupra bolii ( daca se depaseste cu 1 ora timpul de la ultima administrare bolnavul isi schimba starea, incepe sa aiba halucinatii, auditive mai ales dar si vizuale si, mai rar, olfactive. Ideile delirante ( el actioneaza pentru a-l proteja pe Obama, pe Papa, a comunicat in domeniul gandurilor cu Isarescu etc) nu-l parasesc niciodata, doar ca dupa administrarea medicamentului are o perioada de somnolenta si nu mai spune atatea bazaconii.Din cauza probemelor de sanatate noi ca familie ne-am izolat de-a lungul timpului, nu avem prieteni si nici un fel de viata sociala pentru ca putinii care au fost cu noi la inceput au dat bir cu fugitii cand au realizat ce probleme avem. Cunoscand aceste lucruri v-as ruga sa-mi spuneti daca nu exista o terapie care sa combine Zyprexa si altceva, o terapie care sa ajute bolnavul sa-si stapaneasca mai bine boala. O alta intrebare este legata de efectele secundare ale folosirii Zyprexa un timp atat de lung (13 ani), avand in vedere ca in anul 2007 bolnavul a fost diagnosticat, in urma unor analize si a unui CT cu formatiune tumorala la nivelul rinichiului drept, tumora Grawitz, stadiul II, pentru indepartarea careia s-a recurs la nefrectomie. Poate sa existe o legatura intre administrarea Zyprexa si aparitia acestei tumori ? Ce putem face in continuare pentru a a-l ajuta sa aiba o viata cat de cat normala?

Va multumesc,
Ana
0
28-06-2010, ora 23:06
filipppmariusss
Nu este medic/terapeut
filipppmariusss
Domnule Yanip o sa ti las un mesaj privat, ramine pe maine, in privinta schizofreniei, stiu ca pot sa te ajut.

Scuzati, poate unii imi simtiti lipsa, dar sunt foarte ocupat, cat cu psihicul cat fizic.

Revin in fin de semana.

Va pup.
0
27-04-2011, ora 23:52
Nicolca
Nu este medic/terapeut
Nicolca
Buna seara tuturor
Domnule Doctor, Va rog ajutati-ma sa inteleg.
Am 30 de ani si de 2.5 ani s-a instalat in viata mea un fenomen care a ajuns sa-mi conduca viata. Acum 3 ani am inceput sa lucrez in tura de noapte. In priumul an lucram aprox 10 pana la 14 ore pe noapte, 7 zile din 7, cate 2 saptamani pe luna. Ajunsesem doar sa merg la serviciu si sa dorm. Cand nu eram de serviciu noaptea am constatat ca nu puteam adormi. Eram obosita, dar nu adormeam. Am inceput sa schimb ora de culcare de la 10 cum este recomand, sa ajung sa adorm pe la 5 dimineata. Dormeam si pana la ora 13-15, daca ma lasau cei din familie. Eu am sperat sa se rezolve cumva, insa nu e asa. Acum sunt la fel, doar ca imi este greu tare de tot sa ma trezesc. Parca sunt in coma, aparent sunt constienta, insa dorm in acelasi timp, sunt rau obosita la trezirea fortata. Imi e si rusine ca eu sa dorm si ceilalti sa fie activi. Alimentatia imi este sanatoasa, fructe, legume si lactate, ca baza.
Nu am fost la medic pana acum, sperand ca va trece. Nici nu stiu unde sa ma adresez, unde ma incadrez?
Acum nu mai lucrez de noapte, de mai bine de 6 luni, insa problema nu s-a rezolvat. Noaptea ma concentrez bine, ma pot ocupa de orice altceva, numai de adormit nu pot..
Va multumesc anticipat
Numai bine
0
28-04-2011, ora 00:03
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Lactatele pot fi considerate cel mult delicatesa, un capriciu pe care ti-l permiti intamplator!
Nu trebuie uitat ca de fapt adultii NU beau lapte fiindca sunt de mult intarcati.

ALTE DETALII:

http://forum.romedic.ro/prod/BOLI_DE_PIELE_02466.html
si topicul cu dieta din profilul meu.
0
28-04-2011, ora 00:07
Rica Venturiano
Nu este medic/terapeut
Rica Venturiano
Acum am vazut prin mesajele dvs ca dvs aveti si psoriazis. Cu siguranta ar trebui sa tineti cont de ce am scris pe topicurile de mai sus.
Una din problemele dvs ar fi ce se intampla pe intestin: permeabilizare, flora bacteriana etc.
0
28-04-2011, ora 14:22
Nicolca
Nu este medic/terapeut
Nicolca
D-le Germont, este adevarat ca nu sunt intarcata si ca am si psoriazis, insa eu am rabdare sa astept un raspuns de la D-l Doctor psihiatru.
0
28-04-2011, ora 17:41
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
@Nicola: Nu e vorba de vreo boala psihica, ci mai mult de o obisnuinta, o deprindere care v-a deformat ritmul circadian. De preferinta ar fi sa evitati medicatia cu hipnotice cxare sa va ajute sa dormiti (pentru inceput) si sa incercati seara sa faceti o plimbare in aer liber si putina miscare, apoi inainte de somn niste ceaiuri de palnte pentru somn (valeriana+tei); eventual si un supliment de melatonina. Origanismul se va reobisnui singur la un moment dat.
0
29-04-2011, ora 02:34
Nicolca
Nu este medic/terapeut
Nicolca
Va multumesc Dl Dr T
Nu am considerat nici o clipa aceasta tulburare de somn a fi de natura psihica. Nu am luat si nici nu intentionez sa ajut medicamentos inducerea somnului. Am realizat ca am un tabiet seara indiferent de ora la care ajung acasa, deschis calculatorul, mod prin care orele trec cu repeziciune. Am sa ma reorganizez, desi ma inspaimanta idee de a nu deschide uneori zile la rand calculatorul. Inca o data, Multumesc
0
02-05-2011, ora 00:05
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Nicola,

Intr-adevar asa cu ai primit deja raspuns ceea ce descrii tu are la baza o obisnuinta formata.
Ca atare solutia este sa re-inveti corpul cu un nou ritm.
Si sa renunti la activitatile cu care iti mobilizezi noaptea.
Ai doua posibilitati, pentru acest lucru, daca vrei sa te descurci de una singura.
Fie schimbi treptat, trezindu-te de fiecare data cu 1-2h mai devreme (cu orice pret, cu forta aproape) si culcandu-te cu 1-2h in avans, cate un astfel de interval nou la fiecare 2 saptamani (ceea ce inseamna ca intr-o luna sau o luna jumatate vei reusi readaptarea la un ritm de somn ce incepe in jurul orei 11:00 p.m.). In perioada de noapte, intr-adevar nu ai voie sa deschizi calculatorul (dupa ora 23:00), este un stimulent nervos asociat care iti intretine starea de veghe deformata. Si nici televizorul. Te poti cel mult plimba pe afara sau face munci de rutina, gen spalat vase, curatat bucataria, facut ordine, etc.
O a doua cale este mai putin indicata, au fost insa persoane care au ales s-o puna in aplicare - iti alegi o saptamana in care sa te trezesti fortat la 7:00 sau 8:00 a.m. (sau sa nu te culci deloc intr-o dimineata si te lupti sa rezisti toata ziua in acest fel) pentru a te baga in pat abia la 10-11:00 p.m. (deci dupa aprox 24h de nedormit). Dimineata la 8:00 a.m. te trezesti fortat si te lupti sa fii in alerta toata ziua (mai ales in prima parte a zilei) pana la 10- 11:00 seara din nou. Este o varianta mai dura, si care poate genera anumite stari de oboseala care se vor remite probabil abia in 2-3 saptamani.

Cu alte cuvinte, poti demara un program de re-asociat somnul cu orele noptii, insa va trebui sa iei in calcul un efort de aproximativ o luna de zile (este indicat sa alegi o perioada mai putin solicitanta la serviciu). Mai ales in prima saptamana, poti lua cu regularitate in fiecare seara la ora 9:00 p.m. Melatonina, pentru a stimula treptat un somn natural pe perioada noptii.

Toate cele bune,
Andrei Dumitrescu
0
05-05-2011, ora 22:49
Nicolca
Nu este medic/terapeut
Nicolca
Buna seara
Mii de multumiri, dl Dr Andrei.Dumitru. Este o alinare, confirmarea primita de la dvs, banuiam ca eu sunt de vina, dar am preferat sa caut un pretext al dereglarii (schimbul de noapte) Am avut o incercare esuata de reorganizare, am reusit pentru o zi, insa a doua si a treia zi iar am ales sa nu dorm, stand la calculator pana la ora 6 a.m. Se pare ca am inlocuit tura de noapte de la serviciu cu noaptea alba in fata calculatorului. Deja m-au amenintat cei din familie ca or sa deconecteze casa de la energia electrica, asa ca nu ramane decat sa imi schimb atitudinea fata de calculator. Au fost zile in care am stat 20 de ore in fata calculatorului, si la serviciu si acasa, neintrerupt.
Numai bine.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea È™i stresul cronic pot creÈ™te riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • DependenÈ›a față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia È™i anxietatea
  • Anxietatea poate influenÈ›a negativ luarea deciziilor
  • AplicaÈ›ia pentru smartphone care ar putea reduce anxietatea È™i depresia
  • Riscul de anxietate la mame, asociat cu utilizarea intensă a dispozitivelor electronice
  • Tinerii È™i femeile sunt mai predispuÈ™i la anxietate
  •