Tratamentul cu litiu in Tulburarea afectiva bipolara

11-08-2013
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Medicamente timostabilizatoare

Litiu şi sărurile de litiu

Diferite studii au demonstrat scăderea activităţii Na+ K+ ATP-azei în acutizările din cadrul bolii bipolare. În aceste condiţii, litiul se acumulează intracelular înlocuind sodiul care, la rândul său, determină scăderea calciului intracelular, cu rezultate benefice (Mallakh - 1983). În continuarea acestei acţiuni indirecte, litiul şi carbamazepina stimulează direct activitatea Na+ K+ ATP-azei, determinând totodată o scădere a calciului intracelular. Scăderea activităţii Na+ K+ ATP-azei a fost considerată ca un marker al stării pacienţilor bipolari (Antia - 1995).

A doua ţintă a acţiunii litiului o constituie calea inozitol fosfolipidului, cu sensibilitate crescută la pacienţii bipolari. Acţionând la mai multe niveluri, litiul creşte proteoliza, inhibă transformarea inozitol fosfolipidului şi, astfel, sinteza inozitol 1, 4, 5 trifosfatului (IP3) care, la rândul său, mobilizează depozitele de calciu intracelular, strâns legate de proteinele efectoare Ca-dependente. Se reduce de asemenea rata activării Ca-calmodulin kinazei II (CAMK II), o enzimă puternic implicată în schimburile pe termen lung la nivel sinaptic (Lisman - 1994). Celălalt produs de transformare, DAG, activează proteinkinaza C, a cărei activitate scade de asemenea în tratamentul cu litiu.

Acţiunea litiului asupra sistemului IP3-DAG explică mai multe aspecte ale fiziopatologiei şi acţiunii medicamentelor în tulburările bipolare. Sistemul IP3-DAG este normat prin activarea sinaptică a receptorilor muscarinici de către acetilcolină, hiperactivă în depresie. În acest mod, o hiperstimulare sinaptică relativă a acestui sistem poate fi contracarată la nivel intracelular de către litiu. Totuşi, nu trebuie omis că litiul poate, de asemenea, să crească acumularea IP3 prin activarea receptorilor N-metil-D-aspartatului (NMDA), cu un influx consecutiv al calciului în neuroni. În opoziţie, Berk, Meltzer şi colab. - 1996, au demonstrat scăderea recaptării calciului la nivel plachetar în prezenţa litiului. Acest fapt poate fi atribuit diferenţelor funcţionale dintre receptorii NMDA de la nivel plachetar şi neuronal, arătând astfel că studiul celulelor periferice nu constituie modelul ideal pentru studiul funcţiilor neuronilor (Franconi - 1996). Subtila reglare a căii IP3 de către litiu, în special la nivel neuronal, nu este complet elucidată.
Scăderea mobilizării calciului determinată de litiu influenţează direct activitatea CAMK II, inhibând astfel schimburile structurale neuronale în cursul bolii bipolare.

Datorită riscurilor neurotoxicităţii, a necesităţii monitorizării permanente pentru nivelele plasmatice a indexului terapeutic şi eficacităţii egale sau superioare a acidului valproic şi a sărurilor acestuia, utilizarea litiului şi a sărurilor de litiu în prezent este limitată. Alte elemente limitative ale utilizării litiului şi sărurilor de litiu rezultă din multiplele interacţiuni cu alte substanţe psihotrope şi a aderenţei inferioare la tratament faţă de alţi timostabilizatori.

Pentru utilizarea litiului şi a sărurilor de litiu sunt necesare următoarele:

"¢ Iniţierea tratamentului nu va fi făcută la nivelul asistenţei primare;
"¢ Iniţierea tratamentului va fi făcută în condiţii de spitalizare şi monitorizare, necesitând informarea sub semnătură a pacientului şi aparţinătorilor asupra faptului că este un tratament de lungă durată cu riscuri ce vor fi conturate, iar pentru prevenirea acestora este nevoie de aderenţă, complianţă şi o alianţă terapeutică de bună calitate, insistându-se pe monitorizarea nivelului sanguin al litemiei;
"¢ Monitorizarea litemiei, valoarea normală fiind de 0.6-0.8 mmol/litru;
"¢ Monitorizări suplimentare: funcţia tiroidiană, rezerva de sodiu, funcţia renală (uree, creatinină);
"¢ Nu se asociază cu inhibitori de acetilcolinesterază, diuretice şi substanţe antiinflamatoare nonsteroidice;
"¢ Sindromul diareic poate constitui primul semn al sindromului neurotoxic indus de litiu, asociind parestezii, ataxie, tremor şi alterarea stării de cogniţie, episoade confuzionale. Semnele neurologice ale sindromului neurotoxic impun evaluare permanentă;
"¢ Apariţia sindromului neurotoxic, chiar a "schiţei sindromului neurotoxic" impun sistarea medicaţiei şi asistenţă specializată în condiţii de spitalizare;
"¢ Pacientul şi familia acestuia (persoana de îngrijire) vor fi informate şi vor atenţiona echipa medicală în condiţiile unui tratament cu litiu pe termen lung atunci când pacientul prezintă diaree sau vomă, modificarea statusului neurologic. Se impune o bună hidratare permanentă a tratamentului, evitarea imobilizării pe termen mediu, sau prezenţa unei stări infecţioase (ex. pneumonie, acompaniată de febră şi transpiraţii profuze);
"¢ Tratamentul cu litiu trebuie reevaluat în orice situaţie în care o condiţie medicală impune o altă medicaţie specifică.
25 comentarii
1
11-08-2013, ora 13:21
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Precizez ca sufar de tulburare afectiva bipolara de 19 ani si pina in prezent tratamentul cu care m-am simtit cel mai bine a fost cel cu litiu.
Nu da somnolenta si nu ai minte incetosata de la el. Am avut mintea limpede si clara si mai multa energie decat in terapiile care contineau un antipsihotic.
De asemenea in cazul meu, acest tratament nu a produs nici un fel de ingrasare.
Am reusit sa fac acest tratament in monoterapie (am luat doar litiu), cu respectarea litemiei de 0, 5 lunar.
0
12-08-2013, ora 13:17
ema-pop
Nu este medic/terapeut
ema-pop
Buna Clara
Sotul meu sufera de TAB, a fost diagnosticat in urma cu cativa ani, in urma unei perioade de stres. A fost si spitalizat de vreo 3 ori, dar in mare parte am evitat spitalizarea pentru ca isi lua medicamentele.N-a mai avut probleme vreo 2 ani, timp in care nu a luat medicamente deloc, asta pana acum o saptamana cand i s-a terminat contractul de munca -a fost angajat pe perioada determinata. Am observat ca nu e bine in sensul ca era agitat si nu mai dormea noaptea-statea la tigara.Am inceput sa-i dau medicamente-cu greu..pentru ca nu recunoaste ca are probleme.A inceput sa ia Litiu-500 mg seara si zyprexa-5 mg.Astea le ia de 4 zile.Am observat ca incepe sa-si revina cat de cat.Problema e ca imi spune mereu sa nu-i mai dau pentru ca are urina tulbure si tremura...dar nici la analize de litiu nu vrea sa mearga daramite la medic...nici nu vrea sa auda.Aseara nu a luat decat litiu si a adormit abia pe la 3 noaptea..Nu mai stiu ce sa fac...vreau sa stiu daca mai poate lua litiu si zyprexa..pentru ca nu vreau sa-i fac vreun rau..am sa incerc totusi sa-l duc la analize.Oricum inca nu e bine si n-as vrea sa intrerupa tratamentul..
0
12-08-2013, ora 13:34
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ ema-pop

Puteti sa ii dati litiu cu Zyprexa dar Zyprexa trebuie sa fie 10 mg daca e stabil, 20 de mg daca e in episod. Pentru a iesi din episod.
Dati-i macar 10 mg de Zyprexa. 5 functioneaza ca antidepresiv si mai rau ii face.
Litiu, la fel, e subdozat. Sa ia macar 1.000 mg in aceasta perioada pina se restabileste complet. Fractionat in minim 3 doze pe zi. Ii e rau si tremura ca ia asa mult deodata. Daca e cu eliberare prelungita, cititi prospectul cu atentie.
Oricum litiul se introduce treptat, caci este foarte toxic. Tineti-l minim 4 zile cu 500 mg si apoi cresteti treptat.
Sa bea multa apa, multe lichide si sa isi faca analizele la urina.
Am mai auzit de un singur caz care a luat litiu si o anumita perioada urina ii facea clabuc, dar i-a trecut.
Pentru urina puteti sa cumparati recipientul de la farmacie si sa i-o duceti la analize (cu trimitere de la medicul de familie; unele analize se platesc), daca dansul nu vrea sub nici o forma sa mearga.
0
12-08-2013, ora 14:45
ema-pop
Nu este medic/terapeut
ema-pop
Va multumesc pentru raspuns, sper sa le ia, numai eu stiu cata munca de convingere trebuie sa duc cu el.Primele zile l-am pacalit, i-am spus ca-i dau calciu...dar si-a dat seama repede.In fine, sper sa trecem cu bine peste episod.
0
18-08-2013, ora 15:56
myraly
Nu este medic/terapeut
myraly
Clara_p, te rog spune-mi si mie de unde as putea sa fac rost de litiu.As vrea sa incerc sa-i dau sotului meu care are o depresie majora de anul trecut din august.Anul trecut in iunie-iulie a fost in manie, el avind tulburare bipolara de multi ani.Pana anul trecut nu a mai fost in manie, doar hipomanie.Medicii la care am fost au zis ca nu are rost sa luam litiu.In prezent ia ivryx 450mg, orfiril 1000 mg, rispen 4 mg, trittico si la nevoie ceva de somn, dar nu are nevoie ca doarme mereu si a ajuns ca o leguma.Am incercat sa mai reducem dozele dar nici o schimbare.In toata perioada asta de un an de zile a avut diferite scheme de tratament ca nici medicii nu mai stiu ce sa-i dea, le-au incercat pe toate.
0
18-08-2013, ora 18:32
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ myraly

Litiul se poate procura din Grecia, Italia, Ungaria, Polonia, Franta, Turcia, Germania, USA, cu o reteta simpla scrisa de un medic roman.
Daca nu aveti cunostinte care sa va trimita, platiti soferul pentru autocar de Grecia de exemplu si ii dati lui reteta. Mi se pare ca e 3 euro cutia de litiu de Grecia si e foarte bun.
Trebuie cautat un medic care se pricepe sa ii introduca acest medicament.
Mie mi se pare ca ia doze destul de mari de Depakine si Rispen. A incercat sa injumatateasca ?

Chiar si asa, aceste medicamente produc somnolenta. Si eu am fost leguma cand luam antipsihotice. Orice fel de antipsihotic.
Cu litiul nu dormitam toata ziua, ma trezeam la ora normala si imi mergea mintea mai bine.
0
21-11-2013, ora 08:08
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Desi litiul este cel mai bunn tratament in tulburarea afectiva bipolara si poate fi folosit chiar in monoterapie (adica doar litiu), la unii pacienti poate da viraj maniacal daca nu il iau chiar o zi, doua.
0
23-11-2013, ora 22:03
Verbina
Nu este medic/terapeut
Verbina
Clara,

Cu timpul litiul subţiează (demineralizează) ţesuturile osoase.

Dovadă faptul că te-ai plâns pe forum că îndelungă vreme te-a durut mâna atât de tare (dureri osteoartritice), încât până şi tastatul la computer ţi se părea un mare efort.
0
23-11-2013, ora 22:12
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Verbina

Gresit. Mana m-a durut de la pozitia proasta la calculator. Calculatorul era undeva mult in stanga iar biroul prea inalt.
Am cumparat monitor nou, l-am pus in pozitia corespunzatoare, am bagat tastatura in sertarul de la birou si nu mai am nici un fel de durere.

As vreau eu sa nu mai iau litiu. Dar in termen de 24-48 de ore virez brusc si ajung fortat la Obregia.
Doctorul care m-am tratat mi-a confirmat ca i s-a intamplat acelasi lucru cu mai multi pacienti.

Spre deosebire de antipsihotice, litiul imi imi limpezeste mintea. Nici nu concep sa nu il mai iau.
0
23-11-2013, ora 22:18
Verbina
Nu este medic/terapeut
Verbina
Până acum afirmai că medicii au fost neputincioşi şi doar intervenţia miraculoasă a moştelor Sfântului Nectarie te-a scăpat de dureri.


02-10-2013, ora 01:38
Autor: clara_p

'Iluzia ca m-am uns cu ulei de la candela Sfantului Nectarie de la Manastirea Radu Voda din Bucuresti, mi-a reparat mana, dupa 8 luni de dureri cumplite la cea mai mica apasare a tastei de la calculator, dupa ce 5 doctori, care mai de care cu experienta de zeci de ani, doctorate si masterate au ridicat din umeri si au dat din colt in colt ca si cum as fi fost de la alta planeta'

http://forum.romedic.ro/prod/Disparitia_totala_a_sexualitatii__-_Benzodiazepine_-_Depresie_-_Anhedonie_081338.html
0
23-01-2014, ora 16:58
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cei care iau litiu in combinatie cu un antipsihotic si vor sa se lase de antipsihotic,

daca, de exemplu, antipsihoticul este seroquel, care da sevraj cand te lasi de el,

trebuie sa se ia ceva pentru somn (diazepam, anxiar, un somnifer) daca apare insomnia

si ceva antiemetic (anti - greata) daca apare greata si pacientul nu mai poate manca.

Pacientul cu tab trebuie neaparat sa doarma si sa mance.

In caz contrar, dupa cateva zile de nesomn si nemancat, se poate instala episodul maniacal/psihotic.

Episodul psihotic/maniacal in cazul tulburarii afective bipolare se poate instala si la 24 sau 48 de ore dupa ce pacientul intrerupe (tot) tratamentul. Un doctor de la Obregia mi-a spus ca a avut cazuri de acest gen printre pacientii sai.

Mare atentie: nu va lasati de tratament; tab este deocamdata o boala cronica.
0
26-01-2014, ora 11:32
merkaba
Nu este medic/terapeut
merkaba
Am luat si eu litiu, nu prea ajuta, nici un medicament nu ajuta. Toate fac cu mult mai mult rau decat bine.
0
26-01-2014, ora 16:55
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu te ajuta sa ce ?

Litiul este pentru prevenirea episoadelor maniacale in tab indeosebi.
L-ai luat si ai facut episoade maniacale ?
0
27-01-2014, ora 05:59
merkaba
Nu este medic/terapeut
merkaba
Da
0
20-02-2014, ora 11:28
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ merkaba

Sunt foarte rare cazurile in care se fac episoade atat timp cat iei tratament ZILNIC, mai ales cu litiu.

Antidepresivele sunt aproape interzise in tab, pentru ca poti vira imediat, daca nu iti iei medicatia chiar si 24 de ore POTI vira imediat.

Primele semne de viraj in tab sunt atunci cand nu ai pofta de mancare si nu poti sa dormi minim 7-8-10 ore pe noapte.
In acest caz trebuie informat pe loc medicul si crescute un pic dozele. Pe loc inseamna chiar in acea zi. Pentru ca sa se evite o spitalizare.

Daca insomnia, senzatia de greata si inapetenta sunt cauzate de sevrajul de la niste medicamente (cum ar fi Seroquelul - adica: te-ai lasat de Seroquel TREPTAT) si apoi au intervenit aceste simptome de insomnie si greata, trebuie actionat pe moment cu pastile care sa taie greata (se gasesc la farmacie) si pastile pentru insomnie (ex: diazepam, anxiar, calmepam). Acestea nu trebuie luate pe termen lung, ci doar la nevoie, in zilele in care aveti simptomele.

Aceste lucruri nici doctorii nu stiu sa le comunice. Eu am facut de mai multe ori episod ca nu le-am stiut.
0
20-02-2014, ora 11:28
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Un video facut de un american pentru cei care au avut si accese de violenta in cadrul episodului maniacal.
-*

(*modificat de admin)
0
09-07-2014, ora 19:16
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cine doreste sa faca rost de litiu, ma poate contacta pe Privat.
0
16-07-2014, ora 14:02
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Afecţiunea bipolară netratată este foarte gravă, iar detectarea sa din timp poate să-i reducă la minim efectele pe întreaga viaţă. În prezent, boala maniaco-depresivă este tratată mai frecvent printr-o combinaţie între medicamentul litiu şi psihoterapie.

Deşi terapia medicamentoasă este esenţială, psihoterapia continuă este importantă pentru a ajuta pacientul să înţeleagă şi să accepte tulburările personale şi sociale din episoadele trecute şi să facă faţă mai bine celor viitoare. Aproape toate formele de psihoterapie pot fi utilizate - cognitivă, comportamentală sau psihodinamică; individuală, de familie sau de grup.

Tratamentul bolii maniaco-depresive

Carbonatul de litiu este medicamentul principal utilizat în tratamentul boala maniaco-depresivă. Litiu poate, de asemenea, preveni recurenţa depresiei, dar este administrat deseori împreună cu variate combinaţii de antidepresive.

Nou apăruta clasă a inhibitorilor selectivi de recaptare a serotoninei (ISRS) - specifici pentru neurotransmiţătorul serotonină - constituie, de obicei, antidepresivele de elecţie, deoarece au mai puţine efecte secundare decât medicamentele mai vechi. Dintre ISRS fac parte fluoxetinul, sertralina şi paroxetinul. Alte antidepresive sunt triciclicele (desipramina, imipramina şi amitriptilina) şi bupropionul, dintr-o clasă de medicamente diferită, dar similară cu ISRS. Pacienţilor care nu răspund la litiu li se administrează uneori haloperidol, ca şi în tratamentul simptomelor de manie, până la instalarea efectului litiului (7-10 zile). În cazurile grave sau când un pacient nu răspunde la litiu, pot fi prescrise alte medicamente, cum sunt carbamazepina şi acidul valproic, singure sau în asociaţie cu litiul.
0
01-06-2016, ora 14:36
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ Lides

Ai selectata optiunea ca nu ti se poate trimite mesaj pe privat.
Nu pot sa iti raspund la intrebare.
0
17-06-2017, ora 22:19
cgianina
Nu este medic/terapeut
cgianina
Buna ziua,
daca pot ajuta pe cineva cu Lithium Apogepha 295mg, sa-mi lase un mesaj.
0
13-06-2018, ora 22:30
safs
Nu este medic/terapeut
safs
Buna seara,

Am nevoie urgenta de o cutie de litiu. O pot returna in 10 zile cand primesc comanda.

Va multumesc!!
0
10-07-2018, ora 14:50
cgianina
Nu este medic/terapeut
cgianina
Buna ziua,
acum am vazut raspunsul dvs. Din pacate am 20 de folii care in dec.2017 au expirat. Imi pare rau!!
0
11-07-2018, ora 01:35
Steve.the.great
Nu este medic/terapeut
Steve.the.great
N-au nimic, medicamentele contin atatia conservanti incat sunt la fel de bune inca 2-3 ani dupa expirare, mai ales daca folia e intacta !
0
04-12-2018, ora 15:26
dmnsis
Nu este medic/terapeut
dmnsis
Buna ziua ! va rog, puteti sa ma ajutati cu informatii de unde pot cumpara litiu, de preferat, cu doza de 250 mg +-, vreau sa incerc si eu acest tratament.
doctorul meu a spus, ca imi va elibera reteta, imediat ce gasesc medicamentul si doza.
am gasit si unde sa fac dozaj litemie, dar am ajuns pe acest forum si am zis sa fac o intrebare aici, mai intai.
Multumesc frumos !
0
04-12-2018, ora 19:06
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Spania, Italia, Grecia, Germania, Franta, Ungaria, Polonia. In fiecare tara sunt concentratii diferite.
Incercati sa comandati prin firma Farma Express daca nu e prea scump litiul pe care il aduc ei.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Distincția între episoadele depresive din cadrul tulburărilor bipolare și tulburarea depresivă majoră
  •