Antidepresivele moderne ar putea reduce riscul de recădere la pacienții cu tulburare bipolară

©

Autor:

Antidepresivele moderne ar putea reduce riscul de recădere la pacienții cu tulburare bipolară
Un studiu clinic internațional revoluționar condus de cercetători de la Universitatea din Columbia Britanică contestă ghidurile de practică convenționale pentru gestionarea tulburării bipolare. Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, sugerează că tratamentul prelungit cu antidepresive moderne ar putea ajuta la prevenirea recidivei pacienților cu tulburare bipolară în episoade depresive. Această descoperire are potențialul de a remodela abordarea globală a gestionării depresiei bipolare.
Tulburarea bipolară implică schimbări extreme ale stărilor emoționale între maxime maniacale sau hipomaniacale și scăderi depresive. Tratarea depresiei în tulburarea bipolară este complexă, deoarece episoadele depresive pot fi foarte dăunătoare pacienților și familiilor acestora. Dr. Lakshmi Yatham, autorul principal al studiului, subliniază importanța reducerii riscului de recidivă pentru a oferi pacienților stabilitate și o calitate îmbunătățită a vieții.

În prezent, ghidurile de practică clinică recomandă întreruperea tratamentului antidepresiv la opt săptămâni după remisiunea depresiei. Cu toate acestea, acest nou studiu provoacă această abordare. Cercetarea a implicat un studiu clinic randomizat cu 178 de pacienți cu tulburare bipolară care au obținut remisiune din episoade depresive folosind antidepresive moderne. Acești pacienți au fost împărțiți în două grupuri: unul a continuat tratamentul cu antidepresive timp de 52 de săptămâni, în timp ce celălalt a renunțat la antidepresive și a trecut la un placebo după opt săptămâni.

În timp ce analiza inițială nu a arătat o diferență semnificativă statistic în ratele de recădere între grupuri, o examinare mai atentă din săptămâna a șasea încolo, când tratamentele au divergeat, a evidențiat un beneficiu semnificativ pentru cei care au continuat tratamentul antidepresiv. Acești pacienți au avut cu 40% mai puține șanse de a prezenta o recidivă a unui eveniment de dispoziție și cu 59% mai puține șanse de a avea un episod depresiv, comparativ cu grupul placebo. Important, nu a existat nicio diferență semnificativă în apariția episoadelor maniacale sau a evenimentelor adverse între grupuri.

Descoperirile studiului evidențiază potențialul terapiei antidepresive extinse de a stabiliza pacienții cu tulburare bipolară, în special în timpul fazelor depresive care sunt mai răspândite și prezintă un risc mai mare de tentative de sinucidere. Cercetarea sugerează că revizuirile viitoare ale ghidurilor privind tulburarea bipolară vor include probabil aceste dovezi, ceea ce duce la schimbări în practica clinică în ceea ce privește utilizarea antidepresivelor pentru a gestiona depresia bipolară.

sursa: Science Daily
foto: University of British Columbia

Data actualizare: 07-08-2023 | creare: 07-08-2023 | Vizite: 443
Bibliografie
Modern antidepressants may reduce risk of relapse for patients with bipolar depression, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230802235456.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul personalizat al depresiei, posibil datorită unui test de sânge
  • Rezistența la antidepresive ar putea avea legătură cu metabolismul
  • Un pas important în combaterea efectelor negative ale tratamentului antidepresiv
  •