Tumoare benigna la radacina molarului de minte extras

05-09-2024
Mary Popa
Nu este medic/terapeut
Mary Popa
Bună ziua, în urma unui CBCT maxilar pt o formațiune la nivelul rugilor palatine, care mi s-a spus ca este un cartilaj care s-a cicatrizat în urma unei traumatizari, si ca totul este ok, dr chirurg maxilo-facial, a văzut o tumoare benigna la radacina molarului de minte care mi-a fost extras în urma cu 8-9 ani. Nu mi-a recomandat tratament sau operație, spunând ca sunt ok și sa revin la un control peste 6 luni-1 an pt a vedea dacă tumoarea mai creste sau stagnează. Mi-a explicat ca probabil o am de mult timp și este la fel de probabil sa rămână la fel și sa nu fie necesar sa i se facă ceva, ca totul este ok. Menționez ca dacă nu mergeam acuma pt consult si la chirurg maxilo-facial, nu știam ca o am, nu se vede cu ochiul liber, nu se simte, nu doare sau nu deranjează în vreun fel. Chiar și chirurgul m-a întrebat de mai multe ori, ca nu știam ca este acolo, ca nu mi s-a mai spus. La CT anterior pe care l-am făcut s-a insistat mult pe dinții și zona cu rugile palatine, nu știu dacă se vede și zona cu tumoarea la molarul de minte, dr stomatolog nu mi-a zis nimic.
Se poate ca tumoarea sa rămână asa mereu fără sa fie necesara operația?
Îmi recomandați sa fac ceva în plus fata de CBCT maxilar?
O tumoare benigna se poate vedea și la o radiografie panoramica dacă este mica?
E ok sa revin la control cu ea în 6luni-1 an sau ar trebui sa mai caut o părere?
S-a mai confruntat cineva cu asa ceva, cum ați procedat?
Mulțumesc mult pentru eventualele răspunsuri!
2 comentarii
1
06-09-2024, ora 08:23
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua!
E bine că ai avut ocazia să descoperi această formațiune benignă incidental, chiar dacă nu a produs simptome. Așa cum ați discutat cu chirurgul maxilo-facial, multe tumori benigne pot rămâne stabile și nu necesită intervenție chirurgicală dacă nu cresc sau nu provoacă simptome. Următoarele puncte ar putea să îți ofere mai multe informații și să te ajute să iei o decizie informată:

Monitorizarea Tumorii Benigne
- Monitorizare: Este comună practica de a monitoriza tumorile benigne care nu prezintă simptome, cresc lent sau deloc și nu afectează structurile învecinate. Controlul periodic, cum a fost recomandat la intervale de 6 luni sau un an, este important pentru a observa orice schimbări în dimensiune sau comportament.
- Imagini suplimentare: CBCT (Cone Beam Computed Tomography) oferă detalii tridimensionale excelente, mai ales pentru structurile osoase și localizarea precisă a leziunilor. O radiografie panoramică poate fi de asemenea utilă pentru a evalua întreaga arcadă dentară și poate detecta leziuni, dar este mai puțin detaliată decât un CBCT. Este o metodă mai puțin costisitoare și cu o expunere redusă la radiații, deci poate fi o opțiune suplimentară pentru monitorizarea pe termen lung.

În Căutarea Unei A Doua Opinii
- Consult suplimentar: Dacă simți nevoia de mai multă siguranță sau dacă dorești să explorezi alte opțiuni, nu este nicio problemă să cauți o a doua opinie. Un alt specialist poate oferi perspective suplimentare sau poate recomanda o abordare diferită.

Situații Similare
- Experiențe ale altora: În comunitatea medicală, este bine documentat că multe tumori benigne rămân asimptomatice și sunt gestionate prin monitorizare, fără intervenții imediate, dacă nu prezintă risc crescut.

Recomandări
- Documentare și pregătire pentru consult: Poate fi util să ai la tine toate imaginile anterioare și rapoartele atunci când mergi la consult, pentru a putea fi comparate de către medic. De asemenea, întrebările pregătite din timp te pot ajuta să obții toate răspunsurile de care ai nevoie.

Păstrarea unei atitudini vigilente și informate este cea mai bună abordare în acest caz. Monitorizarea regulată îți va permite să gestionezi situația cu prudență și să iei măsuri dacă va fi necesar pe viitor.
0
06-09-2024, ora 10:16
Mary Popa
Nu este medic/terapeut
Mary Popa
Va mulțumesc mult pt răspunsul prompt și detaliat. Voi merge la 6 luni pt un nou CBCT pt a face o comparație, la dr chirurg maxilo-facial, deoarece medicul meu stomatolog nu a văzut nimic ciudat la radiografia panoramica făcută recent în zona respectiva. (probabil aici nu a fost vizibila).Chiar l-am rugat sa-mi examineze zona ieri la un consult, și totul a fost ok în exterior, nu i s-a părut zona inflamata, nimic ciudat, ieșit din comun. A zis ca arată normal, cum ar trebui sa arate zona după extragerea molarului de minte, care s-a făcut în urma cu 8 ani.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: Tumorile benigne ale oaselor maxilare

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: