Va rog, ajutati-ma! Cum as putea sa stiu daca am o entorsa sau o fractura de metatarsian 5?

13-04-2019
Lucia Florentina
Nu este medic/terapeut
Lucia Florentina
Buna ziua,
Sunt o persoana de sex feminin, am
55 de ani, 1, 58m, 81 kg, osatura mica, pacient cu tromboza venoasa cerebrala diagnosticata in urma cu 8 ani. Spun aceasta deoarece realizez ca intamplarea poate fi cauzata de aceasta problema, debutul bolii / criza facandu-se cu scadere temporara a fortei si aproape complet a senzitivitatii pe partea stanga (crize Jacksoniene, paralizie de tip Todd)
Iata intamplarea pentru care va deranjez:
Noaptea trecuta m-am trezit pentru a merge la baie. Patul in care dorm e putin mai inalt, astfel incat in pozitie sezand nu ating solul cu talpile. M-am dat jos din pat fara sa realizez ca planta stanga era amortita nedureros, astfel incat, calcand, in loc sa calc pe ea in pozitie normala, am calcat pe ea in timp ce ea era inerta, rotita spre interior, sprijinindu-ma cumva, scurt timp, pe metatarsienele 4-5. Impactul a fost dureros, planta isi revenea din amorteala, astfel ca m-am dezechilibrat si m-am sprijinit sa nu cad. A urmat o durere violenta pe care nu am avut cu ce sa o calmez, am masat usor locul dureros si, dupa drumul la baie, am incercat sa fac abstractie de ea, incercand sa adorm, deci piciorul a stat cel putin 8 ore la orizontala, nemiscat.
De dimineata am observat o usoara congestie la nivelul metatarsienelor 3-4-5, fara echimoza, exista un loc punctual dureros la palpare pe metatarsianul 5, mobilitatea plantei este limitata la rotatie spre exterior, , incercarea de a flecta falangele da durere de intensitate mica-medie, iar mersul este dureros, intensitatea durerii scazand pe masura ce planta se incalzeste. Am aplicat Refenum Ice Gel (contine: apa, alcool, mentol, ulei de Eucalyptus Globulus, , carbomer, glicerol, dexpanthenol, C10 30 Alkzl, acrzlat crosspolymer, triethanolamine) si o fasa elastica, dar fara a face compresie maxima. Stau cu piciorul in repaus la orizontala, moment in care durerea dispare aproape complet.
Cum as putea sa stiu daca am o entorsa sau o fractura de metatarsian 5? Care ar fi simptomele/semnele care le diferentiaza? Imi este frica de orice tratament invaziv, mai ales ca la mine implica si oprirea tratamentului cu anticoagulant (acenocumarol). Care ar fi varianta pesimista? Se poate evita aparatul gipsat in caz de fractura? Dar varianta optimista? Va multumesc frumos!
7 comentarii
0
13-04-2019, ora 15:16
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua,
Veti putea obtine raspunsul numai prin examinare clinica directa, coroborata cu studiul radiografiilor.
Pana la stabilirea diagnosticului este total interzis sa calcati pe picior.
Situatia este enorm agravata de cele 25-30 kg in exces.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
13-04-2019, ora 16:05
Lucia Florentina
Nu este medic/terapeut
Lucia Florentina
Va multumesc mult, domnule doctor!
Pe moment stau cu piciorul la orizontala si in urma aplicarii gelului, desi nu am luat analgezic oral, durerea a scazut foarte mult in intensitate, aproape complet. Doar daca incerc sa pasesc doare, deci am evitat.
Intentionez sa merg luni la o examinare ortopedica, pana atunci nu am urgenta sa ma deplasez si sper, totusi, sa nu fie fractura.
Inca o data, multumesc si va doresc weekend placut!
0
13-04-2019, ora 17:03
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Nu stiu daca este corect sa amanati pana luni.
Daca este o fractura-luxatie Lisfranc, o fractura a talusului sau a navicularului, reprezinta urgente majore. Neglijarea diagnosticului poate duce la invaliditate pentru tot restul vietii.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
14-04-2019, ora 01:26
Lucia Florentina
Nu este medic/terapeut
Lucia Florentina
Inteleg. Totusi, durerea si inflamatia sunt pe exteriorul plantei, catre cuboid si, asa cum am spus, metatarsienele 4 si 5. Am evitat sa ma deplasez azi, am stat in repaus toata ziua, cu piciorul la orizontala, am aplicat punga cu gel rece si gelul cu antiinflamator despre care v-am scris si acum, seara, am luat Solpadeina (datorita trombozei, pot lua doar paracetamol sau, in extremis, metamizol). Nefolosindu-l, piciorul doare foarte putin.
Medicul meu ortoped lipseste din Bucuresti in acest weekend, insa luni va reveni si merg la consultatie. Va multumesc mult pentru ajutor, implicare si grija!
0
14-04-2019, ora 09:04
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
OK, D-voastra stiti mai bine daca aveti sau nu vreo fractura si ce e mai bine de facut.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
14-04-2019, ora 10:29
Lucia Florentina
Nu este medic/terapeut
Lucia Florentina
Domnule doctor,
M-am adresat dumneavoastra cu intentia de a afla daca am fractura sau entorsa fiindca medicul ortoped care ma ingrijeste de obicei lipseste din localitate si chiar din tara. Am inteles ca nici dumneavoastra, nici alt specialist nu poate decide decat in urma unui consult direct si a unor radiografii. Inntre timp, am incercat sa urmez si sfatul medicului ortoped de a aplica gheata/gel pe licul dureros cca 20-30 de min, nu direct pe piele, de a sta in repaus complet cu piciorul la orizontala sau chiar mai sus decat restul corpului si a-mi administra antiinflamator nu doar in tratament topic, ci si pe cale orala. Ce m-a frapat este ca eu v-am indicat osatura metatarsiana de pe exteriorul plantei, iar dumneavoastra mi-ati raspuns cu referire la tarsienele de pe interior care nu sunt implicate in traumatismul meu.
Apreciez maxim promptitudinea, grija si implicarea dumneavoastra, nu si ironia. Dumneavoastra mi-ati expus riscurile la care ma expun, eu am luat la cunostinta, va multumesc frumos, dar mi-am exerciat dreptul, ca pacient, sa decid putin diferit si nu doresc sa expun aici si motivele. De aceasta sufera sistemul medical din Romania, pe de o parte, pacientii nu isi cunosc drepturile, mai ales pe cel la a doua opinie, consimtamant sau refuz informat, pe de alta parte, si medicii au aceasta atitudine, fie de a determina pacientul sa ia decizia dorita de medic, invocand ceva care poate agrava situatia, fie de a se supara sau a itoniza pacientul, lucru lipsit de etica.
Eu, totusi, prefer sa raman cu partea pozitiva a conversatiei noastre, si anume ca la intrebarrile initiale adresate, nu se poate raspunde fara consult direct, la care ma voi prezenta maine negresit.
Va multumesc si va doresc duminica placuta!

Cu stima,
Lucia-Florentina Negru
0
14-04-2019, ora 11:03
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Nu am dorit sa fiu ironic.
Va rog sa reluati lectura raspunsului meu: mentionam ca posibila o fractura-luxatie Lisfranc, care se intinde de la medial la lateral, pe tot medio-piciorul. De ce nu cititi atent ce v-am transmis?
V-am precizat doar urgenta situatiei, ce nu necesita amanare de 2-3 zile.
Nu inteleg de ce ma "certati", doar pentru ca v-am explicat ca este o urgenta?
Multumesc.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: