valoarea normala a tensiunii la 47 ani

02-03-2007
astryana
Nu este medic/terapeut
astryana
care ar fi valoarea normala a tensiunii pentru o persoana de 47 ani? Femeie, supraponderala.
2 comentarii
0
03-03-2007, ora 00:00
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Desi pare incredibil, este una din cele mai grele si mai interesante chestiuni (alaturi de cea privind valoarea normala a colesterolului).
Timp de multe decenii, se considera normal ca cineva, in varsta de pana la 60 de ani, sa aiba tensiunea maxima egala cu cel mult 160 mm Hg. In ultimii 15 ani asistam la un fenomen de coborare a limitei maxime a normalului. Unii considera chiar si valoarea de 130 mm Hg ca fiind "de granita" si recomanda monitorizare atenta.
Adeptii acestei coborari a "normalului" se bazeaza pe studii care arata legatura intre numarul de imbolnaviri cardiovasculare si valori ale tensiunii de peste 135 mm Hg.
Cei care contesta tendinta de mai sus se bazeaza, de regula, pe faptul ca acele studii sunt platite exact de firmele care fabrica medicamente antihipertensive, a caror cifra de afaceri este impresionanta.
Daca definim "normalul" ca "norma", prin mijloace statistice, adica, de exemplu, al 90-lea percentil din valorile tensiunii unei populatii considerate sanatoase, este foarte posibil sa ajungem si la o alta concluzie: in Romania "normalul" difera fata de tarile occidentale, adica e putin mai mare.
In ceea ce ma priveste, consider hipertensiune si luarea in calcul a unui tratament medicamentos ca o posibilitate, depasirea, cel putin o data, a valorii de 160 mm Hg.
0
05-03-2007, ora 00:00
dr.Alin
Identitate neconfirmată
dr.Alin
Valoarea normala a tensiunii arteriale se considera, conform Societatii Europene de Cardiologie, sub 140 / 90 mmHg indiferent de varsta, aceasta fiind tinta minima a terapiei hipotensoare. Studiile au aratat reducerea in continuare a riscului cardiovascular si sub aceste valori, pana la 115/75 mmHg, in special la pacientii care au si alti factori de risc.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectul magneziului asupra tensiunii arteriale (meta-analiză)
  • Cât trebuie să fie tensiunea arterială normală?
  • Cum se măsoară tensiunea arterială?
  • Cum alegi un tensiometru electronic?
  • Tensiunea arterială înregistrează un declin cu 14-18 ani înainte de finalul vieții
  • Topul greșelilor unui hipertensiv
  • Tensiunea arterială „normală” a femeilor, mai mică decât cea a bărbaților
  •