Tensiunea arterială înregistrează un declin cu 14-18 ani înainte de finalul vieții

©

Autor:

Tensiunea arterială înregistrează un declin cu 14-18 ani înainte de finalul vieții
Tensiunea arterială mai scăzută la vârsta a treia este obișnuită, însă fenomenul are totodată o semnificație sumbră. Potrivit unui studiu publicat în revista Journal of the American Medical Association Internal Medicine, tensiunea începe să scadă cu 14 până la 18 ani înainte de deces.

Cercetătorii de la UConn Health și de la University of Exeter Medical School au studiat fișele medicale a 46.634 de cetățeni britanici care au decedat la vârsta de 60 de ani sau mai mult. S-a constatat că presiunea arterială a scazut cu 14-18 ani înainte de deces, atât la cei sănătoși, cât și la vârstnicii cu probleme grave de sănătate.

Scăderea tensiunii a fost mai pronunțată la persoanele diagnosticate cu demență, insuficiență cardiacă, scădere ponderală la bătrânețe și hipertensiune arterială.

Potrivit autorilor, rezultatele cercetărilor trebuie să reprezinte un îndemn la evaluarea mai atentă a persoanelor de vârsta a treia care înregistrează o scădere a tensiunii arteriale. Se știa că tensiunea crește treptat din copilărie până la maturitate, însă există puține informații privind tensiunea arterială normală la vârstnici.

Unele studii au pus declinul tensiunii pe seama tratamentelor pentru hipertensiune, însă studiul de față a arătat că fenomenul are loc și la persoanele sănătoase. Pentru a explica de ce apare scăderea tensiunii la bătrânețe, sunt necesare mai multe studii clinice.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-12-2017 | creare: 05-12-2017 | Vizite: 2471
Bibliografie
Blood pressure declines 14 to 18 years before death, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/12/171204162340.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectul magneziului asupra tensiunii arteriale (meta-analiză)
  • Cât trebuie să fie tensiunea arterială normală?
  • Cum se măsoară tensiunea arterială?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum