Fumatul afectează profund tratamentul bolii parodontale
Autor: Airinei Camelia

Cercetările au inclus 18 fumători cu boală parodontală care au fost dispuși să renunțe la fumat.
Cercetătorii de la Universitatea Aarhus au studiat efectul tabagismului în diferite grade asupra rezultatelor clinice ale tratamentului pentru cazurile mai mult sau mai puțin avansate de periodontită. Studiul arată că fumătorii „înrăiți” cu cele mai severe forme de inflamație nu au obținut niciun beneficiu din tratament, în timp ce fumătorii „înrăiți” cu forme moderate de periodontită au avut doar un efect de 50% din tratament, comparativ cu fumătorii cu un consum mai mic de tutun.
Se estimează că aproximativ 40% din populație suferă de boală parodontală, dar există o variație mare în ceea ce privește evoluția bolii la fiecare pacient în parte. Tratamentul bolii este adaptat fiecărui pacient, incluzând curățarea profundă a dinților afectați, informații despre efectele dăunătoare ale fumatului și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale.
Potrivit autorilor, cercetările ilustrează necesitatea ca noile ghiduri clinice să includă recomandarea de cursuri de ajutor pentru renunțarea la fumat în tratamentul pentru boala parodontală. „Ca fumător înrăit cu parodontită, este foarte important să înțelegem că munca în vederea renunțării la fumat este un pas crucial în tratamentul eficient al bolii”, spune Dr. Julie Pajaniaye, unul dintre autorii studiului.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Punte dentara sau proteza fixa???
- Am parodontoza sau nu?
- Un sfat legat de posibila parodontoza
- Parodontoza?
- Diagnostic parodontoza
- Spatii intre dinti dupa terapie cu laser pt. parodontoza
- Parodontoza agresiva - optiuni terapeutice multiple