Un sfat legat de posibila parodontoza

04-08-2011
anca_arnautu
Nu este medic/terapeut
anca_arnautu
Buna ziua, am 25 ani si sunt suspecta de parodontoza. In urma cu o luna mi s-a infectat foarte tare un dinte din fata, iar dupa consultatia de la medicul meu stomatolog, am aflat ca se poate se imi pierd dantura. Am facut o radiografie dentara, am fost la alti 2 medici stomatologi, care mi-au spus ca se poate salva dintisorul, cu toate ca am o punga parodontala acolo, salvat printr-o aditie de os. Medicul meu stomatolog mi-a spus ca in cele din urma daca nu imi pun aceea aditie de os, il voi pierde.
Intr-un fel am acceptat ideea ca voi ramane fara dantura, mai ales ca si parintii mei au avut aceasta bacterie.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Ce alimente / bauturi sunt considerate "interzise" in tratarea acestei bacterii?

Nu sunt fumatoare, dar am o problema din copilarie cu calciul, nu sunt bautoare de alcool sau de cafea, dar se intampla sa mai servesc la ocazii deosebite, mananc fructe foarte multe, lactatele nu lipsesc, prajeli mai putine.
Sunt si alergica la "clor" sau "clorhexidina", ceea ce inseamna ca sunt dezavantajata din acest punct de vedere, intrucat am inteles ca aceasta substanta este cea mai recomandata in aceste situatii.

Din ce cauza apare aceasta bacterie?
4 comentarii
0
06-08-2011, ora 21:53
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
In boala parodontala nu conteaza ce maninci, ci cum te speli pe dinti dupa ce maninci.

Nu am mai auzit de alergie la clorhexidina. De unde stiti ca sinteti alergica la clorhexidina? Cum se manifesta alergia?
0
07-08-2011, ora 13:17
anca_arnautu
Nu este medic/terapeut
anca_arnautu
Multumesc pentru promptitudine si raspunsul dvs.
Alergia mea la clor sau orice substanta derivata din clor se manifesta prin arsuri ale cavitatii bucale, umflarea si inflamarea gingiilor, iar daca persist in folosirea acestor substante imi apar si vase mici de sange * inrosirea gingiei, blande rosiatice* la nivelul gingiei.
Aceste reactii imi apar dupa o zi sau 2 de folosire a apelor de gura cu clorhexidina, dar si la folosirea pastei de dinti cu aceasta substanta... de ex. Lacalut Aktiv, pe care o folosesc de mai bine de o saptamana... si in prezent am renuntat la ea pentru ca mi s-au imflamat foarte tare gingiile.
Mi s-a recomandat de medicul dentist Arthodont de la Pierre Fabre, pasta pe care inca nu am achizitionat-o.
0
07-08-2011, ora 14:54
Dr. Nicoleta Grosu
Stomatologie, cluj
Dr. Nicoleta Grosu
Senzatia de arsura pe care o descrieti este prezenta la toti cei care folosesc apa de gura cu clorhexidina si se manifesta de obicei la inceputul tratamentului. Cu timpul senzatia de arsura dispare.

Pentru prevenirea iritatiei gingiilor, apa de gura cu clorhexidina poate fi diluata cu apa (jumate-jumate). Sau se poate achizitiona din farmacie o alta apa de gura cu continut mai mic de clorhexidina fata de cea din apa de gura folosita momentan de dvs (cititi etichetele). Exista in comert ape de gura cu concentratii de 0.05, 0.1, 0.12, 0.2% gluconat de clorhexidina.

Am cautat pe net si se pare ca intradevar poate exista alergie la clorhexidina. Este foarte rara, dar exista.
Pt siguranta diagnosticului de alergie la clorhexidina, ar merita sa faceti un test la un medic alergolog. Nu de alta, dar clorhexidina este cea mai eficienta in controlul placii bacteriene la pacientii cu parodontopatie. Din descrierea dvs tind sa cred ca totusi NU este alergie, de accea v-am recomandat testul alergologic (pt siguranta).

A nu se uita ca prima conditie care trebuie indeplinita in prevenirea dar si in tratamentul parodontopatiei este periajul CORECT al dintilor. Fara acesta, apa de gura are efect zero.
0
08-08-2011, ora 08:22
anca_arnautu
Nu este medic/terapeut
anca_arnautu
Multumesc Dna Doctor pentru raspuns.
Am sa fac investigatii mai amanuntite, intrucat realizez cat de importanta este aceasta substanta in afectiunea mea. Vreau sa va precizez ca de la apa de gura Corsodyl mi se inflameaza imediat gingiile, mi se umfla limba, persista aceste simptome si apar si celelalte reactii descrise in mesajele trecute. La fel si cu apa de gura AslaMed, dar dupa o zi de folosire. Problema e ca daca le folosesc un timp mai indelungat aceste reactii nu se opresc.. ele continua sa avanseze.
Acum am renuntat la Lacalut Aktiv pentru ca mi s-au umflat gingiile, limba si efectiv nu mai puteam da nici cu axa dentara din cauza durerii si inflamatiei.
Am cumparat Parodontax, Arthodont e putin cam scumpa pentru bugetul de luna aceasta, si vad ca e mai bine.
Va multumesc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: