Fumatul părinților crește riscul de îmbolnăvire la copii

©

Autor: Redacția ROmedic

Fumatul părinților crește riscul de îmbolnăvire la copii
Părinții au un rol important în modelarea copilului și, implicit, a viitorului adult. În afară de a-i influența modul de gândire și comportamentul social, aceștia au un impact puternic și asupra stării de sănătate a celui mic.

Un recent studiu științific arată că obiceiurile părinților pot avea efecte semnificative asupra calității vieții copilului pe termen lung.

Cercetarea, publicată în revista Circulation, demonstrează că părinții fumători îi supun pe cei mici la un risc mai crescut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare la maturitate, decât aceia care nu au acest viciu.

Specialiștii au urmărit evoluția stării de sănătate a subiecților înrolați în studiul Cardiovascular Risk in Young Finns, monitorizând expunerea copiilor la fumul de țigară în mediul familial timp de trei ani: 1980-1983.

Ulterior, au explorat cu ajutorul ultrasunetelor arterele carotide ale participanților aflați la vârsta maturității – în 2001 și în 2007. În 2014, cercetătorii au comparat nivelul de cotinină din sângele acestora cu mostrele prelevate și înghețate în 1980.

Dintre subiecții care au crescut în familii de nefumători, s-a constatat lipsa cotininei pentru o proporție de 84%. Dintre cei care au copilărit alături de un singur părinte fumător, 62% au prezentat abstența acestei substanțe, în timp ce, din rândul celor cu ambii părinți fumători, doar 43% au avut valori neidentificabile ale cotininei.

Mai mult, s-a demonstrat că adulții expuși în copilărie la fumul de țigară prezintă un risc de până la patru ori mai ridicat de a dezvolta afecțiuni ale carotidei, față de cei ai căror părinți nu au avut acest viciu.

Sursa: Circulation

Data actualizare: 22-05-2019 | creare: 24-03-2015 | Vizite: 1916
Bibliografie
1. Smoking in front of your kids may increase their risk of heart disease as adults, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150323182502.htm
2. Parental smoking increases risk of future heart disease for kids, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/291277.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea dependenței de nicotină
  • Fumatul pasiv
  • Consecintele fumatului pasiv
  •