Expunerea la lumină pe timpul nopții se corelează cu obezitate, hipertensiune arterială

Potrivit unui nou studiu, expunerea la lumină în timpul somnului se corelează cu obezitate, hipertensiune arterială È™i diabet. Cercetarea a inclus 552 participanÈ›i, atât de sex feminim cât È™i de sex masculin, cu vârste cuprinse între 63 È™i 84 de ani.
Pentru măsurarea gradului de expunere la lumină pe durata a 7 zile, cercetătorii au utilizat un dispozitiv plasat la încheietura participanÈ›ilor.
Studiul a fost publicat pe data de 22 iunie în revista Sleep.
Expunerea la lumina înseamnă lăsarea telefonului sau a televizorului deschis. De asemenea, poate fi vorba despre luminile oraÈ™ului ce intră în camera unde ne odihnim.
Rezultatele sugerează că mai puÈ›in de jumătate dintre participanÈ›i dormeau în întuneric complet timp de 5 ore. Restul persoanelor erau expuse la un anumit grad de luminozitate chiar È™i pe durata celor 5 ore de întuneric.
Studiul nu poate spune dacă obezitatea, diabetul sau hipertensiunea arterială determină indivizii să doarmă cu o sursă de lumină sau dacă lumina contribuie la dezvoltarea acestor patologii. Este important de menÈ›ionat că pacienÈ›ii cu oricare dintre aceste boli au o predispoziÈ›ie mai mare să utilizeaze toaleta pe durata nopÈ›ii, astfel aprinzând lumina.
Recomandarea cercetătorilor este să evităm sau să reducem expunerea la lumină pe durata nopÈ›ii. Dacă chiar avem nevoie de o sursă de lumină, putem alege una obscură, cât mai apropiată de sol. De asemenea, nu este indicat să utilizăm lumină albă sau albastră, ci una portocalie, roÈ™ie, sau arămie, care stimulează mai puÈ›in structurile cerebrale. În cazul în care nu putem controla lumina care pătrunde în cameră, atunci putem opta pentru draperii opace sau o mască de ochi pentru somn.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noi metode de reducere a poluării aerului
- Dezastrele naturale pot accelera îmbătrânirea sistemului imunitar și pot duce la reducerea speranței de viață a supraviețuitorilor
- Meditația reduce stresul pe termen lung, sugerează noi cercetări
- Radiațiile telefonului mobil - periculoase pentru cobai, dar sigure pentru oameni
- Tulburarile de somn in legatura cu respiratia
- Hipersomnia - somnolenta excesiva
- Insomnia primara
- Somnambulismul
- Tulburarea ritmului circadian de somn
- Cosmarul
- Tulburarile somnului la femei
- Parasomniile
- Apneea obstructiva in somn
- Apneea nocturnă
- Sindromul picioarelor nelinistite si tulburarea de somn
- Tulburari de somn
- Simptome ciudate
- Am zumzete in cap când vreau sa adorm și trasar foarte tare.
- De ce adorm greu, dorm puțin și spre dimineață?Vreau sa dorm și eu normal
- De 8 luni am probleme cu somnul
- Tulburari ale somnului !!!
- Tulburare de somn si probleme cu picioarele
- Dereglări ale somnului.
- Insomnie