Expunerea la lumină pe timpul nopții se corelează cu obezitate, hipertensiune arterială

©

Autor:

Expunerea la lumină pe timpul nopții se corelează cu obezitate, hipertensiune arterială

Potrivit unui nou studiu, expunerea la lumină în timpul somnului se corelează cu obezitate, hipertensiune arterială și diabet. Cercetarea a inclus 552 participanți, atât de sex feminim cât și de sex masculin, cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani.
Pentru măsurarea gradului de expunere la lumină pe durata a 7 zile, cercetătorii au utilizat un dispozitiv plasat la încheietura participanților.


Studiul a fost publicat pe data de 22 iunie în revista Sleep.


Expunerea la lumina înseamnă lăsarea telefonului sau a televizorului deschis. De asemenea, poate fi vorba despre luminile orașului ce intră în camera unde ne odihnim.


Rezultatele sugerează că mai puțin de jumătate dintre participanți dormeau în întuneric complet timp de 5 ore. Restul persoanelor erau expuse la un anumit grad de luminozitate chiar și pe durata celor 5 ore de întuneric.
Studiul nu poate spune dacă obezitatea, diabetul sau hipertensiunea arterială determină indivizii să doarmă cu o sursă de lumină sau dacă lumina contribuie la dezvoltarea acestor patologii. Este important de menționat că pacienții cu oricare dintre aceste boli au o predispoziție mai mare să utilizeaze toaleta pe durata nopții, astfel aprinzând lumina.


Recomandarea cercetătorilor este să evităm sau să reducem expunerea la lumină pe durata nopții. Dacă chiar avem nevoie de o sursă de lumină, putem alege una obscură, cât mai apropiată de sol. De asemenea, nu este indicat să utilizăm lumină albă sau albastră, ci una portocalie, roșie, sau arămie, care stimulează mai puțin structurile cerebrale. În cazul în care nu putem controla lumina care pătrunde în cameră, atunci putem opta pentru draperii opace sau o mască de ochi pentru somn.

sursa: News Medical


Data actualizare: 24-06-2022 | creare: 24-06-2022 | Vizite: 253
Bibliografie
Light exposure at night linked to obesity, hypertension and diabetes among older adults: https://www.news-medical.net/news/20220622/Light-exposure-at-night-linked-to-obesity-hypertension-and-diabetes-among-older-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O scurtă siestă ne poate îmbunătăți capacitatea de memorare de 5 ori
  • Dieta hiperproteică poate îmbunătăți calitatea somnului la persoanele supraponderale sau obeze
  • Verificarea compulsivă a reţelelor de socializare poate fi asociată cu lipsa somnului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum