Vrei să ai un somn de calitate? Lasă-ți munca la birou!

©

Autor:

Vrei să ai un somn de calitate? Lasă-ți munca la birou!
Stresul de la locul de muncă, grijile profesionale...ne pot afecta sănătatea fizică și mentală, mai ales dacă sunt bagajul pe care îl luăm cu noi peste tot, inclusiv acasă. 
Cât de ușor îți e să te debarasezi de grijile de la locul de muncă odată ce ai ajuns acasă, să nu îți verifici e-mail-ul, să nu te gândești la cum a fost la muncă sau să te stresezi pentru ședința de mâine, să încerci să finalizezi ceva ce nu ai reușit în programul de lucru, din dorința de a fi tot mai productiv? Nu e vorba doar de activitatea propriu-zisă, ci și de bagajul mental pe care îl luăm cu noi.

Un studiu recent a constatat că imposibilitatea de a vă deconecta complet creierul de la lucru după terminarea programului poate avea consecințe grave asupra sănătății și stării generale, mai ales asupra calității somnului.

Studiul sugerează că persoanele care au tendința de a rămâne concentrate pe situațiile de muncă dificile sau stresante în afara orelor de lucru raportează insomnii mai frecvente decât cei care se pot deconecta cu mai multă ușurință de la aceste gânduri.

În cadrul cercetării curente au fost chestionați 699 participanți care au lucrat la USDA. Chestionarul includea printre altele și întrebări privind ruminația în legătură cu unele incidente de la locul de muncă, insomnii sau stres, cât de mult se relaxau când ajungeau acasă, care le era programul de somn, programul de lucru, cât timp atribuiau acasă treburilor casnice sau familiei, consumul de alcool etc.

Deconectarea de la problemele de la muncă nu este deloc ușoară, și ne afectează de multe ori. Trebuie însă să încercăm să ne relaxăm când ajungem acasă, să facem acele lucruri care ne binedispun și ne relaxează, iar angajatorii trebuie să încerce cât mai mult să dezvolte medii de lucru sănătoase, echilibrate și să gestioneze cu succes situațiile stresante pentru angajați.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Occupational Health Psychology.

Sursa: Medical Nws Today

Data actualizare: 21-01-2024 | creare: 24-04-2018 | Vizite: 1385
Bibliografie
Want better sleep? Leave your work at the office, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321581.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obsesia de muncă a fost legată de tulburările psihiatrice
  • 8 ore de lucru pe zi asociate cu o reducere a performanței cognitive după 40 ani
  • Legătura între turele de noapte și capacitatea organismului de a repara ADN-ul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum