De ce unele persoane sunt atât de atrase de gustul dulce?
Autor: Mancaș Mălina

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) avertizează că oamenii consumă mult prea mult zahăr, lucru ce poate favoriza apariția bolilor cardiovasculare, a diabetului tip 2 sau a obezității.
Studiul recent publicat în jurnalul Cell Metabolism analizează efectele unui hormon secretat de ficat – FGF21 - asupra favorizării sau suprimării poftei de dulce.
La studiu au participat 6.500 persoane, de la care au fost prelevate informații privind metabolismul, stilul de viață sau aportul nutrițional, a fost măsurat nivelul de colesterol, glicemia și fluctuațiile hormonului FGF21.
Cercetătorii au analizat două variante ale genei hormonului FGF21 - rs838133 și rs838145. S-a observat că persoanele cu una dintre cele două variante prezentau predispoziția cu 20% mai mare de a consuma în mod regulat cantități mari de dulciuri. Mai mult decât atât, după consumul de dulciuri sau băuturi îndulcite nivelul acestui hormon pare să crească cu 50%.
Autorii menționează că urmează cercetări suplimentare pe eșantioane mai mari pentru a stabili legătura dintre acest hormon și bolile metabolice, ca obezitatea sau diabetul tip 1.
Sursaa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- „Ambalarea” fructelor și legumelor cu fibroină din mătase le-ar putea prelungi durata de viață
- Insectele comestibile pot fi o sursă valoroasă de proteine și nutrienți sănătoși și ecologici
- Consumul de băuturi răcoritoare cu zaharuri crește riscul de deces
- Adoptarea unei diete vegane poate ajuta pacienții cu poliartrită reumatoidă să reducă simptomele afecțiunii
- Dulciurile
- Mananc foarte multe cornuri cu ciocolata si beau foarte multe sucuri dulci.
- "Daca mancam si sanatos insa mancam moderat si dulciuri, e o problema ?"
- Mie rau si ma simt molesit
- Dependenta de dulciuri
- Pofta de dulce - trezit noaptea din somn