Genele moștenite ne predispun la riscul de boală diverticulară a intestinului

©

Autor:

Genele moștenite ne predispun la riscul de boală diverticulară a intestinului
Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, în special dr. Yeda Wu și profesorul Naomi Wray de la Institutul pentru Bioștiințe Moleculare, au efectuat un studiu asupra bolii diverticulare a intestinului, o afecțiune comună și potențial fatală, răspândită în Australia, în special în rândul persoanelor în vârstă.
Studiul publicate în Cell Genomics a folosit genetica pentru a descoperi că o parte semnificativă a riscului de a dezvolta DivD este moștenită. Cercetătorii au efectuat un studiu de asociere la nivelul genomului pe o cohortă de peste 700.000 de persoane, dezvăluind că boala diverticulară are o ereditabilitate ridicată, cu aproximativ 150 de factori genetici legați de riscul bolii.

În mod tradițional, se credea că o dietă săracă în fibre este factorul de risc principal pentru boala diverticulară. Cu toate acestea, studiul a constatat în mod surprinzător că 40% din risc se datorează factorilor genetici. Diverticulii, care sunt proeminențe asemănătoare unui sac în peretele intestinal, afectează aproximativ o treime dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 59 de ani și cresc la 71% dintre cei peste 80 de ani. Aproximativ un sfert dintre persoanele cu diverticuli prezintă simptome și complicații precum abcese și sângerări, care pot pune viața în pericol.

Prin utilizarea descoperirilor genetice, cercetătorii propun că genetica poate fi folosită ca instrument de identificare a persoanelor cu risc mai mare de a dezvolta boala. Acești indivizi pot fi apoi monitorizați îndeaproape de către medicii lor generaliști și îndrumați să facă modificări ale dietei și ale stilului de viață pentru a-și reduce riscul.

Studiul a mai descoperit că genele asociate cu structura colonului, stratul de mucus al intestinului și procesele care transportă alimentele prin intestin joacă un rol în boala diverticulară. S-a constatat că aceste gene sunt corelate cu gene legate de alte boli digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS). O genă identificată codifică o țintă de medicamente pentru tratamentele colonului iritabil, subliniind potențialul utilizării acestei cercetări pentru a găsi tratamente existente care ar putea fi, de asemenea, eficiente pentru boala diverticulară.

Mai mult, studiul a arătat că persoanele cu boală diverticulară au avut tendința de a consuma mai puțină pâine integrală, au consumat mai puțin fructe și legume și au băut mai puțină apă în comparație cu cei fără boală diverticulară. Echipa de cercetare subliniază că, în timp ce descoperirea genetică este promițătoare pentru viitorul tratament și prevenire a bolii diverticulare, există încă o asociere clară între aportul de alimente și boală. Acest lucru subliniază importanța menținerii unei diete sănătoase pentru funcționarea optimă a intestinului și sănătatea generală.

Descoperirile studiului aduc o perspectivă nouă asupra înțelegerii bolii diverticulare și oferă posibile căi pentru strategii de tratament mai eficiente, dincolo de abordările tradiționale, cum ar fi antibioticele sau intervenția chirurgicală.

sursa: News Medical

Data actualizare: 06-07-2023 | creare: 06-07-2023 | Vizite: 238
Bibliografie
Inherited genes linked to higher risk for diverticular disease of intestine, link: https://www.news-medical.net/news/20230704/Inherited-genes-linked-to-higher-risk-for-diverticular-disease-of-intestine.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum