În timpul sarcinii au loc modificări semnificative în sistemul imun, acestea fiind legate de microbiomul intestinal

©

Autor:

În timpul sarcinii au loc modificări semnificative în sistemul imun, acestea fiind legate de microbiomul intestinal
Un studiu recent publicat în Clinical Microbiology a explorat relația dintre microbimul intestinal, schimbările metabolice și funcția imună în timpul sarcinii, comparând microbimul intestinal, metaboliții fecali și plasmatici, precum și și citokinele la femei gravide și negravide.
Sarcina induce modificări semnificative în sistemul imunitar, care inițial este pro-inflamator, devine anti-inflamator și apoi revine la starea pro-inflamatorie, pentru a iniția travaliul. Microbimul intestinal joacă un rol important în reglarea imunității în timpul sarcinii, influențând rezultatele sarcinii și condiții precum preeclampsia.

Studiul a inclus 30 de femei gravide și 15 negravide, colectând eșantioane fecale și sanguine pentru a analiza microbimului intestinal prin secvențierea genei ribozomale ARN 16S și metabolitele prin spectrometria de masă tandem cu cromatografie lichidă (LC-MS/MS). Rezultatele au arătat că femeile gravide aveau o compoziție microbiană intestinală distinctă și modificări metabolice semnificative, în special în ceea ce privește lipidele și acizii biliari. De asemenea, femeile gravide prezentau niveluri mai scăzute de citokine pro-inflamatorii și niveluri mai ridicate de citokine anti-inflamatorii, indicând o schimbare către imunosupresie în timpul sarcinii.

Analiza a identificat legături specifice între microbi, metaboliți și citokine, sugerând că anumiți microbi intestinali pot influența nivelurile de citokine prin modularea concentrațiilor de metaboliți. Aceste descoperiri subliniază rolul complex al microbimului intestinal și al metaboliților în reglarea funcției imune în timpul sarcinii și deschid calea pentru cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine aceste interacțiuni și pentru a dezvolta noi strategii terapeutice.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-02-2024 | creare: 13-02-2024 | Vizite: 188
Bibliografie
Pregnant women show significant immune system changes linked to gut microbiome, link: https://www.news-medical.net/news/20240212/Pregnant-women-show-significant-immune-system-changes-linked-to-gut-microbiome.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Genomul gândacului care naște pui vii dezvăluie mecanisme surprinzătoare, întâlnite și la femeile însărcinate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum