Gestionarea diabetului prin dietă reduce tensiunea arterială și nevoia de medicamente antihipertensive

©

Autor:

Gestionarea diabetului prin dietă reduce tensiunea arterială și nevoia de medicamente antihipertensive
Menținerea unei scăderi substanțiale în greutate, pentru gestionarea diabetului de tip 2, sporește gradul de control al tensiunii arteriale și poate determina reducerea sau chiar eliminarea medicamentelor antihipertensive, se arată într-o cercetare recentă.
Un program de gestionare a greutății, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Glasgow, împreună cu omologi de la Universitatea din Newcastle pentru testul clinic DIABETES REmission (DIRECT), s-a dovedit eficient în scăderea tensiunii arteriale și reducerea necesității de medicamente antihipertensive, precum și în aducerea remisiunea diabetului de tip 2. Programul implică o dietă inițială de 12 săptămâni cu o alimentație completă din punct de vedere nutrițional (supe și shake-uri cu conținut scăzut de calorii) care va induce pierderea în greutate de peste 15 kg, dacă este urmată pe deplin. Diabetul și medicamentele pentru tensiunea arterială au fost oprite la început și au fost reluate doar dacă glicemia sau tensiunea arterială a crescut.

Faza de scădere în greutate a fost urmată de o perioadă de sprijin pentru alegerea alimentelor pentru întreținerea scăderii în greutate. Menținerea pierderii în greutate a permis ca 8 din 10 persoane să nu mai aibă nevoie de medicamente pentru diabet, timp de cel puțin 2 ani. Studiul a analizat 143 de persoane care au început programul de dietă, cu mai mult de jumătate (78 de persoane) aflate în tratament cu un medicament pentru tensiune arterială crescută. Cercetătorii au descoperit că, în general, tensiunea arterială medie a scăzut constant pe măsură ce oamenii au slăbit.

Pentru cei care nu sufereau de hipertensiune arterială, tensiunea a scăzut brusc din prima săptămână. Puțin peste un sfert dintre participanții cu hipertensiune arterială (28%) au avut nevoie în continuare de medicamente. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că aceeași proporție de participanți (28%) au reușit să renunțe la medicamente timp de cel puțin doi ani. „Studiul nostru arată că, pe lângă posibila remisie a diabetului de tip 2, există și alte beneficii foarte importante pentru sănătate, deoarece scăderea în greutate este un tratament foarte eficient pentru hipertensiune și riscurile grave asociate acesteia pentru sănătate.”, a declarat autorul studiului, Mike Lean, profesor la Universitatea din Glasgow.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-06-2021 | creare: 04-06-2021 | Vizite: 679
Bibliografie
Diabetes remission diet also lowers blood pressure and reduces need for medications, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210531180422.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pot să mănânc ouă dacă am diabet?
  • Medicamentele hipertensive influențează aportul zilnic de sare al pacienților
  • Poate postul intermitent împreună cu dieta hipoglucidică să vindece diabetul de tip 2?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum