Hipertensiunea este asociată cu cantitatea de sare din alimentație, indiferent cât de sănătos mănânci
Autor: Airinei Camelia

Rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista Hypertension.
Hipertensiunea afectează în prezent unul din patru locuitori în Marea Britanie și reprezintă un factor de risc pentru mai multe boli, printre care infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Printre cauzele hipertensiunii se numără vârsta, greutatea corporală și excesul de sare în alimentație.
Hipertensiunea - boala pe înțelesul tuturor
Topul greșelilor unui hipertensiv
Pentru studiul de față, cercetătorii au folosit datele studiului INTERMAP, care a urmărit dieta a 4.680 de persoane între 40 și 59 de ani din SUA, Marea Britanie, Japonia și China, între anii 1997-1999. Participanții au fost supravegheați patru zile, timp în care au oferit două mostre de urină. De asemenea, voluntarilor li s-a măsurat înălțimea, greutatea și tensiunea arterială.
Autorii au evaluat concentrația de soidu și potasiu din probele de urină. Sodiul este principala componentă a sării de bucătărie, iar potasiu se găsește în legume cu frunze verzi - alimente asociate cu scăderea tensiunii arteriale. Totodată, au evaluat aportul a peste 80 de nutrienți asociați cu scăderea tensiunii, din dieta participanților la studiu. Multe dintre aceste elemente se regăsesc în fructe, legume și cereale integrale.
Dieta în hipertensiunea arterială
Astfel, s-a găsit o corelare între hipertensiune și consumul ridicat de sare, chiar și la persoanele cu un aport mare de potasiu și alți nutrienți benefici. Potrivit datelor, consumul mediu zilnic de sare a fost 8,5 g în Marea Britanie, 9,6 g în SUA, 13,4 g în China și 11,7 g în Japonia. Un consum de 7 g (1,2 lingurițe) în plus peste medie a fost asociat cu o creștere de 3,7 mmHg a tensiunii arteriale.
Citiți mai multe despre consumul de sare
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Reducerea consumului alimentelor ultraprocesate are un impact pozitiv asupra calității nutriționale a dietelor
- Consumul regulat de lapte nu crește nivelul colesterolului
- Cartoful, sursă de proteine de înaltă calitate benefică pentru sănătatea mușchilor femeilor
- Micro și nanoplasticele ingerate din apă sau alimente ar putea crește riscul pentru diverse afecțiuni
- Ce alimente influențează tensiunea arteriala?
- Apa si beneficiile ei in reglarea tensiunii arteriale
- Valve defecte, hipertensiune ciudata, extrasistole, tratament
- Tensiune arteriala