Efectele consumului regulat de iaurt și beneficiile la persoanele cu hipertensiune

©

Autor:

Efectele consumului regulat de iaurt și beneficiile la persoanele cu hipertensiune
Tot mai multe studii care au investigat efectele consumului regulat de iaurt asupra sănătății inimii și sistemului vascular în particular, susțin la unison beneficiile acestui aliment pentru reducerea riscului cardiovascular.

Numeroase studii au ajuns la concluzia potrivit căreia consumul de produse lactate este benefic sănătății cardiovasculare și prevenției co-morbidităților asociate precum hipertensiunea, diabetul zaharat tip 2 și insulinorezistența.

Dar în American Journal of Hypertension a fost publicat recent un studiu intitulat „Consumul regulat de iaurt și riscul cardiovascular la adulții cu hipertensiune” în care s-a evaluat efectul protector al iaurtului asupra riscului cardiovascular, independent de aportul total de produse lactate, la persoanele cu hipertensiune arterială.

Hipertensiunea arterială reprezintă un factor de risc cardiovascular major, care afectează circa 1 miliard de oameni la nivel global și precede numeroase alte boli cardiace și complicații vasculare, respectiv metabolice.

Află mai multe informații despre hipertensiune arterială din articol. 
La studiul de față au participat peste 55,000 de femei între 30 și 55 de ani cu hipertensiune arterială care au luat parte la Nurses' Health Study, respectiv 18,000 bărbați între 40 și 75 de ani incluși în Health Professionals Follow-Up Study.

În total au fost consemnate 3,300, respectiv 2,148 de evenimente cardio- și cerebro-vasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral, revascularizare). În acest context, consumul crescut de iaurt a fost asociat cu:
 • reducerea cu 30% a riscului de infarct la femeile participante la Nurses' Health Study, respectiv cu 19% la bărbații din cohorta Health Professionals Follow-Up Study,
 • reducerea cu 16% a riscului de a suferi o intervenție de revascularizare,
 • reducerea cu 20% a evenimentelor coronariene majore sau accident vascular cerebral, asociată cu consumul zilnic a două porții de iaurt natural.

Rezultatele studiului subliniză rolul consumului regulat de iaurt ca parte a unei diete bogate în fibre din vegetale, fructe, cereale integrale, pentru sănătatea inimii și a întregului organism.

Citește mai multe despre dieta în hipertensiunea arterială și pattern-urile alimentare asociate cu reducerea riscului cardiovascular:
Dieta în hipertensiunea arterială
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) 
Dieta Mediteraneană 


Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 22-02-2018 | creare: 22-02-2018 | Vizite: 1217
Bibliografie
Eating yogurt may reduce cardiovascular disease risk, link: https://medicalxpress.com/news/2018-02-yogurt-cardiovascular-disease.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Hipertensiunea arterială ar putea crește riscul pentru demență vasculară
 • Dieta sau activitatea fizică protejează sănătatea cardiovasculară?
 • Cofeina ar putea interacționa cu tratamentul hipertensiunii arteriale
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum