Ghidul călătoriilor în perioada pandemiei COVID-19

©

Autor:

Ghidul călătoriilor în perioada pandemiei COVID-19

Pandemia COVID-19 este o problemă de sănătate publică și o adevărată amenințare a vieții în cazul persoanelor cu multiple comorbidități. Pentru a limita extinderea acestei afecțiuni și pentru a preveni îmbolnăvirea populației în masă, atât Organizația Mondială a Sănătății cât și alte organizații gurvernamentale și non-guvernamentale, au postat pe paginile oficiale de internat, anumite măsuri de igienă și de distanțare socială, pentru protecție.

Pentru a limita extinderea pandemiei COVID-19, guvernul recomandă limitarea călătoriilor în diferite locuri și chiar închiderea anumitor orașe în cadrul cărora au fost înregistrate numeroase cazuri de infecție cu noul coronavirus.

Din data de 22 martie a fost emis un decret prin care este limitată deplasarea persoanelor în afara locuinței doar în cazul unor necesități stricte (pentru aprovizionare, pentru asistența persoanelor vârstnice, pentru desfășurarea activității profesionale, pentru plimbarea animalului de companie).

Călătoriile au reprezentat însă din totdeauna un aspect esențial desfășurării activităților cotidiene: numeroase persoane sunt obligate să călătorească, chiar și în contextul pandemiei COVID-19, pentru desfășurarea unor activități (precum activitatea profesională etc. ) sau realizarea unor aspecte care nu pot suferi amânare (precum asigurarea asistenței medicale în cazul persoanelor vârstnice, aprovizionarea persoanelor vârstnice etc. ).

Platforma Națională de Pregătire în Situații de Urgență „Fii pregătit” (fiipregatit. ro), pagina de internet care oferea până recent informații oficiale referitoare la măsurile de siguranță care trebuiesc adoptate în cazul dezastrelor, a fost actualizată cu informații referitoare la măsurile care trebuiesc adoptate în anumite circumstanțe, în timpul pandemiei COVID-19, pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus.

În sprijinul persoanelor care sunt nevoite să călătorească, chiar și în contextul pandemiei COVID-19, Platforma Națională de Pregătire în Situații de Urgență „Fii pregătit” (fiipregatit. ro), a postat pe pagina de internet un ghid al călătoriilor, care include măsurile de protecție care pot fi luate înainte, în timpul și după efectuarea unei călătorii, pentru a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19.

Ghid de utilizare a transportului în comun

Din cauza aglomerației existente la nivelul orelor de vârf, mijloacele de transport în comun reprezintă adevărate surse de infecție cu noul coronavirus prin creșterea riscului de expunere la boală și reprezintă o adevărată metodă de extinderea a COVID-19.

Din acest motiv se recomandă limitarea deplasărilor cu mijloacele de transport în comun și utilizarea acestora doar în condiții absolut necesare (când nu este posibilă deplasarea cu un alt mijloc de transport sau când drumul este prea lung pentru a merge pe jos).

Ca o alternativă la deplasarea prin utilizarea mijloacelor de transport în comun, se recomandă mersul pe jos sau pe bicicletă.

În cazul în care nu există o alternativă iar deplasarea cu ajutorul mijloacelor de transport în comun este inevitabilă, se recomandă respectarea următoarelor măsuri de protecție:

  • Evitarea deplasării cu mijloacele de transport în comun la ore de vârf, când acestea sunt aglomerate și urcarea într-un mijloc de transport în comun fără aglomerație (dacă este necesar, se recomandă așteptarea în stație a unui mijloc de transport mai liber).
  • Păstrarea unei distanțe de cel puțin doi metri față de celelalte persoane aflate în interiorul mijlocului de transport.
  • Evitarea atingerii feței, a nasului, a gurii sau a ochilor cu mâinile murdare.
  • Purtarea mănușilor și a măștii respiratorii de protecție.
  • Evitarea atingerii feței cu telefonul mobil.
  • Păstrarea în buzunar a unei sticluțe mici cu dezinfectant și utilizarea înainte de urcare și la părăsirea mijlocului de transport în comun.


Recomandări în caz de călătorii

Călătoriile în afara locilității de domiciliau fost limitate în prezent, datorită riscului crescut de infectare cu noul coronavirus și aceasta datorită faptului că, în cazul utilizării trenului, autocarului sau a avionului, riscul de a intra în contact cu numeroase persoane infectate este foarte mare (mai ales în contextul aglomerațiilor).

De asemenea, călătoriile în afara statului român sunt limitate, datorită carantinei și a multiplelor zone roșii de pandemie.

Există însă anumit circumstanțe care necesită efectuarea unor călătorii în afara localității de reședință, precum desfășurarea unor activități profesionale într-un alt oraș sau asigurarea asistenței medicale persoanelor vârstnice. În acest context se recomandă respectarea următoarelor măsuri de protecție:

  • Amânarea călătoriei dacă nu este absolut necesară.
  • Contactarea agenției de trism sau a companiei de aisugări pentru discutarea planurilor de călătorie, anularea sau amânarea acesteia.
  • Plasarea în carantină, în cazul călătoriilor efectuate în zonele roșii.
  • Autoizolarea la domicilii timp de 14 zile, în cazul călătoriilor efectuate în zone cu cod galben de pandemie.
  • Completarea corectă a formularului oferit oferit de către autorități, cu locul de îmbarcare sau de destinație.
  • În cazul românilor aflați în diaspora, se recomandă respectarea măsurilor impuse de către autoritățile locale. Pentru solicitarea mai multor informații, aceste persoane dispunde o linie telefonică specială +4021. 320. 20. 20.
  • În caz de apariție a simptomelor specifice COVID-19 la sosirea din călătorie, se recomandă păstrarea unei distanțe de siguranță de un matru față de persoanele din jur, evitarea contactului cu alte persoane și prezentarea la cabinetul medical de pe aeroport sau din gară (în cazul în care există acesta), pentru consultație. În lipsa existenței unui cabinet medical de consultație, se recomandă apelarea numărului de urgență 112.
  • În caz de apariție a simptomelor specifice COVID-19 după sosirea din călătorie, se recomandă izolarea la domiciliu și apelarea numărului de urgență 112.


De asemenea, se recomandă respectarea măsurilor de protecție generale, în orice circumstanță. Acestea presupun:

  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau dezinfectarea lor cu o soluție pe bază de alcool, atunci când apa și săpunul nu sunt accesibile.
  • Dezinfectarea frecventă a suprafețelor cu o coluție pe bază de alcool sau clor.
  • Acoperirea nasului și a gurii cu o batistă sau cu un șervețel de unică folosință când strănutăm sau tușim.
  • Evitarea atingerii feței, a ochilor, a nasului sau a gurii cu mâinile murdare.
  • Utilizarea măștii respiratorii și a mănușilor pentru protecție, la fiecare părăsire a domiciliului.

Măsuri de protecție în timpul călătoriei cu avionul

În contextul efectuării unei călătorii cu avionul, pe lângă măsurile generale și de călătorie, amintite anterior, se recomandă respectarea următoarelor măsuri de protecție:

  • Purtarea mănușilor și a măștii respiratorii de protecție la urcarea în avion.
  • Evitarea atingerii suprafețelor din avion și dezinfectarea lor de fiecare dată când este necesar.
  • Efectuarea plății biletului de avion cu cardul bancar sau cu telefonul și evitarea realizării plății cash cu bancnote (care pot reprezenta o adevărată sursă de infecție).
  • Consumarea pe avion a alimentelor sau a băuturilor împachetate în ambalaje de unică folosință.
  • În cazul în care apar simptome specifice COVID-19 în timpul escalei, se recomandă anunțarea de urgență a medicului de pe aeroport.
  • În cazul în care apare alterarea stării generale în timpul escalei, cu sau fără apariția simptomelor specifice COVID-19, se recomandă întreruperea continuării călătoriei.

Măsuri de protecție în timpul călătoriei cu trenul sau cu autobuzul

În contextul efectuării unei călătorii cu trenul sau cu avionul, pe lângă măsurile de protecție de ordin general amintite anterior, se recomandă respectarea următoarelor măsuri de protecție:

  • La îmbarcarea în tren sau în autobuz se recomandă alegerea locului aflat la cea mai mare distanță față de ceilalți călători.
  • În timpul pauzelor pe care, mijlocul d etranspor le realizează în timpul călătoriei, se recomandă păstrarea distanței de siguranță de cel puțin un metru față de celelalte persoane și respectarea măsurilor generale de protecție.
  • Utilizarea măștii respiratorii și a mănușilor de protecție pe perioada călătoriei.
  • Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau dezinfectarea lor, după utilizarea toaletei sau după fumat.

Măsuri de protecție în timpul călătoriei cu mașina personală

În contextul efectuării unei călătorii cu mașina personală, se recomandă respectarea următoarelor măsuri de protecție, pe lângă cele de ordin general menționate mai sus:

  • Dotarea mașinii cu o sticluță de dezinfectant și dezinfectarea frecventă a volanului, a schimbătorului de viteze, a mânerelor de la uși și a tuturor suprafețelor din mașină.
  • Consumarea alimentelor șia băuturilor împachetate în ambalaje de unică folosință.
  • Acoperirea nasului și a gurii cu o batistă sau cu un șervețel de unică folosință și evitarea strănutării sau tușirii în direcția celorlalți călători aflați în mașină.

Data actualizare: 22-04-2020 | creare: 22-04-2020 | Vizite: 398
Bibliografie
1. #SurseOficiale: Ghid pentru călătorii și transport public în timpul pandemiei COVID-19. Ce trebuie să facem înainte, în timpul și după călătoria cu transportul în comun sau cu avionul?, link: https://raportuldegarda.ro/articol/surse-oficiale-ghid-pandemie-covid-19-calatorii-transport-public/
2. Ghid Călătorie, link: https://fiipregatit.ro/ghid/covid19-calatorie-in-tara-sau-strainatate/
3. Ghid Transport în comun, link: https://fiipregatit.ro/ghid/covid19-transport-comun/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •