Ghidul recomandărilor generale în contextul pandemiei COVID-19

©

Autor:

Ghidul recomandărilor generale în contextul pandemiei COVID-19

Pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus, numeroase surse oficiale de informare prezintă o serie de măsuri generale de protecție, utile în acest sens.
Trebuie reținut faptul că, aceste măsuri de protecție sunt absolut necesare în contextul de față, pentru a preveni și a împiedica extinderea pandemiei COVID-19, însă nu trebuie neglijate după încheierea perioadei de criză.

În continuare vom prezenta aceste măsuri generale de protecție împotriva infecției cu noul coronavirus:

1. Igienizarea frecventă a mâinilor. Aceasta presupune spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde. În cazul în care apa și săpunul nu sunt accesibile, se recomandă dezinfectarea mâinilor cu o soluție dezinfectantă pe bază de alcool în concentrație de 60%. În acest mod poate fi prevenită infectarea cu noul coronavirus prin atingerea diferitelor suprafețe posibil contaminate.

2. Evitarea contactului apropiat cu alte persoane. La cumpărături, pe stradă, în interiorul mijloacelor de transport în comun, precum, la locul de muncă și în oricare alt loc, se recomandă păstrarea unei distanțe de protecție de cel puțin un metru (1-1,5 metri) față de celelalte persoane din jur. De asemenea, se recomandă evitarea contactului cu persoane care prezintă manifestări clinice specifice infecțiilor respiratorii (precum tuse, febră, strănut, etc.), din cauza riscului crescut de transmitere a virusului, prin intermediul picăturilor de salivă, persoanelor aflate la distanțe apropiate de acestea.

3. Evitarea atingerii feței, a ochilor, a nasului sau a gurii în lipsa igienizării mâinilor. Pe parcursul desfășurării activităților cotidiene, mâinile pot atinge diferite suprafețe care au fost contaminate anterior prin atingerea lor de către persoane infectate cu noul coronavirus. Cel mai frecvent, coronavirusul se transmite pe cale respiratorie însă, în caz de atingere a feței, a ochilor, a nasului sau a gurii cu mâinile murdare, există riscul de infectare prin pătrunderea virusului la nivelul mucoaselor interne (mucoasa nazală, oculară sau bucală) și de aici, răspândirea sa în tot corpul.

4. Acoperirea nasului sau a gurii cu o batistă sau cu un șervețel de unică folosință, în caz de tuse sau strănut. Ulterior, șervețelul de unică folosință este aruncat la gunoi. În acest mod, poate fi prevenită transmiterea noului coronavirus pe cale respiratorie, în cazul persoanelor infectate. Se recomandă evitarea acoperirii nasului sau a gurii cu mâna în caz de tuse sau strănut deoarece, în lipsa spălării imediate cu apă și săpun a mâinii, există posibilitatea de contaminare ulterioară a celorlalte suprafețe atinse și de infectare a altor persoane. De asemenea, se recomandă evitarea strănutării sau tușirii fără acoperirea nasului, respectiv a gurii, deoarece principala cale de transmitere a noului coronavirus este cea respiratorie. Astfel, în urma eliberării picăturilor de salivă contaminate în atmosferă, noul coronavirus rezistă o perioadă delimitată în aer și exită posibilitatea infectării unui număr crescut de persoane.

5. Se recomandă dezinfectarea frecventă a suprafețelor de contact cu soluții dezinfectante pe bază de alcool (etanol) în concentrație de 75%, clor, solvenți, înălbitori, cloroform sau acid paracetic. În acest mod, este prevenită infectarea prin atingerea suprafețelor posibil contaminate cu noul coronavirs.

6. Evitarea mijloacelor de transport în comun. Spațiile închise din mijloacele de transport în comun (tramvai, autobuz, metrou, taxi) reprezintă principala sursă de transmitere a infecției cu noul coronavirus deoarece, aici pot urca sau coborî persoane infectate care, prin respirație, pot contamina aerul interior și astfel, riscul de infectare cu noul coronavirus crește semnificativ. Se recomandă evitarea utilizării mijloacelor de transport în comun în caz de apariție a semnelor clinice speficice COVID-19, precum tuse, febră sau strănut, pentru a evita infectarea celorlalte persoane.

7. Evitarea călătoriilor în țări declarate zone roșii/galbene cu transmitere a noului coronavirus, cu un număr crescut de cazuri de COVID-19. În caz de călătorie (pentru un scop bine întemeiat, în condiții absolut necesare, pentru realizarea unor obiective care nu necesită amânare) într-una din țările în care a fost înregistrat un număr mare de cazuri infectate cu noul coronavirus, se recomandă carantinarea (autoizolarea) la domiciliu, împreună cu toată familia, timp de 14 zile. Nerespectarea acestor măsuri se sancționează cu amendă contravențională sau cu dosar penal.

8. Optarea pentru realizarea plăților cu cardul bancar sau cu telefonul mobil și limitarea utilizării bancnotelor și a monedelor în această perioadă. Rata de transmitere a infecției cu noul coronavirus prin intermediul bancnotelor sau a monedele este foarte mare și aceasta se explică prin faptul că banii respectivi au putut fi manipulați anterior de către persoane infectate cu noul coronavirus și contaminați.

9. Izolarea la domiciliu și evitarea călătoriilor sau a deplasărilor care nu sunt absolut necesare. În contextul pandemiei COVID-19, organizațiile guvernamentale recomandă șederea pe cât posibil în casă și evitarea deplasărilor care nu sunt necesare și a călătoriilor inutile, pentru a preveni extinderea bolii. De asemenea, se recomandă distanțarea socială, precum anularea vizitelor și a întâlnirilor cu alte persoane, evitarea spațiilor aglomerate și a locurilor de joacă comune, renunțarea participării la diferite evenimente și evitarea întâlnirilor de grup. Aceasta are drept scop prevenirea infectării cu noul coronavirus și extinderi pandemiei COVID-19.

De asemenea, se recomandă evitarea expunerii persoanelor vârstnice, prin izolarea lor la domiciliu și asigurarea de către ceilalți membri ai familiei a lucrurilor necesare (cumpărături, medicamente).

10. Optarea pentru desfășurarea activității profesionale de la domiciliu, în cazul în care acest lucru este posibil. Ministerul Muncii a pus la dispoziția angajaților câteva recomandări referitoare la flexibilitatea programului de muncă și alte opțiuni legale pe care aceștia le au la dispoziție (inclusiv desfășurarea activității profesionale de la domiciliu). Toate aceste recomandări sunt prezentate pe site-ul Ministerului Muncii (https://bit.ly/2TGyV8d sau https://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/5827-recomand%C4%83rile-ministerului-muncii-%C8%99i-protec%C8%9Biei-sociale-%C3%AEn-scopul-prevenirii-r%C4%83sp%C3%A2ndirii-infect%C4%83rii-cu-coronavirus).

11. Utilizarea măștii respiratorie de protecție în cazul deplasării la cumpărături, la medic sau în alte locuri pentru desfășurarea activităților absolut necesare, deoarece acolo se pot afla persoane infectate cu noul coronavirus, unele chiar asimptomatice (fără să prezinte semne clinice, aparent sănătoase) și astfel riscul de îmbolnăvire este foarte mare. De astfel, în același scop se recomandă utilizarea mănușilor de protecție (pentru a evita atingerea suprafețelor contaminate cu noul coronavirus, atinse anterior de către persoane cu COVID-19). În acest mod, poate fi limitată răspândirea infecției cu noul coronavirus.

12. Evitarea administrării medicamentelor antivirale sau antibiotice fără recomandarea medicului. Medicamentele antibiotice acționează eficient doar în contextul infecțiilor bacteriene, iar în cazul medicamentelor antivirale uzuale nu există dovezi științifice că ar fi eficiente în lupta împotriva noului coronavirus, Administrate necorespunzător, aceste medicamente dăunează sănătății și pot determina scăderea sistemului imunitar, cu reducerea capacității de apărare a organismului împotriva infecțiilor. Medicamentele antibiotice sunt administrate în cazul bolnavilor diagnosticați cu COVID-19 doar în contextul apariției unei suprainfecții bacteriene, dovedită prin intermediul testelor de laborator.

13. Utilizarea corectă a numerelor de telefon 112 (serviciu ambulanță) și 0800.800.358 (telverde, linie de informare a cetățenilor cu privire la COVID-19).

  • Numărul de telefon 112 este numărul de apelare al serviciului de ambulanță locală. Se ecomandă apelarea la 112 în caz de apariție a semnelor clinice specifice COVID-19, precum tuse sau febră. Se recomandă informarea dispecerului medical în caz de călătorie recentă într-o țară cu număr crescut de cazuri de COVID-19 sau în caz de contact cu o altă persoană confirmată cu COVID-19. Numărul serviciului de ambulanță 112 este pentru urgențe medicale și nu pentru informarea populației cu privirea la pandemia COVID-19.


  • Telverde 0800.800.358 (gratuit) este numărul de telefon pus la dispoziția cetățenilor pentru obținerea unor informații sau unor recomandări cu privire la pandemia COVID-19. Pentru românii aflați în diaspora, telverde pentru informare și recomandări cu privire la COVID-19 este +4021.320.20.20 (tarif normal). Trebuie reținut însă faptul că, aceste numere de telefon sunt dedicate informării cu privire la noul coronavirus și nu urgențelor medicale.

Data actualizare: 22-04-2020 | creare: 22-04-2020 | Vizite: 417
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •