Glandele endocrine

©

Autor: Redacția ROmedic

Glandele suprarenale

Glanda suprarenala este o glanda endocrina pereche, situata aproximativ simetric fata de coloana vertebrala, la polul superior a fiecarui rinichi. Prin hormonii pe care ii secreta, ea are rol in reglarea metabolismului si in reglarea activitatii mai multor organe si tesuturi, cum este cazul inimii si a vaselor de sange.


O glanda suprarenala este formata din doua portiuni diferite morfologic, functional si embriologic: corticosuprarenala si medulosuprarenala. Prima dintre ele, corticosuprarenala, este partea periferica a glandei si constituie 5/6 din volumul si 9/10 din greutatea acesteia.


Structura corticala sau corticosuprarenala este alcatuita din trei zone, fiecare dintre ele specializate in sinteza anumitor hormoni steroizi, care de la exterior spre interior sunt:
- zona glomerulara, care secreta ca hormon principal aldosteronul, cu proprietati mineralocorticoide (retine apa si sarea);
- zona fasciculata care secreta glucocorticoizi, printre care si cortizolul, hormon eliminat in urina sub forma 17-hidroxicorticosteroizilor. Cortizolul este indispensabil vietii, contribuind la formarea glucozei din proteine - fenomen cunoscut sub denumirea de gluconeogeneza si, de asemenea, este un hormon care intervine in adaptarea organismului la stresurile de lunga durata;
- zona reticulata, care secreta hormoni androgeni, eliminati in urina sub forma 17-cetosteroizilor, si hormoni estrogeni. Amintim ca acesti hormoni sunt secretati si de ovare si de testicule. Hormonii sexosteroizi intervin in aparitia si mentinerea pilozitatii axilo-pubiene.

 

Medulosuprarenala este partea centrala a glandei. Din punct de vedere morfologic, ea este un imens ganglion nervos, fiind constituita din feocromocite, celule care secreta catecolamine (adrenalina sau epinefrina si noradrenalina sau norepinefrina), ce joaca un rol important in fenomenul de stres intens. In anumite situatii, ca de pilda in stari de tensiune psihica sau emotii puternice, medulosuprarenala secreta cantitati crescute de adrenalina si noradrenalina, producandu-se astfel fenomene de vasoconstrictie: paloare, hipertensiune arteriala, frisoane, tahicardie. Secretia glandelor suprarenale este dependenta de hormonul corticotrop hipofizar sau ACTH (hormon secretat de hipofiza anterioara).


Data actualizare: 08-08-2013 | creare: 20-01-2009 | Vizite: 65545
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul Boli endocrine:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli endocrine