Optogenetica arată că memoria poate fi manipulată prin impulsuri luminoase (studiu pe șoareci de laborator)

©

Autor: Redacția ROmedic

Optogenetica arată că memoria poate fi manipulată prin impulsuri luminoase (studiu pe șoareci de laborator)
Timp de mai bine de 40 de ani oamenii de știință au teoretizat ideea că accesarea memoriei episodice (cea care se referă la amintirile despre evenimente și locuri) presupune o coordonare a activității între cortex și hipocampus – memorarea acelor amintiri are loc prin procesarea informațiilor la nivelul cortexului, iar hipocampusul reproduce acest patern în timpul amintirii, ajutându-ne să retrăim acel eveniment.
Cu toate acestea, teoria nu a putut fi testată decât recent, odată cu apariția optogeneticii

Optogenetica este cea mai nouă tehnică de manipulare și studiu a celulelor nervoase dezvoltată de cercetătorul Karl Diesseroth de la Universitatea Stanford și care în scurt timp a început să devină standardul în cercetarea asupra creierului.


O echipă de cercetători de la University of California a reușit să demonstreze ipoteza despre memoria episodică, aplicând această tehnică de ultimă oră pe șoareci de laborator, modificați genetic astfel încât activarea celulelor nervoase să le ofere culoarea verde fosforescent și să stimuleze o proteină prin care celulele să poată fi inhibate prin impulsuri luminoase. În acest mod activitatea cerebrală a șoarecilor a putut fi urmărită fidel pe durata memorării și accesării amintirilor formate și în același timp a permis cercetătorilor să inhibe memoria prin manipularea luminii.

Șoarecii au fost plasați într-o cușcă unde li s-au aplicat șocuri electrice ușoare, astfel încât să învețe locul respectiv și evenimentele asociate cu el. Plasându-i ulterior în aceeași cușcă pe care o cunoșteau, cercetătorii au putut observa cu ușurință celulele cerebrale activate (verde fosforescent) la nivelul hipocampusului, implicate în accesarea memoriei episodice. Inhibarea acestor celule prin acțiunea impulsurilor luminoase a dus la pierderea amintirilor. Nu același efect l-a avut și inhibarea altor celule din afara hipocampusului, ceea ce demonstrează rolul esențial al acestei zone cerebrale în accesarea memoriei.

 

Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 16-10-2014 | creare: 16-10-2014 | Vizite: 5946
Bibliografie
Manipulating memory with light, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/283784.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
  • Curiozitatea influențează creierul să învețe și să memoreze mai bine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum