Grupa sanguină, un potențial biomarker al riscului de AVC apărut precoce

©

Autor:

Grupa sanguină, un potențial biomarker al riscului de AVC apărut precoce
Grupa de sânge a unei persoane poate oferi informații esențiale cu privire la riscul acesteia de a dezvolta un accident vascular cerebral precoce (înainte de vârstă de 60 ani), potrivit unei meta-analize recent publicate în jurnalul Neurology.
Meta-analiza a inclus datele din 48 de studii genetice ce s-au concentrat asupra accidentelor vasculare cerebrale ischemice apărute la adulții cu vârsta de maximum 60 de ani. Descoperirile ar putea duce la apariția unor noi modalități de a prezice și de a preveni accidentele vasculare cerebrale la adulții tineri.

Studiile utilizate în cadrul analizei au inclus aproximativ 620.000 de persoane, dintre care puțin peste 17.000 de pacienți cu accident vascular cerebral (AVC). Cercetătorii au căutat să identifice asocieri între accidentul vascular cerebral cu debut precoce și cromozomii asociați cu un accident vascular cerebral. Analiza i-a dus la descoperirea unei zone a cromozomului, care include gena care determină grupa de sânge, asociată cu un risc mai mare de AVC.

Folosindu-se de această informație, cercetătorii au căutat să identifice eventuale diferențe între ratele de apariție a unui accident vascular cu debut precoce, influențate de grupa de sânge. Potrivit rezultatelor, persoanele cu grupa de sânge A sunt mai predispuse să dezvolte un accident vascular cerebral precoce, în timp ce persoanele cu grupa de sânge 0 au cel mai redus risc. Statistic, riscul celor cu grupa sanguină A de a dezvolta un AVC a fost cu 16% mai mare decât al persoanelor cu alte tipuri de sânge.

Autorii studiului menționează faptul că riscul crescut este unul foarte modest și că persoanele cu grupa sânge de tip A nu ar trebui să aibă motive de îngrijorare. Principala limitare a analizei o constituie lipsa de diversitate în rândul participanților, aproximativ o treime dintre aceștia fiind de origine non-europeană.

sursa: Science Daily
foto: University of Maryland School of Medicine (UMSOM)

Data actualizare: 06-09-2022 | creare: 06-09-2022 | Vizite: 427
Bibliografie
Your blood type could predict your risk of having a stroke before age 60, new study suggests, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220831162509.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nivel crescut de trigliceride crește riscul de AVC printre pacienții care deja au suferit un accident vascular cerebral
  • Depresia crește riscul de accidente vasculare în rândul celor care supraviețuiesc după un infarct miocardic
  • Conform unui studiu, femeile aflate la menopauză au mai multe hiperdensități în substanța albă din creier
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum