Un nivel crescut de trigliceride crește riscul de AVC printre pacienții care deja au suferit un accident vascular cerebral

©

Autor:

Un nivel crescut de trigliceride crește riscul de AVC printre pacienții care deja au suferit un accident vascular cerebral
Persoanele care suferă un accident vascular aterotrombotic (AVC aterotrombotic) și care au niveluri crescute de trigliceride prezintă un risc semnificativ mai mare de a suferi un nou accident vascular cerebral sau de a dezvolta alte probleme cardiovasculare în decurs de un an de la primul eveniment cardiovascular, comparativ cu persoanele cu niveluri optime de trigliceride, arată un nou studiu. Asocierea dintre riscul crescut de probleme cardiovasculare și nivelul crescut de trigliceride după un AVC aterotrombotic a rămas crescută chiar și în rândul pacienților care utilizau statine, medicamente menite să reducă nivelul trigliceridelor.
Studiul a inclus 870 de persoane cu vârsta medie de 70 de ani care au suferit un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu (o formă ușoară de accident vascular cerebral ischemic, cauzat de o întrerupere temporară a alimentării cu sânge către o parte din creier). Dintre participanții la studiu, 1 din 4 aveau niveluri ridicate de trigliceride. Cercetătorii au urmărit participanții la un interval de un an de la apariția AVC-ului, pentru a afla dacă nivelurile crescute de trigliceride au influențat într-un fel riscul de apariție a unui nou AVC sau a sindromului coronarian acut.

După ajustarea unor factori care ar fi putut influența rezultatele, precum nivelul de colesterol și utilizarea de statine, cercetătorii au descoperit că riscul de deces, de accident vascular cerebral sau de afecțiuni cardiace în decurs de un an de la primul accident vascular cerebral a fost crescut cu mai mult de 20% în rândul persoanelor cu niveluri crescute de trigliceride. În cazul celor cu niveluri scăzute de trigliceride, riscul a fost crescut cu 10%.

Deși riscul a rămas crescut inclusiv în rândul persoanelor care utilizau statine, autorii indică faptul că terapia cu statine reprezintă în continuare un tratament eficient pentru persoanele cu niveluri ridicate de trigliceride. Cu toate acestea, studiul evidențiază importanța analizării altor instrumente care pot fi folosite pentru scăderea nivelului trigliceridelor, inclusiv modificările dietei, exercițiile fizice și consumul de acizi grași omega-3.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-03-2022 | creare: 17-03-2022 | Vizite: 537
Bibliografie
Even with statins, high triglycerides may increase risk of second stroke, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220316173302.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • O nouă tehnică pentru depistarea timpurie a aterosclerozei
  • Trecerea la ora de vară ar putea fi legată de creșterea riscului de accident vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum