Testarea oftalmologică ar putea ajuta în viitor la identificarea persoanelor care vor dezvolta Alzheimer

©

Autor:

Testarea oftalmologică ar putea ajuta în viitor la identificarea persoanelor care vor dezvolta Alzheimer
Un simplu test oftalmologic poate face posibilă diagnosticarea celor mai timpurii stadii ale bolii Alzheimer încă de la vârsta mijlocie, observă cercetătorii de la Universitatea din Otago. Părți ale retinei au fost propuse anterior ca biomarkeri pentru boala Alzheimer, dar cercetătorii au investigat potențialul retinei de a indica schimbări cognitive mai devreme în viață.
Studiul, publicat în JAMA Ophthalmology, a analizat date de la 865 de participanți la Studiul Dunedin, care s-au uitat în special la stratul de fibre nervoase retiniene (RNFL) și cel de celule ganglionare (GCL) la vârsta de 45 de ani. Cercetătorii au descoperit faptul că RNFL și GCL mai groase la vârsta mijlocie au fost asociate cu performanțe cognitive mai bune în copilărie și la vârsta adultă. RNFL mai subțire a fost, de asemenea, legat de o scădere mai mare a vitezei de procesare (viteza cu care o persoană poate înțelege și reacționa la informațiile pe care le primește) din copilărie până la vârsta adultă.

Constatările sugerează, de asemenea, faptul că RNFL ar putea fi un indicator al sănătății generale a creierului, lucru care evidențiază potențialul scanărilor optice pentru a ajuta la diagnosticarea declinului cognitiv. „Având în vedere că nu am reușit să tratăm boala Alzheimer în stadiu avansat și că prevalența globală a bolii este în creștere, a fi capabil să identificăm oamenii în stadiul preclinic, când este posibil să mai avem șansa de a interveni, este cu adevărat important”, declară autorul studiului, profesorul Ashleigh Barrett-Young.

Autorii menționează și faptul că vor fi necesare studii suplimentare pentru a determina dacă subțierea retinei prezice boala Alzheimer sau doar declinul cognitiv normal al bătrâneții. „În viitor, inteligența artificială ar putea fi capabilă să folosească o imagine a retinei unei persoane și să determine dacă persoana respectivă este expusă riscului de a dezvolta boala Alzheimer cu mult înainte de a începe să prezinte simptome și când există posibilitatea unui tratament pentru a atenua simptomele”.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-02-2022 | creare: 14-02-2022 | Vizite: 704
Bibliografie
Simple eye test may help identify Alzheimer’s risk in middle age, link: https://www.news-medical.net/news/20220210/Simple-eye-test-may-help-identify-Alzheimere28099s-risk-in-middle-age.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boala Alzheimer - cel mai timpuriu indiciu al afecțiunii identificat
  • Stadiul studiilor clinice ce vizează medicamentele împotriva bolii Alzheimer
  • Nou studiu privind eficiența antrenamentelor cerebrale în reducerea demenței
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum