Inginerii au creat un nou material pentru haine care ne-ar putea răcori

©

Autor:

Inginerii de la Stanford University au dezvoltat un material textil pe bază de polietilenă, ce ar putea fi folosit la confecționarea unor haine eficiente în reducerea temperaturii corporale. Autorii sugerează chiar că acest tip de îmbrăcăminte ar putea elimina necesitatea aparatelor de aer condiționat.

Noul material permite eliminarea căldurii prin două modalități, astfel încât temperatura corpului este mai mică cu aproape 2,2 grade Celsius, decât în cazul purtării unei îmbrăcăminte din bumbac. Răcorirea se face permițând evaporarea transpirației prin material - lucru obținut în prezent si de materialele sintetice speciale, existente deja pe piață. În plus, noul material are un mecanism revoluționar de răcorire: permite trecerea căldurii emise de corp sub forma radiațiilor infraroșii.

Toate lucrurile, inclusiv corpul uman, elimină căldură sub forma radiației infraroșii - o lungime de undă de lumină invizibilă și inofensivă, care poate fi percepută doar de aparatele speciale, cu vedere de noapte. Motivul pentru care o pătură ne încălzește este tocmai faptul că reține această radiație termală aproape de corp.

„40 până la 60% din căldura corpului este disipată sub forma radiațiilor infraroșii în momentul în care stăm pe scaun, la birou.”, spune inginerul electrician specializat în fotonică Shanhui Fan. „Doar că până acum nu s-a studiat aproape deloc proiectarea caracteristicilor textilelor având în vedere radiația termală.”

Echipa de cercetători lucrează în continuare pentru a oferi materialului o varietate mai mare de culori și texturi, precum și mai multe caracteristici care sa permită folosirea pe scară largă în industria textilă. Avantajele noii țesături sunt costurile reduse de producție și posibilitatea de reducere a consumului energetic cauzat de aparatele de răcorire a aerului.Sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-06-2019 | creare: 05-09-2016 | Vizite: 790
Bibliografie
Engineers develop a plastic clothing material that cools the skin, https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160901151933.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou material textil care răcorește în timpul verii și încălzește iarna
  • Cerneală inteligentă folosită la țesături care monitorizează organismul și mediul
  • Textile inteligente cu fibre pe bază de bumbac, cu proprietăți conductoare
  •