Tricoul inteligent ce poate depista și monitoriza bolile respiratorii

©

Autor:

Tricoul inteligent ce poate depista și monitoriza bolile respiratorii
Obiecte de îmbrăcăminte inteligente continuă să fie dezvoltate, mai ales când vorbim de cele pentru monitorizarea activității fizice, ce au încorporate componente și senzori ce captează o varietate de date biometrice.

O echipă de cercetători canadieni a dezvoltat un tricou inteligent ce are capacitatea de a favoriza diagnosticarea bolilor respiratorii sau monitorizarea în timp real a ratei respiratorii pentru persoanele cu anumite boli ca apneea de somn, astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Cercetătorii reuniți de la Facultatea de Științe și Inginerie a Universității Laval și a Centrului de Optică, Fotonică și Laseri din cadrul aceleiași universități au creat un obiect vestimentar ce acționează fără fire, electrozi sau senzori care să fie în contact direct cu pielea utilizatorului.

Tricoul are încorporată o antenă realizată din fibre optice acoperite cu un strat subțire de argint la nivelul pieptului. Antena acționează atât ca senzor, cât și ca transmițător, colectând și transmițând date  privind mișcările corpului. Cu fiecare respirație, fibrele inteligente analizează circumferința toracelui și volumul de aer din plămâni. Algoritmul poate diferenția mișcările asociate respirației cu cele produse de mișcări ale corpului ca așezatul/ridicatul de pe scaun, statul sau mersul.

Aceste modificări schimbă frecvența de rezonanță a antenei, acesta fiind motivul pentru care tricoul nu trebuie să fie lipit de corp sau cu senzori direct aplicați pe pielea purtătorului. Oscilațiile produse de fiecare respirație sunt suficiente pentru ca fibrele să identifice rata respiratorie a persoanei.

Datele preluare sunt transmise în timp real la un smartphone sau computer, permițând monitorizarea parametrilor respiratorii ce ar putea favoriza diagnosticarea anumitor boli. De asemenea, poate transmite alarme în cazul unei respirații neregulate în timpul somnului.

Tricoul poate fi spălat în mod normal, la mașina de spălat, fără afectarea componentelor interne deoarece suprafața fibrelor inteligente este acoperită cu un polimer ce îi conferă protecție.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Sensors.

Sursa: New Atlas
Sursa foto: New Atlas

Data actualizare: 26-05-2017 | creare: 26-05-2017 | Vizite: 874
Bibliografie
Smart T-shirt monitors if you're breathing easy, link: http://newatlas.com/smart-t-shirt-monitors-breathing/49605/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce respirația profundă induce relaxarea?
  • Indicatori clinici pentru depistarea cu acuratețe a pneumoniei (Studiu)
  • Semne de afectare pulmonară - când ar trebui să ne adresăm unui medic pneumolog
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum