Îmbrăcămintea ar putea monitoriza starea de sănătate

©

Autor:

Îmbrăcămintea ar putea monitoriza starea de sănătate
Materiale descoperite recent ar putea transforma îmbrăcămintea într-un sistem de monitorizare în timp real a stării de sănătate.
Cercetătorii de la Universitatea din Houston au conceput un nanomaterial care poate sesiza modificările temperaturii corpului şi care este suficient de flexibil pentru a fi introdus în țesătura hainelor.

Materialul, descris într-o lucrare publicată în jurnalul ACS Applied Nano Materials, este capabil să sesizeze modificări ușoare ale temperaturii corpului, menținând, totodată, o structură flexibilă, fiind un candidat pentru senzorii de temperatură reutilizabili sau de unică folosință. Materialul, cunoscut tehnic ca un nanocomposit polimeric şi conductiv, încadrat în categoria materialelor DCPN electro-conductoare, a fost creat folosind nanotuburi de carbon multifuncționale cu octadecil acrilat.

Comparativ cu majoritatea materialelor DCPN, considerate electro-conductoare slabe, impropri pentru utilizarea în tehnologii purtabile, actualul material permite conectarea electronică și fononică a polimerului cu nanotubul de carbon multi-pachet prin lipire covalentă, ceea ce îi permite să detecteze modificările uşoare de temperatură.

Variațiile de temperatură ale corpului uman modifică rezistența electrică ale acestuia şi oferă un semnal evident cu privire la eventuale probleme cu care organismul se confruntă. Aplicațiile posibile ale materialului creat variază de la detectarea deshidratării până la detectarea debutului durerilor de presiune la pacienții aflați sub supraveghere medicală.

Descoperirea se bazează pe lucrările începute de cercetătorii Kang-Shyang Liao și Alexander J. Wang în urmă cu aproape un deceniu, când au dezvoltat o nanoacotizare hidrofobă pentru pânză, pe care au conceput-o ca o acoperire de protecție pentru îmbrăcăminte, mochete și alte materiale pe bază de fibre.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-03-2020 | creare: 10-03-2020 | Vizite: 376
Bibliografie
New material could turn clothing into a health monitor, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200304141428.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou material textil care răcorește în timpul verii și încălzește iarna
  • Cerneală inteligentă folosită la țesături care monitorizează organismul și mediul
  • Textile inteligente cu fibre pe bază de bumbac, cu proprietăți conductoare
  •