Cerneală inteligentă folosită la țesături care monitorizează organismul și mediul

©

Autor:

Cerneală inteligentă folosită la țesături care monitorizează organismul și mediul
Un studiu realizat la Tufts University‘s School of Engineering a prezentat apariția unei cerneli care „răspunde” la mediu sau la corpul uman (transpirație și alte fluide corporale) prin schimbarea culorii.
Acest lichid poate fi adaptat pentru haine sau încălțăminte dar și pentru măști de față. Materialele îmbibate cu această cerneală vor putea dezvălui purtătorului inclusiv dacă există agenți patogeni pe suprafața corpului.

Spre deosebire de brățările care oferă indicii despre starea de sănătate prin tehnologie, noua invenție detectează diverse variabile fără electronică, prin colorimetrie.

Pentru această soluție s-a folosit o cerneală pe bază de mătase. Substratul de mătase poate fi modificat relativ ușor pentru a se adapta; astfel, va putea fi folosit pentru a indicat pH-ul pielii sau nivelul unor enzime din transpirație. Acestea din urmă pot indica prezența deshidratării sau a stării de oboseală a purtătorului.

În vederea creșterii stabilității compusului, mătasea a fost combinată cu un agent de îngroșare (alginat de sodiu) și cu un plastifiant (glicerină). Pe lângă haine și încălțări, soluția poate fi aplicată și pe lemn, plastic sau hârtie.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-06-2020 | creare: 15-06-2020 | Vizite: 469
Bibliografie
1. New smart fabrics from bioactive inks monitor body and environment by changing color, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200605111234.htm
2. Large‐Scale Patterning of Reactive Surfaces for Wearable and Environmentally Deployable Sensors, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/adma.202001258?af=R
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îmbrăcămintea ar putea monitoriza starea de sănătate
  • Un nou material textil care răcorește în timpul verii și încălzește iarna
  • Textile inteligente cu fibre pe bază de bumbac, cu proprietăți conductoare
  •