Hipergammaglobulinemia

Hipergammaglobulinemia este o afecțiune rară, fiind de obicei rezultatul unei infecții, boli autoimune sau tumori maligne, cum ar fi mielomul multiplu. Aceasta se caracterizează prin niveluri crescute de imunoglobuline în sânge (1).

Imunoglobulinele sunt anticorpi care circulă prin vasele de sânge și țesuturi și care au rol în lupta împotriva bacteriilor, virusurilor și a substanțelor străine din organism. Există mai multe tipuri de imunoglubuline în sânge, cea mai comună fiind imunoglobulina G (Ig G). Persoanele care prezintă hipergammaglobulinemie au, de cele mai multe ori, niveluri crescute de IgG. (1, 2).

Hipergammaglobulinemia se împarte, în general, în două subtipuri:

  • gamopatie monoclonală și
  • gamopatie policlonală.


Gamopatiile monoclonale sunt asociate cu un proces clonal, malign sau potențial malign, în timp ce gamopatiile policlonale sunt cauzate de procese inflamatorii, care, de cele mai multe ori, sunt asociate cu condiții care nu sunt maligne (2, 5).

Cauze

Cauza hipergammaglobulinemiei nu se cunoaște cu exactitate și, prin urmare, orice virusuri, bacterii, fungi sau alte elemente care disturbă funcționarea normală sistemului imunitar sau a răspunsurilor anticorpilor, ar putea reprezenta o potențială cauză (1).

Hipergammaglobulinemia ar putea fi cauzată de infecții precum cele bacteriene, virale, malaria, dar și de artrita reumatoidă și mielomul multiplu. Cele mai cunoscute afecțiuni asociate cu gamopatia policlonală sunt bolile renale. Infecția cu HIV este, de asemenea, o cauză frecventă. Nivelurile de imunoglobuline tind să crească lent, până la diagnosticarea SIDA, iar apoi să scadă în următoarele 6-18 luni. Gamopatia policlonală poate indica existența unor infecții, precum: endocardita bacteriană subacută, tuberculoza, abcesul perinefretic boala Lyme, dar și o varietate de infecții parazitare (3, 4).

Simptome

  • număr crescut de gamaglobuline în sânge;
  • inflamații;
  • noduli limfatici inflamați;
  • oboseală;
  • rigiditate (1).


Tratament

Fiind o afecțiune produsă de alte boli, hipergammaglobulinemia nu poate fi tratată în mod direct. Însă aceasta poate fi vindecată prin tratarea factorilor și a bolilor care au dus la apariția ei, precum infecțiile sau bolile autoimune (1).

Un tratament neobișnuit pentru această afecțiune este terapia de substituție cu imunoglobuline. Prin intermediul ei sunt înlocuiți anticorpii deficienți, astfel încât organismul să revină la homeostazie (stare de echilibru intern) (1).

De asemenea, în cadrul unui studiu având ca subiecți pacienți infectați cu HIV, s-a dovedit că terapia antiretrovirală reduce hipergammaglobulinemia (5).

Concluzii

Hipergammaglobulinemia reprezintă o condiție despre care încă nu se cunosc foarte multe lucruri. Mai multe studii sunt necesare pentru a determina cu exactitate care sunt cauzele, dar și simptomele supraproducției de imunoglobuline.