Imagistică minim-invazivă, fără dispozitive de mari dimensiuni
Autor: Teodorescu Mihai

Endoscoapele convenÈ›ionale captează imagini din interiorul corpului folosind camere È™i lumini. Acest dispozitiv, comparativ cu endoscoapele tradiÈ›ionale, nu dispune de lentile sau componente optice, iar dimensiunile sale sunt reduse. Tocmai de aceea, dispozitivul ar putea fi utilizat de către specialiÈ™tii din domeniul imagisticii pentru monitoriza organismul uman, fără a mai avea nevoie de componente voluminoase È™i de încăperi mari în care să fie plasate dispozitivele. Noua abordare permite atât calibrarea în timp real a imaginilor obÈ›inute, cât È™i realizarea de examene imagistice cu o invazivitate minimă.
Unul dintre obstacolele pe care le-au avut de depășit cercetătorii, în momentul realizării acestei tehnologii, a fost acela al calibrării imaginilor. Fibra optică folosită avea posibilitatea să colecteze imagini, însă calibrarea lor nu se putea realiza. Pentru a rezolva această problemă, specialiÈ™tii au utilizat un vârf de sticlă cu o grosime de doar 150 de microni, plasat în vârful unui pachet de fibre. Componenta cheie a configuraÈ›iei rămâne însă modulatorul de lumină spaÈ›ială. FuncÈ›ia acestuia este de manipulare a luminii È™i de focalizare la distanță.
Util în special pentru optogenetică, pentru monitorizarea celulelor È™i È›esuturilor în timpul procedurilor medicale, precum È™i pentru inspecÈ›iile tehnice, endoscopul ar putea permite realizarea unei varietăți de cercetări, urmând, totodată, să fie folosit în multiple aplicaÈ›ii medicale. Dispozitivul a fost testat pentru crearea unor imagini după un specimen 3D de dimensiuni reduse, reuÈ™ind să scaneze È™i să ofere imagini din partea superioară È™i inferioară a specimenului folosit. Au existat È™i mici limitări ale tehnologiei, pe care cercetătorii au declarat că le vor aborda în studii viitoare. Principala limitare a tehnologiei a reprezentat-o pierderea focalizării odată cu creÈ™terea unghiului oglinzii galvanometrului.
Sursa: Science Daily
Foto: J. Czarske, TU Dresden, Germany (The Optical Society)
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni