Embolizarea arterelor geniculare (GAE) - operația pentru osteoartrita genunchiului ce poate diminua durerea

©

Autor:

Embolizarea arterelor geniculare (GAE) - operația pentru osteoartrita genunchiului ce poate diminua durerea
Embolizarea arterelor geniculare (geniculate artery embolization - GAE) este o procedură ambulatorie, minim invazivă ce presupune blocarea anumitor artere din genunchi cu scopul de a reduce inflamația specifică osteoartritei. Procedura nu repară leziunile, însă reduce durerea și îmbunătățește flexibilitatea, rezultatele menținându-se la o lună după tratament.
Osteoartrita poate afecta orice articulație din corp și se manifestă prin descompunerea cartilajului, durere, inflamație și dificultate la mișcare. Pe măsură ce boala progresează, poate afecta și osul.

Aflați cum puteți menține sănătatea genunchilor!
Studiul clinic realizat în SUA a avut o amploare mică, incluzând 13 voluntari cu dureri severe la nivelul genunchiului, cauzate de osteoartrită. Medicii au inserat catetere în anumite artere ale genunchiului, apoi au blocat fluxul sanguin injectând microsfere în artere. Procedura a durat între 45 și 90 de minute.

La o lună de la tratament, echipa de medici a verificat progresul a 8 dintre voluntari, constatând că toți prezentau reducerea durerii, reducerea rigidității articulației și îmbunătățirea funcției fizice a genunchiului. Niciunul dintre cei 13 pacienti nu a acuzat probleme în urma procedurii.

Rezultatele studiului au fost prezentate la întâlnirea anuală a Societății de Radiologie Intervențională care a avut loc în Los Angeles, dar încă nu au fost publicate într-un jurnal de evaluare colegială.

Cum ameliorează durerea blocarea arterelor?

A fost vizată blocarea arterelor pentru că cercetătorii sunt de părere că inflamația cronică din articulații duce la formarea a noi vase de sânge. Acestea se dezvoltă în cartilaj, aducând cu ele și nervi senzoriali. Blocarea acestor noi vase de sânge întrerupe ciclul inflamator și reduce simptome ca durerea.

La întâlnirea anuală din Los Angeles au mai fost prezentate rezultatele unui studiu similar, ce a urmărit evoluția a 37 de pacienți pe o perioadă medie de doi ani. 86% dintre aceștia au raportat îmbunătățirea simptomelor. Dintr-un total de 72 de pacienți, o treime a necesitat o a doua intervenție, lucru ce a dus la creșterea costurilor pentru tratament.

Unele critici aduse tratamentului cu GAE au inclus costurile intervenției mai mari decât ale medicației tradiționale pentru osteoartrita ușoară spre moderată. Totuși, comparativ cu intervenția chirurgicală de înlocuire a articulației genunchiului, GAE are multiple avataje.

Sursa: HealthLine

Data actualizare: 17-12-2019 | creare: 22-03-2018 | Vizite: 3083
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cheia prevenției și tratamentului osteoartritei, în sfârșit descifrată
  • Nanotehnologie pentru detectarea biomarkerilor moleculari ai osteoartritei
  • Au fost identificate 9 noi gene asociate cu osteoartrita
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum