Impactul microparticulelor de plastic din polipropilenă asupra organismelor din apă

©

Autor:

Impactul microparticulelor de plastic din polipropilenă asupra organismelor din apă

În urma pandemiei de COVID-19, utilizarea plasticului a crescut marcat, din cauza necesității ridicării gradului de apărare a echipamentului de protecție în vederea prevenirii transmiterii virusului SARS-CoV-2. Plasticul, odată dezintegrat în particule minuscule, poate pătrunde în mâncare sau poate afecta ecosistemul. În vederea determinării acestui grad de afectare, cercetătorii au studiat efectele sale asupra microorganismelor ce trăiesc în apa dulce.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020 au fost necesare 89 de milioane de măști medicale lunar, ceea ce a produs o ascensiune a utilizării plasticului de unică folosință cu 250-300%. Acest procent, comparat cu situația anterioară pandemiei, a însemnat și o creștere a cantității de resturi de plastic ce a ajuns în oceane, aceasta înregistrând 25.000 de tone. Gravitatea acestor statistici este datorată potențialului toxic al microparticulelor de plastic asupra ADN-ului, ce apare în urma producerii speciilor reactive de oxigen.

 

Speciile de microorganismelor pe care cercetătorii le-au analizat au fost Raphidocelis subcapitata, Brachionus calyciflorus, Ceriodaphnia dubia și Heterocypris incongruens. Aceștia au evaluat efectele acute, subcronice și cronice ale expunerii acestora la microparticule de plastic, prin intermediul microscopiei.

 

Rezultatele au certificat efectul nociv al plasticului asupra lor, astfel că microorganismelor au fost afectate acut după 24 de ore de la expunere. Ceriodaphnia dubia a prezentat afectarea cea mai severă deoarece, după 7 zile de expunere, nivelul acesteia a fost de ordinul zecilor de unități µg/L, valoare care, conform cercetătorilor, este îngrijorătoare.

 

Tradus procentual, nivelul C. dubia a corespuns unei rate de mortalitate în rândul microorganismelor de minim 50%. De asemenea, analiza a certificat și o creștere a producției de radicali liberi de oxigen, ce a determinat alterări ale materialului genetic în rândul acestor microorganisme.

 

Cercetarea a oferit informații esențiale despre implicațiile asupra mediului pe care le au particulele de 1 µm de polistiren, acestea fiind considerate în zona mediană dintre microparticule și nanoparticule de plastic. Din păcate, în prezent nu există o soluție clară pentru îndepărtarea acestora, așadar este important să evităm creșterea nivelului de poluare prin plastic.

sursa: News Medical
foto: News Medical


Data actualizare: 28-03-2022 | creare: 28-03-2022 | Vizite: 370
Bibliografie
Impact of polystyrene microplastic particles on freshwater organisms, link: https://www.news-medical.net/news/20220323/Impact-of-polystyrene-microplastic-particles-on-freshwater-organisms.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
  • Contaminarea microplastică, întâlnită cel mai frecvent la moluște
  • Fulgii de zăpadă pot conține cantițăți variabile de plastic
  •