Impactul microparticulelor de plastic din polipropilenă asupra organismelor din apă

Impactul microparticulelor de plastic din polipropilenă asupra organismelor din apă

©

Autor:

Impactul microparticulelor de plastic din polipropilenă asupra organismelor din apă

În urma pandemiei de COVID-19, utilizarea plasticului a crescut marcat, din cauza necesității ridicării gradului de apărare a echipamentului de protecÈ›ie în vederea prevenirii transmiterii virusului SARS-CoV-2. Plasticul, odată dezintegrat în particule minuscule, poate pătrunde în mâncare sau poate afecta ecosistemul. În vederea determinării acestui grad de afectare, cercetătorii au studiat efectele sale asupra microorganismelor ce trăiesc în apa dulce.
Conform OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății, în 2020 au fost necesare 89 de milioane de măști medicale lunar, ceea ce a produs o ascensiune a utilizării plasticului de unică folosință cu 250-300%. Acest procent, comparat cu situaÈ›ia anterioară pandemiei, a însemnat È™i o creÈ™tere a cantității de resturi de plastic ce a ajuns în oceane, aceasta înregistrând 25.000 de tone. Gravitatea acestor statistici este datorată potenÈ›ialului toxic al microparticulelor de plastic asupra ADN-ului, ce apare în urma producerii speciilor reactive de oxigen.

 

Speciile de microorganismelor pe care cercetătorii le-au analizat au fost Raphidocelis subcapitata, Brachionus calyciflorus, Ceriodaphnia dubia și Heterocypris incongruens. Aceștia au evaluat efectele acute, subcronice și cronice ale expunerii acestora la microparticule de plastic, prin intermediul microscopiei.

 

Rezultatele au certificat efectul nociv al plasticului asupra lor, astfel că microorganismelor au fost afectate acut după 24 de ore de la expunere. Ceriodaphnia dubia a prezentat afectarea cea mai severă deoarece, după 7 zile de expunere, nivelul acesteia a fost de ordinul zecilor de unități µg/L, valoare care, conform cercetătorilor, este îngrijorătoare.

 

Tradus procentual, nivelul C. dubia a corespuns unei rate de mortalitate în rândul microorganismelor de minim 50%. De asemenea, analiza a certificat È™i o creÈ™tere a producÈ›iei de radicali liberi de oxigen, ce a determinat alterări ale materialului genetic în rândul acestor microorganisme.

 

Cercetarea a oferit informaÈ›ii esenÈ›iale despre implicaÈ›iile asupra mediului pe care le au particulele de 1 µm de polistiren, acestea fiind considerate în zona mediană dintre microparticule È™i nanoparticule de plastic. Din păcate, în prezent nu există o soluÈ›ie clară pentru îndepărtarea acestora, aÈ™adar este important să evităm creÈ™terea nivelului de poluare prin plastic.

sursa: News Medical
foto: News Medical


Data actualizare: 28-03-2022 | creare: 28-03-2022 | Vizite: 359
Bibliografie
Impact of polystyrene microplastic particles on freshwater organisms, link: https://www.news-medical.net/news/20220323/Impact-of-polystyrene-microplastic-particles-on-freshwater-organisms.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
  • Contaminarea microplastică, întâlnită cel mai frecvent la moluÈ™te
  • Fulgii de zăpadă pot conÈ›ine cantițăți variabile de plastic
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum