Implant sau punte dentară - comparație și ce să alegem

©

Autor:

Implant sau punte dentară - comparație și ce să alegem

Pierderea dinților constituie o problemă comună la nivel global, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății orale și a stării generale de sănătate. Dinții lipsă pot duce la dificultăți de masticație, afectarea pronunției, apariția problemelor de aliniere a dinților, precum și la pierderea masei osoase. Prin urmare, înlocuirea dinților lipsă este importantă pentru a preveni problemele de sănătate orală și pentru a menține o funcție orală optimă. Implantul dentar, împreună cu puntea dentară, reprezintă cele mai populare opțiuni pentru înlocuirea dinților pierduți. (1, 3, 5)

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar este un dispozitiv ortodontic în formă de șurub, realizat dintr-un material biocompatibil, de obicei titan sau zirconiu, care este plasat în osul maxilar sau mandibular pentru a înlocui rădăcina unui dinte lipsă. Implantul oferă o bază stabilă pentru un dinte artificial (coroană) sau un set de dinți artificiali (punți dentare). (1, 6)

Cum funcționează implantul dentar?

Un implant dentar funcționează ca o rădăcină artificială pentru un dinte natural lipsă. Implantul dentar este plasat în osul maxilar sau mandibular printr-o intervenție chirurgicală și este lăsat să se integreze în osul din jurul lui. Procesul de osteointegrare durează în general câteva luni, timp în care implantul devine fixat solid în os. După ce implantul a fost integrat în os, o coroană sau un set de dinți artificiali (punți dentare) sunt fixate pe implant pentru a crea aspectul și funcționalitatea unui dinte natural. (1, 2, 6)

Ce este puntea dentară?

O punte dentară este o restaurare dentară fixă care înlocuiește unul sau mai mulți dinți lipsă. Puntea dentară este formată din una sau mai multe coroane dentare care acoperă dinții naturali de pe ambele părți ale spațiului gol și un dinte fals care umple spațiul gol. O punte dentară creează, în esență, un gol din gură. (3, 4)

Cum funcționează puntea dentară?

O punte dentară funcționează prin înlăturarea golului lăsat de dinții lipsă și prin înlocuirea acestora cu un dinte fals sau cu mai mulți dinți falși. Puntea dentară este fixată în mod permanent în gură, astfel încât poate fi utilizată pentru a mesteca alimentele și pentru a restabili aspectul natural al zâmbetului. (3, 4)

Care sunt diferențele dintre implantul dentar și puntea dentară?

Există diferențe semnificative între cele două opțiuni de înlocuire a dinților lipsă, iar alegerea potrivită depinde de necesitățile și preferințele individuale ale fiecărei persoane. Principalele diferențe dintre implantul dentar și puntea dentară:

  • procedura (implanturile dentare implică o intervenție chirurgicală minoră, în timp ce punțile dentare implică pregătirea dinților vecini pentru a susține puntea dentară);
  • durabilitatea și estetica (implanturile dentare sunt considerate cele mai durabile și mai estetice dispozitive de înlocuire a dinților pierduți);
  • costurile (de obicei, implanturile dentare sunt mai costisitoare decât punțile dentare, însă costurile pot varia în funcție de numărul de dinți care trebuie înlocuiți și de alte factori individuali);
  • gradul de confort și funcționalitatea (implanturile dentare oferă o senzație și o funcționalitate similară cu cea a dinților naturali, fără a aluneca sau a se mișca în timpul mâncării sau vorbirii - în schimb, punțile dentare pot fi incomode sau pot cauza iritații). (2, 5)


Implant dentar vs punte dentară: ce alegem?

Atât implantul dentar, cât și puntea dentară pot înlocui cu succes dinții pierduți, oferind o multitudine de avantaje pentru sănătatea orală și generală. În general, implanturile dentare pot fi o alegere mai bună pentru persoanele care doresc o soluție permanentă, care să ofere o funcționalitate și o senzație similară cu cea a dinților naturali, fără a compromite sănătatea dentară a dinților vecini. În schimb, punțile dentare pot fi o opțiune mai bună pentru persoanele care doresc o soluție mai puțin costisitoare și mai rapidă, care să înlocuiască unul sau mai mulți dinți lipsă. (1, 3, 5)


Data actualizare: 07-04-2023 | creare: 07-04-2023 | Vizite: 426
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum