Implicațiile economice ale pandemiei cu coronavirus

©

Autor:

Implicațiile economice ale pandemiei cu coronavirus

Până la mijlocul lui martie 2020, pandemia de coronavirus, cu punct de origine în China, s-a extins la peste 200.000 de persoane din întreaga lume, afectând profund economia la nivel global. (1)
Debutul pandemiei a coincis cu Chunyun sau Festivalul Primăverii în China, o perioadă de sărbătoare cu multe evenimente și călătorii. Din cauza pandemiei, multe dintre acestea au fost anulate de către guvernul național și administrațiile locale, inclusiv festivitățile de Anul Nou. În 24 din cele 31 de provicii, municipalități și regiuni ale Chinei, s-a luat decizia prelungirii vacanței de Anul Nou, astfel încât oamenii să nu iasă din casele lor. Atunci, pentru prima dată, economia a fost sever afectată, având în vedere că toate aceste zone dețineau 80% din produsul intern brut al țării și răspundeau pentru 90% din exporturi. (1, 2, 3)

Investitorii sunt îngrijorați că răspândirea coronavirusului va influența în continuare economia și că acțiunile luate de guvern nu vor fi suficiente pentru a opri declinul. Ca răspuns la evenimentele curente, băncile centrale din multe țări au scăzut ratele în încercarea de a întări economia locală. Din nefericire, eforturile de oprire a răspândirii virusului vin cu prețul reducerii activității economice. Șocul economic produs de pandemia cu coronavirus este impresionant, chiar dacă îl comparăm cu Marea Criză Financiară din 2007-2008, deoarece afectează locuințe, afaceri, instituții financiare, piețe și magazine. Soluția cea mai bună pentru diminuarea lui este oferirea de ajutor celor mai vulnerabile zone. Este clar că, pe măsură ce infecția cu coronavirus se răspândește la nivel global, cel mai grav afectate țări vor necesita ajutor pentru a opri transmiterea virusului și terminarea pandemiei. Responsabilii politici din China deja au căutat modalități care să ajute economia țării precum renunțarea la taxele de asigurare socială, la facturile de utilități și la creditele bancare și în același timp, au crescut producția de echipamente medicale și au susținut activitățile critice pentru oprirea pandemiei. (1, 2)

La nivel global, pandemia de coronavirus are un impact politic, educațional, religios și economic. (3)

Impactul economic

Dintre toate, cea mai afectată din cauza pandemiei este industria turismului. Companiile aeriene au trebuit să anuleze zborurile iar turiștii să renunțe la călătoriile în interes de serviciu sau de vacanță. La nivel global, guvernele au introdus restricții de călătorie cu scopul de a opri răspândirea infecției cu coronavirus. La momentul actual, în lume, peste 100 de țări au restricții de călătorie din cauza pandemiei. Datorită creșterii excesive a numărului de cazuri de COVID-19, Uniunea Europeană a decis închiderea granițelor pentru călătorii veniți din alte părți ale lumii pentru o perioadă de 30 de zile. Firma ForwardKeys estimează că în urma acestei decizii ar putea fi afectate până la 48.200 de zboruri cu 10,2 milioane de tichete de zbor, cea mai afectată companie fiind Air France. În America, conducerea Trump a interzis călătorilor de pe aeroporturile din Europa să vină în țară. Dificultăți întâmpină și Anglia, care nu mai poate primi zboruri din China, cu atât mai mult cu cât călătorii din China erau de obicei în număr extrem de mare (potrivit VisitBritain, s-au raportat 415.000 de zboruri din China spre Anglia pe perioada  septembrie 2018-septembrie 2019). (1)

Pandemia are un impact negativ și asupra industriei hoteliere și a restaurantelor. Din cauza fricii de infecție cu noul coronavirus și la îndemnul guvernului de a sta acasă, persoanele nu mai frecventează restaurantele sau hotelurile. (1)

În ceea ce privește fabricile din China, producția industrială, a vânzărilor și investițiile au scăzut în primele 2 luni ale anului, față de aceeași perioadă din 2019. Datorită pandemiei, producția industrială a Chinei a scăzut cu 13,5% în primele 2 luni ale anului. Este bine cunoscut faptul că țara realizează o treime din producția de la nivel global, China fiind cel mai mare exportator de bunuri. Scăderea producției industriale în China a fost vizibilă și din spațiu, sateliții trimiși în spațiu de NASA detectând o reducere semnificativă a dioxidului de azot deasupra țării. De asemenea, vânzările de mașini din China au scăzut cu 92% în prima jumătate a lunii februarie. Din ce în ce mai multe firme producătoare de mașini, precum Tesla, vând acum mașini online, deoarece clienții nu mai frecventează saloanele de expoziție. (1)

Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), din cauza pandemiei de coronavirus, economia la nivel global ar putea înregistra anul acesta cea mai lentă creștere de la criza financiară din 2009. Se estimează că ea va fi doar de 2,4% în 2020, față de 2,9% în noiembrie 2019. Mai mult, dacă pandemia se prelungește, determinând fabricile să își suspende activitățile și muncitorii să stea acasă, economia ar putea scădea chiar până la 1,5%. (1)

În funcție de capacitatea administrativă, guvernele ar putea ajuta oamenii și firmele prin urmatoarele măsuri:

  • Investirea banilor în prevenirea, diagnosticul, controlul, tratamentul și oprirea răspândirii virusului, precum și ajutorarea persoanelor care au intrat în carantină sau ale căror afaceri au avut de suferit (de pildă, guvernul național poate aloca bani administrațiilor locale pentru aceste lucruri sau poate trimite personal medical în zonele afectate)
  • Acordarea temporară de bani celor mai afectate firme sau indivizi, până la rezolvarea pandemiei (spre exemplu, Franța, Japonia și Coreea acordă subvenții salariale persoanelor și firmelor care își iau concediu pentru a avea grijă de copii cât timp sunt închise școlile)
  • Scutirea de taxe a indivizilor și firmelor care nu își permit să plătească (spre exemplu, China scade taxele în cele mai afectate sectoare precum transporturile, turismul și industria hotelieră)
  • Dezvoltarea unui plan de continuitate în cazul unei transmiteri virale la scară largă (4)

Data actualizare: 25-03-2020 | creare: 25-03-2020 | Vizite: 589
Bibliografie
1. Coronavirus: A visual guide to the economic impact: https://www.bbc.com/news/business-51706225
2. The IMF explains the economic lessons from China’s fight against coronavirus: https://www.weforum.org/agenda/2020/03/imf-economic-lessons-from-china-fight-against-coronavirus/
3. Socio-economic impact of the 2019-2020 coronavirus pandemic: https://en.wikipedia.org/wiki/Socio-economic_impact_of_the_2019%E2%80%9320_coronavirus_pandemic#Political_impacts
4. Fiscal policies to protect people during the coronavirus outbreak: https://blogs.imf.org/2020/03/05/fiscal-policies-to-protect-people-during-the-coronavirus-outbreak/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •