Băuturile îndulcite cu zahăr sporesc riscul de cancer colorectal

©

Autor:

Băuturile îndulcite cu zahăr sporesc riscul de cancer colorectal

Consumul de băuturi bogate în zahăr în perioada adolescenței sau la vârsta adultă este asociat cu un risc crescut de cancer colorectal la femeile cu vârsta de sub 50 de ani, se arată într-un studiu recent publicat în revista Gut.
Diagnosticul cancerului colorectal a crescut în rândul persoanelor sub 50 de ani în ultimii ani, iar cercetătorii au încercat să afle motivul. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Washington, a găsit o legătură între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal la femeile cu vârsta sub 50 de ani. Rezultatele sugerează că un consum intens de băuturi cu zahăr în timpul adolescenței (între 13 și 18 ani) și vârsta adultă poate crește riscul de boală. Studiul oferă mai mult sprijin pentru eforturile de sănătate publică care încurajează oamenii să reducă cantitatea de zahăr pe care o consumă.

Cancerul colorectal la adulții mai tineri rămâne relativ rar, dar faptul că ratele au crescut în ultimele trei decenii este o problemă majoră de sănătate publică și o prioritate în prevenirea cancerului”, a spus autor principal, Yin Cao, profesor asociat de chirurgie și medicină la Divizia de Științe de Sănătate Publică de la Universitatea Washington. „Datorită creșterii cancerului colorectal la vârste mai mici, vârsta medie a diagnosticului de cancer colorectal a scăzut de la 72 de ani la 66 de ani. Aceste tipuri de cancer sunt mai avansate la momentul diagnosticului și au caracteristici diferite în comparație cu alte tipuri de cancere din populațiile mai în vârstă”.

 

În comparație cu femeile care au băut mai puțin de 250 ml de băuturi îndulcite cu zahăr pe săptămână, cele care au băut o cantitate de două SUA trei ori mai mare au avut un risc de a dezvolta cancer colorectal cu debut precoce de două ori mai mare. Cercetătorii au calculat o creștere de 16% a riscului pentru fiecare porție de 250 ml pe zi. Pentru studiul actual, cercetătorii au analizat datele din Nurses ‘Health Study II, un studiu asupra populației, care a urmărit starea de sănătate a aproape 116. 500 de asistente medicale de sex feminin din 1991 până în 2015.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 11-05-2021 | creare: 11-05-2021 | Vizite: 414
Bibliografie
Sugar-sweetened drinks linked to increased risk of colorectal cancer in women under 50, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210506183353.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
  • MIT: Mierea este mai sănătoasă decât zahărul
  • Se recomandă maximum 25 g de zahăr adăugat în dieta copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum