Inflamarea („înfundarea”) trompelor uterine

©

Autor:

Inflamarea („înfundarea”) trompelor uterine
„Înfundarea” trompelor, așa cum este cunoscută în mod obișnuit printre femei, se referă la o inflamare a trompelor uterine (tuburile falopiene) care în termeni medicali, poartă numele de salpingită.

Inflamarea trompelor uterine e o problemă ginecologică destul de severă, care afectează de-a lungul  vieții aproximativ 11% dintre femei, fiind mai frecventă la femeile tinere, de până în 25 de ani.

Problema „înfundării trompelor” apare mai cu seamă la tinerele care și-au început activitatea sexuală devreme, în adolescența timpurie sau care au un comportament sexual „dezordonat”: parteneri sexuali multipili, sex neprotejat. Salpiginita mai poate fi favorizată și de igiena precară, de aceea se întâlnește cu precădere la categoriile sociale defavorizate. Totuși, plaja sa de incidență nu se limitează la categoriile descrise mai sus, căci există cazuri care confirmă excepții de la șablon.

De ce este inflamația trompelor uterine o problemă care le afectează pe femei? În principal, pentru că e un factor important de risc pentru infertilitate: în cazul repetării episoadelor de salpiginită, riscul de a nu putea avea copii ajunge să depășească 50%!

Cum se produce infecția trompelor uterine și cum o putem recunoaște?

Inflamarea trompelor uterine se poate manifesta atât în episoade acute, însă are și potențialul de a se croniciza.

De regulă, problema apare în urma unei infecții situate la nivelul vaginului sau a colului uterin, după care aceasta urcă spre părțile superioare ale aparatului reproducător. Migrarea infecției din zona inferioară a aparatului genital spre zona superioară se face mai ales în perioada menstruației, când colul uterin se deschide pentru a face loc lichidului menstrual și astfel calea este „deschisă”.

Orice manevre invazive asupra zonei genitale predispun la o astfel de inflamare. Pe lista factorilor de risc pot fi adăugate și administrarea de antibiotice, cât și bolile cu transmitere sexuală – acestea creează un mediu propice dezvoltării infecției, prin dezechilibrarea florei vaginale și prin contaminarea cu bacterii și virusuri care declanșează inflamația.

În timpul actului sexual, bacteriile sunt împinse, prin mișcarea pelviană a gazdei (a femeii) și a penisului bărbatului. Cu atât mai mult, dacă ejacularea are loc înăuntru, sperma poate fi ea însăși purtatoarea infecției spre zona superioară a aparatului reproducător, trimițând-o în zona trompelor uterine.
Astfel, este evident faptul că folosirea prezervativului e esențială în a evita acest gen de inflamație și în general, a infecțiilor și bolilor transmisibile sexual (BTS).

De regulă, simptomele unei inflamații a trompelor sunt:
  • secreții vaginale cu un miros neplăcut  și cu o consistență neobișnuită
  • durere abdominală, care se poate intensifica la ovulație
  • sensibilitate crescută în zona abdomenului superior
  • durere în timpul actului sexual
  • febră
  • greață și vărsături

Dacă observați aceste semne, prezentați-vă la medicul ginecologic, pentru a depista inflamarea trompelor uterine în timp util. Diagnosticarea se poate face însă cu o oarecare dificultate, pentru că simptomele inflamației trompelor uterine pot fi confundate cu cele ale apendicitei, ale ovarului polichistic, cu endometrioza, dar și cu alte afecțiuni genitale.

Medicul dispune efectuarea a diferite teste clinice și de laborator, prin care să fie detectată sensibilitatea locală, asociată cu un răspuns pozitiv pentru gonoree, chlamydia, sifilis sau HIV. De asemenea, se efectuează teste de sarcină, pentru a exclude varianta unei sarcini ectopice.

Ce implicații are inflamarea trompelor uterine?

Inflamarea trompelor uterine împiedică ovulul eliberat de ovar să fie fecundat, scăzând dramatic șansele de a rămâne însărcinată pe cale naturală, afectând feritilitatea în 25% din cazuri.

Mai mult, „înfundarea” trompelor favorizează la dezvoltarea unei sarcini ectopice (extrauterine).  Practic, embrionul, neputându-se instala în uter, din cauza trompei/trompelor inflamate, își găsește loc în altă parte, adesea chiar în trompa uterină .Acastă complicație amenință sănătatea femeii, cât și starea sa psihică, în momentul în care își dorește un copil și nu poate să rămână însărcinată.

De asemenea, există cazuri când durerea pelviană cauzată de inflamația trompelor se cronicizează și este resimțită permanent, fapt care, evident, este extrem de inconfortabil pentru trup și pentru minte, afectând activitățile de zi cu zi ale femeii în cauză.

Inflamarea trompelor uterine se tratează, de regulă, prin administrarea de antibiotice pentru a vindeca infecția ce a declanșat afecțiunea. În acest mod, prin stoparea infecției, fertilitatea femeiii este protejată, pentru că trompele revin la statusul inițial, iar riscul unei sarcini ectopice este exclus.

În detaliu, despre salpingită, în secțiunea de Boli a Bibliotecii medicale.

Data actualizare: 29-10-2013 | creare: 12-09-2013 | Vizite: 55720
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Răceala la ovare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum