Ingrijirea parului si a pielii capului

Produse de conditionare

Incretirea prealabila este necesara pentru numeroase tipuri de aranjament al parului.
Tehnic ea cuprinde mai multe faze: umidificarea parului, rularea lui pe bigudiuri, uscarea pe bigudiuri si apoi desfacerea lor de pe bigudiu. Fiecare dintre aceste patru faze aduce o modificare fizica (a proprietatilor visco-elastice a firului de par sub actiunea fortelor mecanice de tractiune, a elongatiilor) sau chimica fibrelor keratinice.

Daca umidificarea se face cu produse numite solutii pentru par permanent, aceste, continind in general acizi si amoniac degradarea parului poate fi importanta. La ea se adauga uscarea cu aer cald, un alt prcedeu care degradeaza firul, in plus, viata moderna supune parul la alte agresiuni: factorii poluanti din mediu, vântul, soarele, expunerea la raze UV, altereaza suprafata firului de par si il fragilizeaza.

Pentru imbunatatirea aspectului parului avem la dispozitie produsele de conditionare folosite dupa spalare. Acestea contin acizi grasi si acooli: trigliceride naturale (ulei de masline, ulei de avocado), ceara, ulei de jojoba, lanolina, fosfolipide, vitamina A, B, E, colagen, keratina, gelatina si polimeri cationici.

Produsele de conditionare sunt prezentate sub diferite forme:
1. Balsamurile, sunt destinate parului normal, uscat sau foarte uscat si sunt folosite dupa fiecare spalare.
2. Mastile capilare sunt creme destinate parului foarte uscat, se folosesc o data pe saptamâna si sunt lasate sa actioneze 30 de minute inainte de clatire.
3. Uleiurile capilare sunt utilizate de foarte mult timp, ele protejeaza lubrefiaza si dau parului un aspect placut. Se pot aplica inainte sau dupa samponaj.

Alte produse de conditionare care nu necesita clatire sunt destinate a ajuta la coafarea parului si a mentine coafura: lotiunile hidroalcoolice, gelurile non grase, spumele in aerosoli, brillantinele, etc.

Având la dispozitie o gama larga de sampoane si produse de conditionare ingrijirea parului poate fi facuta cu usurinta. Frecventa cu care se spala parul depinde de tipul acestuia si de starea de sanatate. Dermatologul poate ajuta la alegerea samponului in functie de starea scalpului sau a parului (sanatosa sau patologica) si poate pescrie medicamente specifice, sampoane dermatologice sau cosmetice.


Data actualizare: 12-08-2013 | creare: 30-12-2006 | Vizite: 90791
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul Boli de piele:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli de piele