Ingrijirea parului si a pielii capului

Produse destinate opririi caderii parului sau indesirii lui

Alopecia difuza, numita si alopecie de stres, este principala cauza de consult dermatologic atunci cind pacientii sunt confruntati cu caderea parului.

In aceste cazuri se recomanda vitaminoterapie dominata de Bepanthene, Biotine sau Placentafil initial injectabil, apoi per os. Din pacate aceste medicamente sunt absente din farmacopeea noastra. Acizii aminati (cistina, metionina, gelatina) se gasesc in diverse asocieri medicamentoase.

Principalele medicamente recunoscute ca avind actiune de oprire a caderii parului sunt Minoxidilul si Propecia. Minoxidilul, 2-4-diamino-6 piperidinopirimidin-3 oxidul are un efect vasodilatator local important, stimuleaza keratinocitele si prelungeste viata celulelor in vitro si se aplica topic, in concentratii de 1,2, pina la 5 %.
Oprirea caderii survine la trei luni dupa inceperea tratamentului, iar la 6 luni se constata prirea totala a caderii parului la 92% dintre pacienti.

 

 

Dintre cosmeticele destinate opririi caderii parului amintim lotiuni sau sampoane continind substante cu efect usor vasodilatator la nivelul radacinii firului de par, cu vitamine si minerale sau diverse extracte de plante cu efect trofic. Nu facem decit sa amintim despre aceste preparate deoarece pentru majoritatea nu exista demonstari stiintifice ale eficacitatii lor, ele actionind mai mult ca efect placebo si ajutind pacientul sa treaca hopul unui efluvium dupa care oricum podoaba capilara se reface.

Medicul dermatolog trebuie sa aiba puterea sa reziste marketingului acestor produse care promit cresterea parului si sa informeze corect pacientul despre limitele sampoanelor si lotinilor capilare cosmetice!

 

 


Data actualizare: 12-08-2013 | creare: 30-12-2006 | Vizite: 90519
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul Boli de piele:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Boli de piele