Înotul pentru bebeluşi

©

Autor:

Înotul pentru bebeluşi
Contrar a ceea ce se credea în trecut, bebeluşii nu trebuie ţinuţi ca într-un glob de sticlă până ajung la o vârstă care să le permită să cunoască lumea. Dezvoltarea şi cunoaşterea încep cu prima zi de viaţă, iar părinţii ar trebui să le faciliteze acest proces.

Printre cele mai noi astfel de practici este şi înotul. Studiile au arătat ca bebeluşii au un echilibru mai bun şi deprind mult mai uşor tehnica înotului decât adulţii sau chiar decât copiii mai mari. Beneficiile unei astfel de opţiuni nu sunt nici ele de neglijat, fiind demonstrat că înotul pentru bebeluşi nu este nici pe departe un moft cu posibile consecinţe negative. Bineînţeles, ca orice activitate ce are legătură cu nou-născuţii, şi aceasta trebuie să se desfăşoare sub stricta îndrumare a unui instructor şi luându-ţi toate măsurile de precauţie. (1)

Citeşte mai jos câteva informaţii despre beneficiile practicării înotului pentru bebeluşi, ce spun studiile în domeniu, ce etape trebuie să parcurgă părinţii în această situaţie şi care sunt recomandările demne de luat în seamă.

Care sunt avantajele practicării înotului pentru bebeluşi?

Scade cu mult riscul de înec

Un studiu realizat în 2009 la National Institute of Health, în Statele Unite ale Americii, a arătat că lecţiile de înot pot reduce cu 88% riscul de înec printre copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani, de altfel, categoria cea mai predispusă la înec. Cum copiii sunt supuşi unui risc mult mai mare de înec sau accidentări la piscină, învăţarea acestor deprinderi îi pune la adăpostul unor astfel de evenimente neplăcute. (2)

Le dezvoltă echilibrul şi capacitatea motorie

La această concluzie au ajuns Hermundur Dismundsson şi Brian Hopkins, autorii unui studiu realizat în Islanda. În proiect au fost incluşi 19 copii care participaseră la lecţii de înot încă de la vârsta de 2-3 luni şi 19 copii care nu ştiau să înoate, acesta fiind singurul factor care îi diferenţia. Copiii din prima categorie au participat la lecţii de înot timp de 2 ore pe săptămână, de la vârsta de 2-3 luni, până când au împlinit 7 luni. O şedinţă implică lucruri de bază: să se menţine pe o saltea, să sară de pe marginea piscinei, să se întindă după jucării aflate în apă păstrându-şi echilibrul, ţinându-se de mână părintelui etc.
Ajunşi apoi la vârsta de 5 ani, copiii din ambele grupuri au fost testaţi prin exerciţii similare cum ar fi mersul pe vârfuri, menţinerea echilibrului într-un picior, sărituri etc. Rezultatele au arătat în mod clar faptul că acei copii care luaseră lecţii de înot încă din primele luni de viaţă au înregistrat rezultate mult mai bune la testele specialiştilor. (3)

Promovează sănătatea fizică şi mentală

Fiecare lecţie realizată la bazin, cuprinzând lecţii de bază sau exerciţii ceva mai complicate, reprezintă un antrenament complet pentru bebeluşi. Inima, plămânii, funcţia cognitivă, stimularea simţurilor – toate sunt implicate în antrenament şi ajută copilul să se dezvolte atât fizic, cât şi mental. De altfel, un studiu finlandez a arătat ca bebeluşii care înotau au mers mult mai repede decât ceilalţi, parte datorită tonusului muscular foarte bun.
În apă se folosesc grupe de muşchi care, altminteri, nu ar putea fi implicate în mişcare. În plus, înotul relaxează, stimulează somnul şi apetitul – beneficii ce se aplică atât copiilor, cât şi părinţilor. (3)

Ajută la o mai bună legătură părinte-copil

Prezenţa unuia sau ambilor părinţi în bazin, alături de bebeluş, este binevenită. Astfel, se creează o legătură mai puternică, un beneficiu ce ar trebui avut în vedere în special de părinţii foarte ocupaţi, ce nu îşi petrec foarte mult timp cu copilul sau de cei care au mai mulţi copii. (4)

Înotul dezvoltă încrederea copilului

La o vârstă fragedă, bebeluşul nu are noţiunea fricii, aşadar se va bucura de bălăceala din apă şi nu va percepe lecţiile de înot ca pe o corvoadă. Tocmai din acest motiv, ei învaţă mişcările mult mai repede. Ori de câte ori sunteţi împreună în bazin, fii relaxat, zâmbeşte-i şi încearcă să nu îl ţii prea aproape de tine. În timp, toate acestea vor da roade, iar faptul că se descurcă din ce în ce mai bine şi reuşeşte să execute exerciţiile singur va pune bazele unei încrederi în sine sporite. (4)

Creşte capacitatea de învăţare

În apă, bebeluşii răspund la comenzi vocale repetate, ceea ce le creşte capacitatea mentală şi de înţelegere. Un studiu realizat în Germania a demonstrat că bebeluşii care înoată au o dezvoltare avansată, dar şi competenţe sociale mai bune, ca de altfel şi o inteligenţă crescută. (3)

Recomandări pentru părinţi

Dacă aţi conchis că înotul pentru bebeluşul vostru este un pas benefic, iată mai jos câteva recomandări care v-ar putea folosi.

Când este indicat să duci bebeluşul la înot?

Deşi foarte mulţi părinţi amână momentul începerii cursurilor, specialiştii susţin că nu există o astfel de vârstă potrivită. Studiile care au încercat să stabilească beneficiile înotului pentru bebeluşi au avut ca participanţi la cercetare bebeluşi de 2-3 luni, aşa că ar fi recomandat să aştepţi până în jurul acestei vârste când şi mama va fi recuperată total. De asemenea, şcolile sau bazinele în care se desfăşoară aceste cursuri pot avea restricţii speciale, aşa că cel mai bine ar fi să te interesezi direct la sursă. (3)

În ceea ce priveşte vaccinările, deşi acestea nu sunt obligatorii pentru ca cel mic să înceapă cursurile de înot, unele şcoli sau bazine îţi cer o copie după carnetul de vaccinări.

Ţine minte, însă, că înainte de a-ţi duce bebeluşul la înot, trebuie să ceri părerea medicului de familie, de la care vei lua şi avizul medical. Medicul îţi poate da anumite sfaturi sau îţi poate interzice un astfel de antrenament în cazul în care afecţiunile copilului tău nu permit asta. Cu toate acestea, înotul, ca de altfel şi hidroterapia, pot fi benefice în cazul unor afecţiuni mai grave. Pentru toate acestea, însă, trebuie să te adresezi atât medicului de familie, cât şi instructorului specializat de la bazinul de înot.

Cum alegi bazinul potrivit pentru tine şi bebeluşul tău?

Începe printr-un mic research pe internet: informaţii practice, forumuri sau grupuri pe Facebook în care mămicile îşi împărtăşesc experienţa, bazinele apropiate de casa ta etc. Apoi, vizitează câteva dintre ele şi ai în vedere următoarele aspecte:
  • dacă au clase speciale pentru înotul pentru bebeluşi,
  • dacă au instructori specializaţi şi care este calificarea lor,
  • dacă au medic autorizat,
  • care este temperatura apei (care ar trebui să fie undeva în jur de 31 de grade Celsius),
  • cum se realizează igienizarea apei etc.
Doar după cumularea tuturor acestor informaţii, poţi lua o decizie.

Care sunt actele necesare înscrierii copilului tău la astfel de cursuri?

Fiecare scoală de înot ar putea avea reguli distincte, însă, în linii mari, actele de care ai avea nevoie sunt următoarele: adeverinţa care să ateste că bebeluşul este clinic sănătos şi nu este luat în evidenţă cu boli cronice, copie carnet vaccinări şi, în unele cazuri, avizul epidemiologic, examenul de sumar urină şi examen coproparazitologic. (5)

Data actualizare: 08-08-2021 | creare: 21-11-2014 | Vizite: 12120
Bibliografie
(1) Studiu demonstreaza beneficii in privinta inotului pentru bebelusi, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/187087.php
(2) Cercetarile arata avantaje in privinta inotului la copii cu varste foarte mici, link: https://blogs.evtrib.com/evmoms/2013/06/21/guest-column-research-shows-benefit-of-early-swimming-lessons/
(3) Beneficiile invatatului timpuriu, link: https://www.waterbabies.co.uk/baby-swimming/benefits-of-learning-early
(4) Beneficiile inotului la bebelusi, link: https://www.yourdocmedical.co.uk/articles/93
(5) Educatie acvatica/sport, link: https://k-sport.ro/activitati-bebe/educatie-acvatica-inot/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum