Inteligența artificială ar putea prezice infarctul miocardic

©

Autor:

Inteligența artificială ar putea prezice infarctul miocardic
Cercetătorii de la spitalul american Cedars-Sinai au creat un program bazat pe inteligență artificială prin care se poate prezice cu ușurință dacă o persoană va suferi un atac de cord. Cu ajutorul acestuia, medicii au putut prezice cu exactitate care dintre pacienți aveau să facă infarct într-un interval de cinci ani de la analiză.
Bazându-se pe analiza acumulărilor de placă ateromatoasă la nivelul vaselor inimii, un medic poate aprecia posibilitatea ca pacientul în cauză să dezvolte un atac de cord în aproximativ jumătate de oră, în medie. Programul specialiștilor americani poate realiza acest lucru în doar 5-6 secunde, analizând cantitatea de depozite lipidice din interiorul vaselor coronare. Aceste informații pot fi obținute cu ajutorul unei angiografii computerizate, însă până acum nu a existat o posibilitate de a măsura cantitatea de placă de aterom de la acest nivel.

Programul a fost creat prin analiza a 1196 de persoane a căror vase sanguine au fost investigate cu ajutorul angiografiei computerizate, iar cercetătorii au folosit programul pentru a determina cantitativ severitatea afectării acestora. Comparația rezultatelor programului a fost făcută cu analizele experților ce au consultat pacienții la momentul consultului și cu tehnici invazive de determinare a cantității de placă de aterom depusă, precum ultrasunetele intravasculare sau angiografia coronară prin cateter.

De asemenea, programul a fost capabil să estimeze cu mare acuratețe persoanele care aveau să sufere un atac de cord în următorii 5 ani de la analiza inițială și în cadrul evaluării unui studiu numit SCOT-HEART, care a conținut investigațiile angiografice a 1611 persoane.

Damini Dey, director la Institutul Cedars-Sinai și unul dintre autorii studiului, menționează că sunt necesare studii suplimentare pentru a certifica eficiența acestui program și pentru a îl putea folosi în practica medicală curentă. Cu toate acestea, conform autorului, invenția lor poate determina riscul pe care o persoană îl are de a dezvolta un infarct miocardic, bazându-se pe cantitatea de placă ateromatoasă și pe compoziția ei.

sursa: Science Daily
foto: Cedars Sinai

Data actualizare: 24-03-2022 | creare: 24-03-2022 | Vizite: 317
Bibliografie
Artificial intelligence tool may help predict heart attacks, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220322221827.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Temperatura scăzută poate fi un factor major pentru declanșarea infarctului
  • Cristalele de colesterol, un indicator al iminenței infactului miocardic
  • Inteligența artificială și beneficiile în medicină
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum