Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral

Fructele reprezintă o sursă importantă de potasiu, fibre alimentare, antioxidanÈ›i È™i alte substanÈ›e bioactive cu rol în promovarea sănătății cardiovasculare. De asemenea, acestea conÈ›in cantități reduse de sodiu, grăsimi È™i au o valoare calorică scăzută.
În scopul realizării studiului, între anii 2004 È™i 2008 au fost colectate date de la cei 450,000 adulÈ›i intervievaÈ›i din 10 regiuni ale Chinei. Starea acestora de sănătate a fost evaluată în următorii 7 ani.
18% dintre voluntarii studiului au declarat un consum zilnic de fructe. 9,4 % au consumat fructe în 4-6 zile ale săptămânii, reprezentând un consum regulat.
Consumul zilnic a cel puțin 100 g fructe proaspete (o porție) a fost asociat cu reducerea mortalității de cauză cardiovasculară cu aproximativ 30%.
Autorul studiului susÈ›ine că, asocierea puternică dintre aportul de fructe È™i reducerea riscului È™i mortalității crdiovasculare care a fost observată în cadrul acestui studiu, în pofida cantității reduse consumate, s-ar datora consumului predominant al fructelor locale È™i în stare proaspătă. În acest timp, în țările dezvoltate, deÈ™i aportul de fructe este mult mai prevalent, acestea sunt puternic procesate, sub formă de sucuri, smoothie-uri, etc.
Rezultatele studiului vin în sprijinul recomandărilor internaÈ›ionale cu privire la rolul fructelor în cadrul alimentaÈ›iei echilibrate È™i la importanÈ›a formei de consum (întregi, proaspete, predominant din producÈ›ii locale) pentru a beneficia la maxim de efectele protective asupra sănătății cardiovasculare.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 12-04-2016 | creare: 11-04-2016 | Vizite: 2456
Bibliografie
Fresh fruit associated with lower risk of heart attack and stroke, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160406181538.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul mai multor fructe și legume poate ajuta la prevenirea căderilor la adulții în vârstă, în special la femei
- Ce impact are postul intermitent asupra sănătății sistemului osos?
- Aportul de grăsimi vegetale și animale corelat cu riscul de mortalitate
- Legătura dintre consumul de alcool și aportul alimentar
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Am nevoie de un sfat: Sotul meu de 42 ani a suferit un accident vascular cerebral
- Accident cardio-vascular avc
- Posibil infarct miocardic
- ACV sau altceva?
- Avc, fibrilatie atriala si nervozitate
- Regim alimentar numai cu fructe si legume fierte
- Atrofie cortico-cerebrala
- După operație
- Tratament accident vascular