Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral

Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral

©

Autor:

Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral
Conform unui studiu publicat recent în New England Journal of Medicine, persoanele care consumă în mod regulat fructe proaspete manifestă o diminuare semnificativă a riscului de infarct miocardic È™i accident vascular cerebral, principalele cauze de mortalitate cardiovasculară.

Fructele reprezintă o sursă importantă de potasiu, fibre alimentare, antioxidanÈ›i È™i alte substanÈ›e bioactive cu rol în promovarea sănătății cardiovasculare. De asemenea, acestea conÈ›in cantități reduse de sodiu, grăsimi È™i au o valoare calorică scăzută.

În scopul realizării studiului, între anii 2004 È™i 2008 au fost colectate date de la cei 450,000 adulÈ›i intervievaÈ›i din 10 regiuni ale Chinei. Starea acestora de sănătate a fost evaluată în următorii 7 ani.

18% dintre voluntarii studiului au declarat un consum zilnic de fructe. 9,4 % au consumat fructe în 4-6 zile ale săptămânii, reprezentând un consum regulat.

Consumul zilnic a cel puțin 100 g fructe proaspete (o porție) a fost asociat cu reducerea mortalității de cauză cardiovasculară cu aproximativ 30%.

Autorul studiului susÈ›ine că, asocierea puternică dintre aportul de fructe È™i reducerea riscului È™i mortalității crdiovasculare care a fost observată în cadrul acestui studiu, în pofida cantității reduse consumate, s-ar datora consumului predominant al fructelor locale È™i în stare proaspătă. În acest timp, în țările dezvoltate, deÈ™i aportul de fructe este mult mai prevalent, acestea sunt puternic procesate, sub formă de sucuri, smoothie-uri, etc.

Rezultatele studiului vin în sprijinul recomandărilor internaÈ›ionale cu privire la rolul fructelor în cadrul alimentaÈ›iei echilibrate È™i la importanÈ›a formei de consum (întregi, proaspete, predominant din producÈ›ii locale) pentru a beneficia la maxim de efectele protective asupra sănătății cardiovasculare.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-04-2016 | creare: 11-04-2016 | Vizite: 2456
Bibliografie
Fresh fruit associated with lower risk of heart attack and stroke, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160406181538.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectul fructelor È™i legumelor asupra pielii, mai atractiv decât bronzul
  • Ecografia Doppler identifică riscul de atac vascular la pacienÈ›ii asimptomatici
  • Fructe È™i seminÈ›e care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum