Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral

©

Autor:

Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral
Conform unui studiu publicat recent în New England Journal of Medicine, persoanele care consumă în mod regulat fructe proaspete manifestă o diminuare semnificativă a riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral, principalele cauze de mortalitate cardiovasculară.

Fructele reprezintă o sursă importantă de potasiu, fibre alimentare, antioxidanți și alte substanțe bioactive cu rol în promovarea sănătății cardiovasculare. De asemenea, acestea conțin cantități reduse de sodiu, grăsimi și au o valoare calorică scăzută.

În scopul realizării studiului, între anii 2004 și 2008 au fost colectate date de la cei 450,000 adulți intervievați din 10 regiuni ale Chinei. Starea acestora de sănătate a fost evaluată în următorii 7 ani.

18% dintre voluntarii studiului au declarat un consum zilnic de fructe. 9,4 % au consumat fructe în 4-6 zile ale săptămânii, reprezentând un consum regulat.

Consumul zilnic a cel puțin 100 g fructe proaspete (o porție) a fost asociat cu reducerea mortalității de cauză cardiovasculară cu aproximativ 30%.

Autorul studiului susține că, asocierea puternică dintre aportul de fructe și reducerea riscului și mortalității crdiovasculare care a fost observată în cadrul acestui studiu, în pofida cantității reduse consumate, s-ar datora consumului predominant al fructelor locale și în stare proaspătă. În acest timp, în țările dezvoltate, deși aportul de fructe este mult mai prevalent, acestea sunt puternic procesate, sub formă de sucuri, smoothie-uri, etc.

Rezultatele studiului vin în sprijinul recomandărilor internaționale cu privire la rolul fructelor în cadrul alimentației echilibrate și la importanța formei de consum (întregi, proaspete, predominant din producții locale) pentru a beneficia la maxim de efectele protective asupra sănătății cardiovasculare.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-04-2016 | creare: 11-04-2016 | Vizite: 2215
Bibliografie
Fresh fruit associated with lower risk of heart attack and stroke, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160406181538.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectul fructelor și legumelor asupra pielii, mai atractiv decât bronzul
  • Ecografia Doppler identifică riscul de atac vascular la pacienții asimptomatici
  • Fructe și semințe care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică
  •