Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral

Fructele reprezintă o sursă importantă de potasiu, fibre alimentare, antioxidanți și alte substanțe bioactive cu rol în promovarea sănătății cardiovasculare. De asemenea, acestea conțin cantități reduse de sodiu, grăsimi și au o valoare calorică scăzută.
În scopul realizării studiului, între anii 2004 și 2008 au fost colectate date de la cei 450,000 adulți intervievați din 10 regiuni ale Chinei. Starea acestora de sănătate a fost evaluată în următorii 7 ani.
18% dintre voluntarii studiului au declarat un consum zilnic de fructe. 9,4 % au consumat fructe în 4-6 zile ale săptămânii, reprezentând un consum regulat.
Consumul zilnic a cel puțin 100 g fructe proaspete (o porție) a fost asociat cu reducerea mortalității de cauză cardiovasculară cu aproximativ 30%.
Autorul studiului susține că, asocierea puternică dintre aportul de fructe și reducerea riscului și mortalității crdiovasculare care a fost observată în cadrul acestui studiu, în pofida cantității reduse consumate, s-ar datora consumului predominant al fructelor locale și în stare proaspătă. În acest timp, în țările dezvoltate, deși aportul de fructe este mult mai prevalent, acestea sunt puternic procesate, sub formă de sucuri, smoothie-uri, etc.
Rezultatele studiului vin în sprijinul recomandărilor internaționale cu privire la rolul fructelor în cadrul alimentației echilibrate și la importanța formei de consum (întregi, proaspete, predominant din producții locale) pentru a beneficia la maxim de efectele protective asupra sănătății cardiovasculare.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 12-04-2016 | creare: 11-04-2016 | Vizite: 2479
Bibliografie
Fresh fruit associated with lower risk of heart attack and stroke, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160406181538.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Uită de sucul de fructe! Consumă fructele întregi!
- Modificările dietei pot fi o strategie potențială împotriva COVID-19: dietă mediteraneană, recomandată de cercetători
- Nu toate fibrele au aceleași beneficii: doar fibrele din cereale sunt asociate cu scăderea inflamației
- Cu mici modificări, dieta japoneză arată promițătoare în scăderea tensiunii arteriale
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Calmante dupa AVC
- Am facut preinfarct?
- Nu ne cunoaste, o striga doar pe mama ei moarta, nu mai mananca, nu mai bea nici apa...
- AVC ischemic
- Tratament AVC raspuns urgent pls!!!
- AVC ischemic acum 6 luni
- Va rog sa-mi raspundeti!!!!
- Probleme post avc
- Acte incomplete la externare?
- AVC sau nu ?