Cristalele de colesterol, un indicator al iminenței infactului miocardic

©

Autor:

Cristalele de colesterol, un indicator al iminenței infactului miocardic
După examinarea substanțelor care pot bloca arterele coronare la pacienții cu infarct miocardic, cercetătorii de la Universitatea din Michigan State au ajuns la concluzia că prezența cristalelor de colesterol poate fi un semn de infarct miocardic iminent.

Acest tip special de colesterol dur a fost raportat la peste 89% dintre pacienții care s-au prezentat la secția de urgențe cu simptome ale unui infarct miocardic (durere toracică care iradiază în mandibulă, gât, brațe și spate, dispnee, slăbiciune, vertij, anxietate).

Studiile anterioare au arătat că în momentul în care colesterolul trece din stare lichidă în stare solidă sau cristal, el crește în volum. Mărirea dimensiunilor în interiorul arterei poate să rupă pereții acesteia și să blocheze fluxul de sânge, determinând un infarct miocardic sau atac cerebral.

Cercetătorii au examinat pacienții care s-au prezentat la peste 240 de camere de gardă din SUA. Imediat după ce un pacient cu infarct miocardic era internat, echipa recolta cristale de colesterol pentru a le examina dimensiunea și duritatea. S-a observat că grupurile de cristale reușeau să rupă plăcile ateromatoase și pereții arterelor, cauzând leziuni fizice și pătrunzând chiar în inimă. De asemenea, cercetătorii au confirmat că aceste cristale activează producerea de molecule pro-inflamatorii precum Interleukina 1-beta, care poate activa un proces inflamator, astfel aducând și mai multe prejudicii arterei.

Pentru a reduce formarea cristalelor de colesterol se recomandă realizarea de exerciții fizice și adoptarea unei diete echilibrate.

Sursa: MSN

Data actualizare: 14-01-2019 | creare: 14-09-2017 | Vizite: 4524
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral
  • Privarea de somn ar putea duce la scăderea colesterolului bun
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum