Jumătate din femeile ce își fac mamografii anual primesc rezultate fals pozitive după zece ani

©

Autor:

Jumătate din femeile ce își fac mamografii anual primesc rezultate fals pozitive după zece ani
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Davis, California, arată că jumătate din persoanele de sex feminin au făcut o mamografie cu rezultate fals pozitive în decursul unui deceniu în care au realizat această investigație anual. Cu toate acestea, riscul de obținere a unor astfel de rezultate eronate este redus dacă mamografia este realizată o dată la doi ani.
De asemenea, aceștia au descoperit și că riscul ca aceste investigații să ofere rezultate fals pozitive este scăzut dacă se realizează prin mamografia 3D standard, spre deosebire de cea 2D, care a înregistrat un număr crescut de astfel de rezultate. Studiul a evidențiat faptul că o comunicare bună între pacient și doctor a redus mai mult numărul de astfel de erori decât alegerea unei tehnologii de investigație imagistică mai performante.

Detectarea timpurie a cancerului de sân este esențială, deoarece acesta este pe al doilea lor în topul cauzelor de deces în rândul americanilor. În general, în urma depistării unor formațiuni anormale relevate de o mamografie, pacienta este supusă unor investigații suplimentare pentru a verifica diagnosticul și gravitatea patologiei, Dacă, însă, la aceste examinări ulterioare aceasta nu prezintă formațiuni tumorale, iar în decursul următorului an acest lucru rămâne valabil, rezultatul inițial oferit de mamografie este considerat fals pozitiv.

Aceste rezultate eronate sunt frecvente, mamografiile 2D având o rată de greșire de 12%. Diana Miglioretti, profesor la UC Davis, afirmă că pacientele care primesc astfel de rezultate nu trebuie să fie speriate de faptul că sunt chemate la investigații suplimentare, întrucât este esențial să fie examinate mai atent elementele patologice evidențiate imagistic. Totodată, aceasta mai spune și că, de cele mai multe ori, formațiunile tumorale sunt benigne.

Riscul de obținere a unor rezultate fals pozitive în urma realizării de mamografii anuale este de 17%, însă acest procent poate scădea la 10% dacă pacientele efectuează aceeastă investigație o dată la doi ani. De asemenea, în cazul în care se ajunge la biopsie, riscul ca rezultatul acesteia să fie fals pozitiv este de 7%, în comparație cu unul de 11%, în cazul investigațiilor anuale.

sursa: Science Daily
foto: UC Davis Health

Data actualizare: 29-03-2022 | creare: 29-03-2022 | Vizite: 564
Bibliografie
Half of all women experience false positive mammograms after 10 years of annual screening, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220325122711.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Diagnosticarea cancerului mamar cu ajutorul mamografiilor optice
  • Diagnosticarea cancerului mamar cu ajutorul unei pilule
  • Screening-ul mamografic, recomandat cu 5-8 ani mai devreme pentru femeile care au rude de gradul I cu cancer de sân
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum