Laptele ii tampeste pe batrani

Data publicării: 24-05-2007

Calciul are o influenta benefica mai mult asupra copiilor decat a persoanelor in varsta. Conform concluziilor unor cercetari de ultima ora ale savantilor americani, calciul, prezent in cantitati importante in produsele lactate, are un impact dezastruos asupra functiilor vitale ale creierului, transmite AP.
    Ba mai mult, avertizeaza oamenii de stiinta, calciul in exces duce la scaderea capacitatilor mentale in cazul adultilor inaintati in varsta, mai ales in combinatie cu vitamina D, care ajuta la fixarea calciului in sange.
    O dieta pe baza de produse lactate in cazul batranilor inseamna dezastru garantat, sustine echipa de cercetatori de la Universitatea Duke din California de Nord, careia ii apartin concluziile in cauza.
    Oamenii de stiinta au ajuns la respectivele rezultate in urma unor ani indelungati de experimente, pe un esantion reprezentativ de adulti in varsta, intre 60 si 86 de ani.
    In urma acestor cercetari s-a constatat ca, in conditii aproximativ egale de trai, tesuturile nervoase afectate pe creier erau in proportie mult mai importanta la persoanele cu un consum mai mare calciu si vitamina D decat la persoanele care aveau o dieta saraca in produse lactate, cu un aport nesemnificativ de vitamina D.
    Conform specialistilor, depunerile de calciu provoaca embolie (obturarea vaselor sanguine) care afecteaza iremediabil activitatea creierului, prin scaderea nivelului de irigare a acestuia cu sange.
    Sefa echipei de cercetatori de la universitatea mentionata din California de Nord, Martha Pan, a indicat ca ”medicii sunt din ce in ce mai ingrijorati de efectele excesului de calciu”. Mai cu seama ca reclamele tv. indeamna oamenii sa consume tot mai mult calciu. ”incercam sa aducem la cunostinta consumatorilor obisnuiti la ce riscuri se expun atunci cand opteaza pentru o dieta bogata in calciu si vitamina D”, a adaugat aceasta pentru revista Health.
    Specialistii recomanda persoanelor trecute de 50 de ani sa reduca consumul unor alimente precum produsele lactate, sucul de portocale, cerealele bogate in calciu, precum si pestele marin sau ficatul de orice fel.
Sursa: Rompres, 24-05-2007, Vizualizari 1417
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.