Lumina slabă poate întuneca și agerimea minții

©

Autor:

Lumina slabă poate întuneca și agerimea minții
Cercetătorii specialiști în neuroștiințe de la Michigan State University au concluzionat în urma unui studiu că petrecerea unei perioade prea mari de timp într-o încăpere slab iluminată poate modifica structura creierului, afectând capacitatea de învățare și memorare.

Cercetătorii au studiat creierul șobolanilor din specia Arvicanthis niloticus (șobolanul Nilului), aceștia având un ritm circadian asemănător oamenilor - dorm noaptea și sunt activi ziua. Aceștia au fost expuși la lumină slabă sau puternică, timp de patru săptămâni. Șobolanii expuși la lumină slabă au pierdut aproximativ 30% din capacitatea hipocampului, o zonă a creierului esențială pentru învățare și memorie și, de asemenea, au avut rezultate slabe la probele spațiale pentru care fuseseră antrenați anterior.

Șobolanii expuși la lumină puternică au prezentat îmbunătățiri la probele spațiale. În plus, atunci când șobolanii care au stat în lumină slabă au fost expuși la lumină puternică timp de patru saăptămâni (după o lună de pauză), aceștia și-au recuperat complet capacitatea creierului și aptitudinile spațiale.

Acesta este primul studiu care face legătura între iluminarea mediului și modificările structurale din creier. Rezultatele cercetărilor au o importanță deosebită în contextul în care omul modern petrece cea mai mare parte a timpului său într-un mediu iluminat artificial - potrivit Agenției de protecție a mediului, americanii petrec 90% din timp în interior.

„Animalele expuse la lumină slabă, asemănătoare zilelor înnorate de iarnă sau iluminației de interior, au arătat deficiențe de învățare și orientare spațială. Este la fel ca atunci când oamenii nu mai găsesc drumul către mașina aflată dintr-o parcare aglomerată, după ce au stat mai multe ore într-o sală de cinema sau în mall”, a afirmat Antonio „Tony” Nunez, profesor de psihologie și co-investigator al studiului.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 06-02-2018 | creare: 06-02-2018 | Vizite: 760
Bibliografie
Dim light may make us dumber, link: https://medicalxpress.com/news/2018-02-dim-dumber.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este asocierea dintre lumina artificială exterioară pe timp de noapte și diabetul?
  • Lumina artificială afectează metabolismul glucidic
  • Lumina poate avea atât efecte benefice, cât și negative, în funcție de momentul expunerii
  •